ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στην Αθήνα θα βρεθούν την επόμενη εβδομάδα ο Πιερ Μοσκοβισί και ο Βέρνερ Χόγιερ

Στην Αθήνα θα βρεθούν την επόμενη εβδομάδα ο Πιερ Μοσκοβισί και ο Βέρνερ Χόγιερ
Ο Επίτροπος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Πιερ Μοσκοβισί ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στην Αθήνα αναμένονται σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του CNN Greece στις αρχές της επόμενης εβδομάδας ο Επίτροπος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Πιερ Μοσκοβισί και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Βέρνερ Χόγιερ για επαφές με τη κυβέρνηση.

«Εκτός απροόπτου ο Επίτροπος θα έλθει στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα», δήλωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο CNN Greece.


Ο κ. Μοσκοβισί είχε προγραμματίσει διήμερη επίσκεψη στην Αθήνα στις 14 και 15 Οκτωβρίου, ωστόσο την ανέβαλε λόγω σοβαρού οικογενειακού ζητήματος. Ο ίδιος ήθελε να υποστηρίξει με την παρουσία του στη χώρα μας τη νομοθέτηση των προαπαιτούμενων μέτρων που θα ξεκλειδώσουν τη δόση των 2 δισ. ευρώ.

Πλέον, τα περισσότερα από τα μέτρα αυτά έχουν ήδη ψηφισθεί και εκτιμάται πως οι όποιες εκκρεμότητες θα διευθετηθούν έως το Σάββατο με τα δύο νομοσχέδια που αναμένεται να καταθέσει αύριο στη Βουλή η κυβέρνηση.

Άλλωστε προς αυτή τη κατεύθυνση εργάζονταν εντατικά χθες στο Hilton τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών και της ελληνικής κυβέρνησης, ώστε να οριστικοποιηθούν οι εκκρεμότητες που θα πρέπει να νομοθετηθούν, με πρώτη από όλες την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Στόχος είναι το Euro Working Group αύριο Πέμπτη να δώσει το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης των 2 δισ. ευρώ στις αρχές της επόμενης εβδομάδας και να προσδιορίσει τα λοιπά προαπαιτούμενα που σχετίζονται με τη δόση του 1 δισ. ευρώ.

Αν αυτό τελικά συμβεί ο Γάλλος Επίτροπος θα συνδυάσει την παρουσία του στην Ελλάδα με τη χορήγηση της δόσης. Ο ίδιος αναμένεται να επαναλάβει επί ελληνικού εδάφους πως η ποιότητα της συνεργασίας με τις ελληνικές Αρχές έχει πλέον βελτιωθεί σημαντικά και αυτό επιτρέπει στους πιστωτές να αντιμετωπίζουν το μέλλον με αισιοδοξία, αλλά και με εμπιστοσύνη.

Νέες συμβάσεις με ΕΤΕπ

Στην Αθήνα θα βρεθεί στις 2 και 3 Νοεμβρίου και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Βέρνερ Χόγιερ, προκειμένου να συνομολογήσει νέες χρηματοδοτικές συμβάσεις με την ελληνική κυβέρνηση.

Σημειώνεται πως προσφάτως η ΕΤΕπ χορήγησε δάνειο ύψους 50 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα για τη συγχρηματοδότηση έργων που περιλαμβάνονται στο ΕΣΠΑ της περιόδου 2007-2013 σχετικών με την καινοτομία, την εκπαίδευση, την ψηφιακή κοινωνία και την αντιμετώπιση της ανεργίας.

Στις 27 Αυγούστου η ΕΤΕπ είχε εγκρίνει τη χορήγηση δανείου ύψους 1 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση έργων που περιλαμβάνονται στο ΕΣΠΑ της περιόδου 2014-2020.

Από το 2008 έως ο σήμερα ο δανεισμός που έχει παράσχει στην Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ξεπερνά τα 12 δισ. ευρώ και κατά την επικείμενη επίσκεψή του στην Αθήνα ο κ. Χόγιερ αναμένεται να επιβεβαιώσει τη βούληση της ΕΤΕπ να υποστηρίξει την οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στην Ελλάδα. Στόχος της Διοίκησης της ΕΤΕπ είναι να συνδυάσει τη χρηματοπιστωτική υποστήριξη και με την παροχή συμβουλών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ