ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Άτοκο δάνειο 1,67 δισ. ευρώ από την ΤτΕ στο Δημόσιο για την αύξηση της συμμετοχής στο ΔΝΤ

Άτοκο δάνειο 1,67 δισ. ευρώ από την ΤτΕ στο Δημόσιο για την αύξηση της συμμετοχής στο ΔΝΤ
Η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας ΑΠΕ-ΜΠΕ

Με άτοκο δάνειο από την Τράπεζα της Ελλάδος θα αυξήσει το Ελληνικό Δημόσιο το μερίδιο συμμετοχής της Ελλάδος στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Στο πλαίσιο της 14ης γενικής αναθεώρησης των μεριδίων συμμετοχής των μελών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου η Ελλάδα θα πρέπει να αυξήσει το μερίδιο της στο ΔΝΤ από τα 1,4 δισ. ευρώ (1,101 δισ. SDRs), στα 3 δισ. ευρώ (2,42 δισ. SDRs), δηλαδή κατά 1,67 δισ. ευρώ (1,32 δισ. SDRs).

Με απόφαση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη η εφάπαξ δαπάνη που προκαλείται από την αύξηση του μεριδίου συμμετοχής της Ελλάδος στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού θα καλυφθεί με τη χορήγηση άτοκου δανείου της Τράπεζας της Ελλάδος στο Ελληνικό Δημόσιο.

Το άτοκο δάνειο θα χορηγηθεί με δανειακή σύμβαση μεταξύ του υπουργού Οικονομικών, ως εκπροσώπου του Ελληνικού Δημοσίου αφενός, και της Τράπεζας της Ελλάδος αφετέρου. Το δε ποσό των 1,67 δισ. ευρώ θα καταβληθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος για λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο:

Η υπουργική απόφαση προβλέπει ακόμη τη μείωση του υπολοίπου από τα δάνεια που έχει χορηγήσει η Τράπεζα της Ελλάδος στο Ελληνικό Δημόσιο σε περίπτωση εισπρακτέων από το ΔΝΤ ποσών, συνεπεία μεταβολών στη συναλλαγματική ισοτιμία ευρώ- SDR (το SDR ή ειδικά τραβηκτικά δικαιώματα είναι ένα διεθνές αποθεματικό περιουσιακό στοιχείο, το οποίο δημιουργήθηκε από το ΔΝΤ το 1969 και στην ουσία αποτελεί καλάθι νομισμάτων).

Στα πλαίσια του περιορισμού του συναλλαγματικού κινδύνου η απόφαση των κ.κ. Τσακαλώτου – Χουλιαράκη προβλέπει την μετατροπή σε ευρώ της ονομαστικής αξίας δανείων σε SDR συνολικού ύψους 289 εκατ. ευρώ (229,2 εκατ. SDR) που έχουν χορηγηθεί ήδη από την Τράπεζα της Ελλάδος στο Ελληνικό Δημόσιο για τη συμμετοχή της Ελλάδος στο μετοχικό κεφάλαιο του ΔΝΤ, αλλά και την εφεξής χορήγηση ατόκων δανείων από την Τράπεζα της Ελλάδος προς το Ελληνικό Δημόσιο για τη συμμετοχή του στο μετοχικό κεφάλαιο του ΔΝΤ αποκλειστικά σε ευρώ αποκλειόμενης της χορήγησης δανείου σε άλλο νόμισμα ή SDR.

Σύμφωνα με ανώτατους τραπεζικούς η χορήγηση άτοκου δανείου στο Δημόσιο από την Τράπεζα της Ελλάδος αποκλειστικά για την κάλυψη της συμμετοχής της χώρας στο ΔΝΤ δεν αποτελεί πράξη νομισματικής χρηματοδότησης και δεν αντιβαίνει στο άρθρο 123 της Συνθήκης της Λισσαβώνας, το οποίο απαγορεύει τις υπεραναλήψεις ή οποιουδήποτε άλλου είδους πιστωτικές διευκολύνσεις από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ή από τις κεντρικές τράπεζες των κρατών- μελών προς κεντρικές κυβερνήσεις, δημόσιες αρχές και δημόσιες επιχειρήσεις των κρατών-μελών.

Ωστόσο, παραμένει άγνωστο το εάν η απόφαση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη κοινοποιήθηκε στην ΕΚΤ προκειμένου να γνωμοδοτήσει για το σύννομο της όλης διαδικασίας, κάτι που ως διαδικασία προβλέπεται από το καταστατικό της.