ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κατρούγκαλος: Όλα τα θέματα ανοιχτά, σκληρή η διαπραγμάτευση

Κατρούγκαλος: Όλα τα θέματα ανοιχτά, σκληρή η διαπραγμάτευση
Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αναλυτική και σκληρή χαρακτήρισε τη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς για το ασφαλιστικό ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, εξερχόμενος της συνάντησης που διήρκησε σχεδόν για τρεις ώρες και στην οποία μετείχαν και οι υπουργοί Οικονομικών και Οικονομίας Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Σταθάκης.

Απαντώντας στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων ο κ. Κατρούγκαλος ξεκαθάρισε πως όλα τα μεγάλα θέματα που αφορούν στο νέο ασφαλιστικό παραμένουν ανοιχτά και πως οι συζητήσεις θα συνεχιστούν την επόμενη εβδομάδα με τα τεχνικά κλιμάκια.

«Οι δανειστές επιφυλάχθηκαν να μας πουν την άποψή τους για όλα τα ανοιχτά θέματα», ανέφερε και απεκάλυψε πως η σημερινή συζήτηση έγινε επί συγκεκριμένη λίστας με τα επιμέρους ζητήματα τα οποία θέτουν οι δανειστές σε σχέση με το κυβερνητικό σχέδιο.

«Είχα ζητήσει να μας θέσουν γραπτά όλα τα επιμέρους θέματα. Επ’ αυτής της ατζέντας συζητήσαμε κατ' άρθρον και κάναμε επεξεργασία όλου του νόμου», είπε.

Ο ίδιος υποστήριξε πως «δεν τέθηκε ποτέ θέμα μείωσης συντάξεων» από την πλευρά των δανειστών και εξέφρασε την ελπίδα ότι το νέο ασφαλιστικό θα ψηφιστεί όσο το δυνατόν πιο σύντομα.

«Σήμερα, προσπαθήσαμε να βγάλουμε από το τραπέζι όλα τα μικρά πράγματα, ώστε, όταν θα λυθούν τα μεγάλα, να είμαστε σε θέση να καταθέσουμε το νομοσχέδιο στη Βουλή.Τα μεγάλα θέματα εξακολουθούν να παραμένουν ανοιχτά, για παράδειγμα η εθνική σύνταξη, αν θα έχει εισοδηματικά κριτήρια. Όλα αυτά τα θέματα παραμένουν ανοιχτά. Δεν έχουν κλείσει», τόνισε.

Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους είναι πιθανό ο κ. Κατρούγκαλος να μετάσχει στη συνάντηση την οποία θα έχει αύριο ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος με τους θεσμούς.

Ακολούθησε συνάντηση της αναπληρώτριας υπουργού Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώς Φωτίου με τους θεσμούς για το ζήτημα του ελάχιστουν εγγυημένους εισοδήματος. Το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται εντός Φεβρουαρίου και θα ορίζει τις προϋποθέσεις εφαρμογής του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος η εθνική εφαρμογή του οποίου σχεδιάζεται για την 1η Απριλίου του 2016, με στόχο την πλήρη υλοποίησή του από το 2017.

Αυτή την ώρα τα στελέχη των ΔΝΤ, ΕΕ,ΕΚΤ και ESM έχουν συνεργασία με το Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα με βασικά θέματα την κατάσταση του τραπεζικού συστήματος μετά την ανακεφαλαιοποίηση και τα κόκκινα δάνεια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ