ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΟΟΣΑ: Χειροτέρεψαν οι εργασιακές σχέσεις σε όλα τα επίπεδα στην Ελλάδα

ΟΟΣΑ: Χειροτέρεψαν οι εργασιακές σχέσεις σε όλα τα επίπεδα στην Ελλάδα
Antoine Antoniol/Getty Images/Ideal Image

Τη ζοφερή εικόνα των εργασιακών σχέσεων που επικρατούν σε 45 χώρες ανακοίνωσε ο ΟΟΣΑ.

Σε έκθεσή του για την ποιότητα των θέσεων εργασίας την τελευταία δεκαετία αναφέρει ότι «η κρίση δεν επηρέασε πολύ μόνο τον αριθμό των διαθέσιμων θέσεων εργασίας αλλά και την ποιότητά τους». Η ποιότητα των αποδοχών μειώθηκε στα δύο τρίτα των χωρών του ΟΟΣΑ - ιδιαίτερα στην Ελλάδα και τη Βρετανία.

Εξίσου ζοφερή είναι η εικόνα που επικρατεί και στην ασφάλεια των εργαζομένων καθώς επιδεινώθηκε στις περισσότερες χώρες του ΟΟΣΑ, ιδιαίτερα στην Ισπανία και την Ελλάδα.

Η ποιότητα του εργασιακού περιβάλλοντος άλλαξε με διαφορετικό τρόπο στις χώρες του ΟΟΣΑ. Ενώ κάποιες χώρες είδαν μία επιδείνωση των συνθηκών εργασίας ως αποτέλεσμα της κρίσης, σε άλλες χώρες οι εργαζόμενοι που διατήρησαν τις θέσεις εργασίας τους, είδαν τις συνθήκες εργασίας τους να βελτιώνονται, σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Η βάση δεδομένων του ΟΟΣΑ, όπως αναφέρει τηλεγράφημα του Aθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, δείχνει ότι η ποιότητα των θέσεων εργασίας είναι υψηλότερη στην Αυστραλία, την Αυστρία, τη Δανία, τη Φινλανδία, τη Γερμανία, το Λουξεμβούργο, τη Νορβηγία και την Ελβετία.

Οι χώρες αυτές έχουν σχετικά καλές επιδόσεις σε τουλάχιστον δύο από τις τρεις πτυχές της ποιότητας εργασίας. Σχετικά χαμηλή ποιότητα των θέσεων εργασίας διαπιστώθηκε στην Εσθονία, την Ελλάδα, την Ουγγαρία, την Ιταλία, την Πολωνία, την Πορτογαλία, τη Σλοβακία, την Ισπανία και την Τουρκία.