ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Συγκρατημένη» η δανειακή στρατηγική της Ελλάδος για το 2020

«Συγκρατημένη» η δανειακή στρατηγική της Ελλάδος για το 2020
ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ/ΙΝΤΙΜΕ

Συγκρατημένος αναμένεται να είναι ο δανεισμός της Ελλάδος από τις αγορές το 2020 σύμφωνα με όσα δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για τον προϋπολογισμό 2020.

Ο υπουργός ανέφερε πως οι χρηματοδοτικές ανάγκες του 2019 καλύφθηκαν, εξ’ ολοκλήρου, από τέσσερις επιτυχημένες εκδόσεις ομολόγων, οι οποίες εμπλούτισαν την καμπύλη δανεισμού τίτλων του Ελληνικού Δημοσίου. Ωστόσο, σημείωσε πως δεδομένων των υψηλών ταμειακών διαθεσίμων του Ελληνικού Δημοσίου, τα οποία θα διατηρηθούν σε σχετικά υψηλά επίπεδα έως την επίτευξη επενδυτικής βαθμίδας, καθώς και των σχετικά περιορισμένων χρηματοδοτικών αναγκών για το 2020, η δανειακή στρατηγική για το επόμενο έτος αναμένεται να είναι «συγκρατημένη, συνεκτική και στοχευμένη» στην περαιτέρω βελτίωση της εμπιστοσύνης της επενδυτικής κοινότητας.

«Η στόχευση της δανειακής στρατηγικής θα είναι η διασφάλιση της συνεχούς εκδοτικής παρουσίας του Δημοσίου στις διεθνείς αγορές κεφαλαίων, η παροχή εκδόσεων υψηλής ρευστότητας για τη διατήρηση μιας αξιόπιστης καμπύλης αποδόσεων, η περαιτέρω μείωση των περιθωρίων δανεισμού, καθώς και η περαιτέρω ενίσχυση της εμπιστοσύνης των διεθνών οίκων αξιολόγησης και της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας», ανέφερε σχετικά.

Να σημειωθεί πως οι ταμειακές χρηματοδοτικές ανάγκες του Κρατικού Προϋπολογισμού 2020, θα ανέλθουν σε μόλις 4,498 δισ. ευρώ, ενώ ο καθαρός δανεισμός του Κρατικού Προϋπολογισμού θα διαμορφωθεί στα 1,866 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει πως εάν η Ελλάδα το ήθελε θα μπορούσε το 2020 να απέχει από τις αγορές ομολόγων.

Ωστόσο, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) θα παρουσιάσει στο τέλος Δεκεμβρίου μια ολοκληρωμένη στρατηγική εξόδου στις αγορές για το 2020. Ο ΟΔΔΗΧ θα επιδιώξει τη συνεχή παρουσία της Ελλάδος στις αγορές χρέους με μείωση του ύψους των εκδόσεων εντόκων γραμματίων του Δημοσίου. Ανάλογα από τη διεθνή συγκυρία, το εν λόγω πρόγραμμα δανεισμού μπορεί να φθάσει ακόμη και 7-10 δισ. ευρώ μέσω νέων εκδόσεων και επανέκδοσης παλιότερων.

Στόχος είναι να βελτιωθεί η καμπύλη των αποδόσεων και να ενισχυθεί η δευτερογενής αγορά ομολόγων, ενώ δεν αποκλείεται και η επαναγορά ομολόγων που δεν συμμετείχαν στο PSI και κυμαίνονται στα 4 δισ. ευρώ. Πρόσθετες κινήσεις θα περιορίσουν τις βραχυπρόθεσμες εκδόσεις (έντοκα γραμμάτια) από τα 15,28 δισ. ευρώ (εκ των οποίων τα 9,5 δισ. ευρώ βρίσκονται στα χέρια ξένων που θα μπορούσαν να πουλήσουν αν μεταβληθεί το κλίμα) ακόμη και σε χαμηλότερα επίπεδα από τον σχεδιασμό (9,72 δισ. ευρώ το 2020) μέσω μακροπρόθεσμων εκδόσεων, κάτι που θα αυξήσει εκ νέου τις συναλλαγές.