ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Ακτινογραφία» του τραπεζικού συστήματος από τους θεσμούς

«Ακτινογραφία» του τραπεζικού συστήματος από τους θεσμούς
EUROKINISSI

Η κατάσταση του χρηματοπιστωτικού τομέα εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται από τους θεσμούς ως η «μεγάλη πρόκληση», καθώς οι όποιες βελτιώσεις επέρχονται με πολύ αργούς ρυθμούς και υπάρχουν ακόμη σημαντικές ευπάθειες.

Στη βάση αυτή, στη συνάντηση που θα έχουν οι θεσμοί με τις τραπεζικές διοικήσεις σήμερα το απόγευμα αναμένεται να εξετασθούν οι προοπτικές και οι προκλήσεις των τραπεζών.

Οι ελληνικές τράπεζες εξακολουθούν να βασίζονται κατά κύριο λόγο στην εσωτερική ικανότητά τους να παράγουν κεφάλαια, ικανότητα που εξασθενεί λόγω της χαμηλής κερδοφορίας τους, εξαιτίας της χαμηλής ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού τους.

Η κεφαλαιακή θέση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος επιδεινώθηκε ελαφρά κατά το προηγούμενο δωδεκάμηνο, σε συνθήκες χαμηλής κερδοφορίας και χαμηλής ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού, με τις αναβαλλόμενες φορολογικές πιστώσεις να εξακολουθούν να αποτελούν σημαντικό μέρος των βασικών ιδίων κεφαλαίων των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μειώνονται σταδιακά, ωστόσο παραμένουν σε υψηλά επίπεδα και αν και συνεχίζονται οι εργασίες σε μια σειρά πρωτοβουλιών για την ενίσχυση του πλαισίου εξυγίανσης των «κόκκινων δανείων», ωστόσο ο ρυθμός εφαρμογής δεν είναι σταθερός. Αυτό αναμένεται να αλλάξει με το σχέδιο «Ηρακλής».

H εφαρμογή του σχεδίου «Ηρακλής» θα βοηθήσει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα να απαλλαγεί από «κόκκινα» δάνεια, ύψους περίπου 30 δισ. ευρώ, επιτρέποντας με τον τρόπο αυτό στις τράπεζες να εξυγιάνουν το ενεργητικό τους, να αποκτήσουν αξιοπιστία και ρευστότητα και να επικεντρωθούν στη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας.

Αλλά το σχέδιο από μόνο του δεν μπορεί να αποτελέσει λύση, καθώς σύμφωνα με τους θεσμούς, θα πρέπει να εμπεδωθεί η κουλτούρα πληρωμών.

Σήμερα η διεξαγωγή ηλεκτρονικών πλειστηριασμών προχωρεί σε όλη την επικράτεια, αν και με κάπως επιβραδυνόμενο ρυθμό, ενώ μεγάλο μέρος των πλειστηριασμών (περίπου τα δύο τρίτα) ακυρώνεται, αναστέλλεται ή είναι ανεπιτυχές.

Αλλά και η διαδικασία της σταδιακής εξάλειψης των συσσωρευμένων εκκρεμών υποθέσεων του Νόμου Κατσέλη καθυστερεί σημαντικά. Έχει αρχίσει η συλλογή και η επεξεργασία των δεδομένων σχετικά με την εκκαθάριση των εκκρεμών δικαστικών υποθέσεων και τα προκαταρκτικά στοιχεία δείχνουν αύξηση των υποθέσεων. Ως εκ τούτου, οι θεσμοί θεωρούν πως είναι σημαντικό να αυξηθεί η ικανότητα διεκπεραίωσης ώστε να επιτευχθεί η πλήρης εξάλειψη των συσσωρευμένων εκκρεμών υποθέσεων έως το 2021.

Τέλος, το ζήτημα των πιθανών διαδικαστικών καταχρήσεων του Νόμου Κατσέλη εξετάζεται επί του παρόντος από την κυβέρνηση μαζί με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, ενώ αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή δράσεις στο πλαίσιο της τρέχουσας επανεξέτασης της εφαρμογής του ελληνικού Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.