Το σχέδιο «Ηρακλής» θα παρουσιάσει το οικονομικό επιτελείο σε επενδυτές στις ΗΠΑ
Κρίσιμες διεργασίες θα λάβουν χώρα την τρέχουσα εβδομάδα σχετικά με την κατάρτιση του νομοσχεδίου για το εγγυητικό σχήμα μείωσης των «κόκκινων» δανείων των τραπεζών.
Με εντολή του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, ειδική ομάδα εργασίας στην οποία μετέχουν οι νομικοί του υπουργείου Οικονομικών, της ΤτΕ, του ΤΧΣ και των συστημικών τραπεζών -και η οποία αναφέρεται στον υφυπουργό Οικονομικών, αρμόδιο για τα χρηματοπιστωτικά θέματα Γιώργο Ζαββό-, θα πρέπει να καταρτίσει εντός της εβδομάδας τις νομοθετικές διατάξεις για το σχέδιο «Ηρακλής» που θα κατατεθούν στη Βουλή έως το τέλος του μήνα.
Μπορεί οι κ.κ. Σταϊκούρας και Ζαββός να μεταβαίνουν στην Ουάσιγκτον στα μέσα της εβδομάδος προκειμένου να παραστούν στην Ετήσια Σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που θα λάβει χώρα μεταξύ 15 και 20 Οκτωβρίου, ωστόσο θα έχουν ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με την ειδική ομάδα των νομικών για να επιλύουν τα όποια ζητήματα ανακύπτουν.
Άλλωστε, σύμφωνα με πληροφορίες, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών θα αξιοποιήσει την ευκαιρία της επίσκεψης στην Ουάσιγκτον προκειμένου να επικοινωνήσει το σχέδιο «Ηρακλής» σε θεσμικούς επενδυτές στις ΗΠΑ. Θέση της κυβέρνησης είναι πως το σχέδιο αποτελεί μία συστημική λύση μεγάλης εμβέλειας που θα μειώσει τον όγκο των κόκκινων δανείων, ο οποίος στερεί ρευστότητα από την αγορά.
Να σημειωθεί πως η μείωση των «κόκκινων» δανείων είναι μια από τις βασικότερες προϋποθέσεις για να αποκτήσει η Ελλάδα επενδυτική βαθμίδα και η κυβέρνηση στηρίζει πολλά στο σχέδιο «Ηρακλής».
Το σχέδιο «Ηρακλής» επιδιώκει να διευκολύνει τις τράπεζες να τιτλοποιούν και να αφαιρούν μη εξυπηρετούμενα δάνεια από τους ισολογισμούς τους.
Στο πλαίσιο του σχεδίου αυτού, ένας μεμονωμένης διαχείρισης φορέας τιτλοποίησης (SPV) θα αγοράζει μη εξυπηρετούμενα δάνεια από την τράπεζα και θα πωλεί τίτλους σε επενδυτές. Το κράτος θα παρέχει την εγγύηση του Δημοσίου για τους τίτλους υψηλής εξασφάλισης του φορέα τιτλοποίησης, οι οποίοι είναι χαμηλότερου κινδύνου. Σε αντάλλαγμα, το Δημόσιο θα λαμβάνει προμήθεια σύμφωνη με τους όρους της αγοράς.
Στόχος είναι η προσέλκυση ευρέος φάσματος επενδυτών και η στήριξη των τραπεζών στις συνεχιζόμενες προσπάθειές τους να μειώσουν το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων στους ισολογισμούς τους. Από την αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προέκυψε ότι οι κρατικές εγγυήσεις στη βάση του σχεδίου «Ηρακλής» δεν αποτελούν αθέμιτη κρατική ενίσχυση, καθώς θα παρέχονται έναντι αμοιβής με όρους της αγοράς ανάλογα με τον κίνδυνο που αναλαμβάνεται, δηλαδή όπως θα ήταν αποδεκτό για έναν ιδιώτη επιχειρηματία υπό τους όρους της αγοράς