ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι βασικές αρχές του ασφαλιστικού στο επίκεντρο της συνάντησης Κατρούγκαλου - θεσμών

Οι βασικές αρχές του ασφαλιστικού στο επίκεντρο της συνάντησης Κατρούγκαλου - θεσμών
Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος ΑΠΕ -ΜΠΕ

Άρχισαν οι διαβουλεύσεις της κυβέρνησης με τους θεσμούς για το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο και στη σχετική συνάντηση εκτός του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου μετέχουν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης.

Κατά τη σημερινή συνάντηση αναμένεται να συζητηθεί το κατά πόσο η προωθούμενη μεταρρύθμιση πετυχαίνει το στόχο δημοσιονομικής προσαρμογής κατά 1% του ΑΕΠ το 2016 και κατά 1,5% έως το τέλος του 2019.

Στο επίκεντρο θα βρεθούν τόσο το ύψος της εθνικής σύνταξης και κυρίως το εάν αυτή θα δίνεται με εισοδηματικά κριτήρια μεταξύ 15 και 20 ετών ασφάλισης, αλλά κςη τα ποσοστά αναπλήρωσης , οι εφάπαξ παροχές καθώς και το ΕΚΑΣ.

Ο υπουργός Εργασίας αναμένεται να επιμείνει στην κυβερνητική κόκκινη γραμμή για μη περικοπή των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων, αλλά και στη λογική της μείωσης των εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αγρότες και τους επιστήμονες κατά 20%.

Σε τηλεοπτική συνέντευξή του χθες, ο κ. Κατρούγκαλος παραδέχτηκε πως η κυβέρνηση συζητά τη μείωση της εν λόγω εισφοράς στο 17%, αν και ο ίδιος προτείνει την επέκταση της μεταβατικότητάς, ήτοι στους αγρότες να υπάρξει μετάβαση από το 14% που θα ισχύσει από την 1.1.2017 στο 15,5% και όχι στο 17% την 1.1.2017.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ