ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Πόρτα» Δημοσίου στις τράπεζες για τις αποζημιώσεις από καταπτώσεις εγγυήσεων

«Πόρτα» Δημοσίου στις τράπεζες για τις αποζημιώσεις από καταπτώσεις εγγυήσεων
EUROKINISSI / ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

«Δεν θα θυσιάσουμε δημοσιονομικό χώρο για να ικανοποιήσουμε τραπεζικά αιτήματα, αλλά για να μειώσουμε τη φορολογία». Με αυτή τη φράση, κυβερνητικό στέλεχος ξεκαθάρισε στο CNN Greece πως το αίτημα των τραπεζών για εμπροσθοβαρείς αποζημιώσεις σχετικές με καταπτώσεις δανείων που έχει εγγυηθεί το Δημόσιο, δεν έχει καμία τύχη.

Το εν λόγω ζήτημα εξετάστηκε την Πέμπτη στη συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τους τραπεζίτες, χωρίς ωστόσο να υπάρξει κάποια απόφαση, καθώς το δημοσιονομικό κόστος δεν επιτρέπει στην κυβέρνηση να αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τράπεζες ζητούν να αποζημιωθούν για καταπτώσεις εγγυήσεων συνολικού ύψους 1,8 δισ. ευρώ. Ωστόσο, το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά πως το ποσό αυτό είναι «φουσκωμένο» και πως οι επιλέξιμες καταπτώσεις εγγυήσεων, ήτοι αυτές για τις οποίες πράγματι πληρούνται οι προϋποθέσεις για να καταβληθούν από το Δημόσιο, δεν ξεπερνούν τα 700 εκατ. ευρώ.

Ειδική ανάλυση που έχει τρέξει το υπουργείο Οικονομικών σε μεγάλο δείγμα εταιρικών δανείων, αλλά και δανείων φυσικών προσώπων, έχει δείξει πως τα ποσοστά των δανείων για τα οποία πρέπει να αποζημιωθούν οι τράπεζες είναι πολύ μικρά. Συγκεκριμένα, μόλις το 10% του εταιρικού χαρτοφυλακίου και μόλις το 25% των δανείων για τα φυσικά πρόσωπα.

Οι τράπεζες, όμως, δεν δέχονται αυτούς τους υπολογισμούς και δεν αναγνωρίζουν την υπαιτιότητα τους για τη μη είσπραξη μεγάλου αριθμού δανείων. Σε πολλές δε περιπτώσεις καθυστερούν να παράσχουν στοιχεία σχετικά με την εξυπηρέτηση των δανείων αυτών στο υπουργείο Οικονομικών.

Ωστόσο, τα πιστωτικά ιδρύματα είναι με την πλάτη στον τοίχο, καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Τράπεζα της Ελλάδος τους ζητούν εν όψει stress test να εγγράψουν προβλέψεις για τις συνολικές καταπτώσεις των εγγυήσεων που δεν θα πληρωθούν από το Δημόσιο. Τραπεζικές πηγές αναφέρουν πως οι σχετικές προβλέψεις θα μπορούσαν να ξεπεράσουν ακόμη και τα 750 εκατ. ευρώ.

Στη βάση αυτή, οι τράπεζες πιέζουν για την άμεση εξόφληση των εγγυήσεων που έχουν καταπέσει και προτείνουν να καταβληθεί το ποσό από το ταμειακό μαξιλάρι ασφαλείας. Ωστόσο, κυβέρνηση και θεσμοί δεν συζητούν αυτό το ενδεχόμενο και ξεκαθαρίζουν πως ούτε θα απευθυνθούν στο Eurogroup για χάρη των τραπεζών, ούτε θα σπαταλήσουν πολύτιμο δημοσιονομικό χώρο για να αποζημιωθούν οι τράπεζες.

Για να συμβιβάσουν την κατάσταση κυβερνητικά στελέχη έχουν προτείνει να αποπληρωθούν ποσά που αναλογούν σε καταπτώσεις εγγυήσεων ύψους 700 εκατ. ευρώ, σε βάθος 5-10 ετών, ώστε να επιμεριστεί το δημοσιονομικό κόστος και οι τράπεζες να ξέρουν το πως και πότε θα εισπράξουν τα οφειλόμενα που αναγνωρίζει το Δημόσιο.

Με αυτήν την πρόταση συμφωνούν και οιθεσμοί, οι οποίοι θεωρούν πως η καταβολή των εγγυήσεων που έχουν καταπέσει θα πρέπει να γίνει σε βάθος χρόνου και χωρίς να υπάρξει δημοσιονομική επιβάρυνση.