Κατρούγκαλος: Εμείς γράψαμε το νομοσχέδιο δεν μας το έστειλαν μεταφρασμένο
Χωρίς να ανακοινώσουν κάποια αλλαγή στο ασφαλιστικό οι Κατούγκαλος, Αλεξιάδης, Γεροβασίλη και Αποστόλου εμφανίστηκαν θορυβημένοι από τις κινητοποιήσεις των αγροτών και εξέφρασαν τη βούληση -χωρίς όμως να προβούν σε συγκεκριμένη πρόταση- να μπουν σε διάλογο με τις επαγγελματικές ομάδες που αντιδρούν για το ασφαλιστικό.
Οι αρμόδιοι υπουργοί παρέμειναν σταθεροί στις θέσεις τους και σημείωσαν ότι η ασφαλιστική μεταρρύθμιση είναι ελληνικής ιδιοκτησίας. Ο κ. Κατρούγκαλος, αν και είπε ότι ο ίδιος διαφωνεί προσωπικά, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να διατηρηθεί ο ΟΓΑ ως ανεξάρτητο ταμείο. Οι αρμόδιοι υπουργοί,πάντως, ξεκαθάρισαν ότι οι αγροτικές επιδοτήσεις έως ένα ύψος δεν υπολογίζονται ως φορολογητέα ύλη και δεν συμπεριλαμβάνονται στον υπολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών
Ειδικότερα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Αποστόλου αποσαφήνισε πως με εγκύκλιο που έχει εκδοθεί ήδη από το καλοκαίρι του 2015 οι κοινοτικές επιδοτήσεις ποσού έως 12.000 ευρώ δεν υπολογίζονται ως φορολογητέα ύλη και αυτομάτως τίθενται εκτός του φορολογητέου εισοδήματος του αγρότη που θα λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό των ασφαλιστικών του εισφορών.
Ο κ. Κατρούγκαλος αποσαφήνισε από την πλευρά του πως η κυβέρνηση δεν θέλει οι αγρότες να είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας. «Θέλουμε όλοι οι Έλληνες πολίτες να έχουν ίδια μεταχείριση», είπε και δήλωσε πως οι αγρότες μέχρι σήμερα δεν έπαιρναν σύνταξη αλλά μια προνοϊακή παροχή, κάτι που θα αλλάξει. Τα έσοδα του ΟΓΑ το 2015 ήταν συνολικά 90,6% από την εισφορά του κράτους, 3,3 δισ. ευρώ και το υπόλοιπο 340 εκατ. ευρώ από τις εισφορές των αγροτών, τόνισε και προσέθεσε ότι με τα νέα δεδομένα οι αγρότες θα παίρνουν καλύτερες συντάξεις. «Ειδικά για τους αγρότες βάλαμε ακόμα χαμηλότερα τις εισφορές και από τον ανειδίκευτο εργάτη αναγνωρίζοντας ότι έχουν χαμηλότερα εισοδήματα. Ακριβώς όμως επειδή δεν μπορεί να γίνονται απότομες αλλαγές η προσαρμογή θα γίνει σε βάθος τριετίας», είπε.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση διευκρίνισε πως δεν τριπλασιάζονται οι εισφορές των οικογενειών των αγροτών. Όπως είπε, και οι οικογένειες αγροτών θα μπορούν να ενταχθούν στην κατώτατη ασφαλιστική κλάση, η οποία διαμορφώνεται στο 80% του εισοδήματος του ανειδίκευτου εργάτη, ενώ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να μπορούν να ασφαλίζουν οι εργαζόμενοι και τα μέλη της οικογένειάς τους με εργόσημο.
Ο υπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει παράταση πέρα από τα τρία χρόνια της εφαρμογής της εισφοράς 20% στο εισόδημα των αγροτών. Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με το προσχέδιο του νέου ασφαλιστικού, προβλέπεται η σταδιακή επιβολή της εν λόγω εισφοράς μεταξύ 2017-2019. Συγκεκριμένα προβλέπεται εισφορά 14% το 2017, 17% το 2018 και 20% το 2019. Στη βάση αυτή ο κ. Κατρούγκαλος επισήμανε πως με την εισφορά 14% που θα ισχύσει από το 2017, οι αγρότες που με βάση το ισχύον σύστημα ανήκουν στην τρίτη ασφαλιστική κλάση, θα επιβαρυνθούν ετησίως κατά 129 ευρώ. Αντίθετα, όσοι ανήκουν σήμερα στην τέταρτη κλάση, θα κερδίσουν ετησίως 38 ευρώ με την εισφορά 14%.
Τόσο ο ίδιος όσο και ο κ. Αλεξιάδης επανέλαβαν πως οι ασφαλιστικές εισφορές ήδη αφαιρούνται από τα φορολογητέα έσοδα του αγρότη, μαζί με μια σειρά δαπανών, και πως η νομοθεσία ήδη προβλέπει πως εάν πέσει το εισόδημα του αγρότη ή και του ελεύθερου επαγγελματία κάτω από 25% σε ετήσια βάση δεν καταβάλλει προκαταβολή φόρου.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε πως στα θέματα της φορολογίας των αγροτών δεν υπάρχει σχεδιασμός για αλλαγές. «Από ότι φαίνεται δεν θα είναι στα προαπαιτούμενα ούτε αυτής της αξιολόγησης», είπε και εξήγησε πως η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί για σταδιακή κατάργηση του ΕΦΚ του αγροτικού πετρελαίου, αύξηση της φορολόγησης από το 13% στο 20% και σε δεύτερη φάση στο 26% και τον προσδιορισμό του κατ' επάγγελμα αγρότη. «Ο μέσος φόρος εισοδήματος κάθε αγρότη είναι 350 ευρώ όταν των μισθωτών είναι 950 ευρώ», είπε σχετικά ο κ. Αλεξιάδης.
Ο ίδιος είπε πως άλλο πράγμα είναι η διεύρυνση της αγροτικής παραγωγής και άλλο πράγμα η εφαρμογή της συμφωνίας. «Είμαστε από τη συμφωνία αναγκασμένοι να κάνουμε κάποια πράγματα. Δεν έρχεται φορολογική καταιγίδα, ούτε χαράτσια προς τους αγρότες», τόνισε.
Ο κ. Κατρούγκαλος δήλωσε πως η κυβέρνηση είναι έτοιμη να κάνει υποχωρήσεις αρκεί να μην αποκλίνει από τις βασικές της αρχές. «Δεν αποφασίζουμε μόνο για εμάς. Αποφασίζουμε για εμάς και τα παιδιά μας», είπε.
Ο ίδιος δεν θέλησε να αποκαλύψει το περιεχόμενο της χθεσινής τηλεδιάσκεψης του ασφαλιστικού μεταξύ υπουργείου Εργασίας και θεσμών, ωστόσο είπε πως η διαπραγμάτευση είναι σκληρή, καθώς οι θεσμοί θέλουν η κοινωνική ασφάλιση να γίνει ίδια με την ιδιωτική ασφάλιση, ήτοι όσα πληρώσεις να πάρεις.
Ο υπουργός τόνισε πως το πότε θα κατατεθεί το νομοσχέδιο στη Βουλή εξαρτάται από την πορεία της διαπραγμάτευσης. «Ίσως και μέσα στην επόμενη εβδομάδα να καταλήξουμε», είπε με κάποια διστακτικότητα.
Απαντώντας σε διαδοχικές ερωτήσεις ο κ. Κατρούγκαλος είπε πως η κυβέρνηση προχώρησε στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση για να εξουδετερώσει το Μνημόνιο.
«Εάν εφαρμόζαμε το Μνημόνιο θα καταργούσαμε το ΕΚΑΣ. Εμείς το αντικαθιστούμε με την εθνική σύνταξη», ανέφερε ενδεικτικά και προσέθεσε: «Εμείς γράψαμε το νόμο δεν μας τον έστειλαν μεταφρασμένο».
Ακόμη, αποσαφήνισε πως η κυβέρνηση θα σεβαστεί τους ποσοτικούς στόχους του προγράμματος και πως στη βάση αυτή διαρκώς γίνεται ανταλλαγή και επαλήθευση στοιχείων με τους θεσμούς. Σε σχετική ερώτηση απάντησε πως όσοι έχουν εισόδημα έως 1.000 ευρώ κερδίζει τόσο σε ότι αφορά τις εισφορές όσο και τις κύριες συντάξεις. «Οσο θα ανεβαίνει η οικονομία θα ανεβαίνει και εθνική σύνταξη», υποστήριξε.
Λαμβάνοντας ξανά το λόγο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου τόνισε ότι ο διάλογος είναι μονόδρομος. «Στις συζητήσεις μου με τους αγρότες έχω ζητήσει να αντιμετωπίσουμε δύο γκρίζες ζώνες της αγροτικής δραστηριότητας. Δηλώνεται μια ακαθάριστη αγροτική αξία 4,8 δισ. ευρώ και ταυτόχρονα η αξία της αγροτικής παραγωγής ξεπερνά τα 10 δισ. ευρώ. Καλούμε τους αγρότες να αντιμετωπίσουμε αυτή τη γκρίζα ζώνη με την τήρηση βιβλίων και στοιχείων. Και εμεις θα καλύψουμε τη δαπάνη για την τήρηση βιβλίων. Η δεύτερη γκρίζα ζώνη είναι ότι πρέπει και οι ίδιοι να καθιερώσουν το εργόσημο ως μέσο πληρωμής των εργασιών στον αγροτικό χώρο», είπε.