ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μειωμένες κατά 2,6 δισ. ευρώ οι εισροές ναυτιλιακού συναλλάγματος

Μειωμένες κατά 2,6 δισ. ευρώ οι εισροές ναυτιλιακού συναλλάγματος

Μπορεί την περίοδο Ιανουαρίου - Νοεμβρίου 2015 το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών να παρουσίασε πλεόνασμα 1,1 δισ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 1,9 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2014, ωστόσο οι εισπράξεις από την ναυτιλία ήταν μειωμένες κατά 2,6 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος την περίοδο Ιανουαρίου - Νοεμβρίου 2015 το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών μειώθηκε κατά 4,5 δισ. ευρώ, στα 15,5 δισ. ευρώ λόγω της βελτίωσης όλων των επιμέρους ισοζυγίων. Ειδικότερα, οι εξαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα και πλοία παρουσίασαν άνοδο κατά 4,6%, ενώ οι αντίστοιχες εισαγωγές δεν παρουσίασαν αξιόλογη μεταβολή.

Αντιθέτως το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών περιορίστηκε κατά 1 δισ. ευρώ, στα 16,6 δισ. ευρώ καθώς παρατηρήθηκε μείωση των καθαρών εισπράξεων από μεταφορές, η οποία αντισταθμίστηκε εν μέρει από την άνοδο των καθαρών εισπράξεων από ταξιδιωτικές και λοιπές υπηρεσίες. Συγκεκριμένα, οι εισπράξεις από την ναυτιλία ανήλθαν σε 9,31 δισ. ευρώ, έναντι 11,95 δισ. ευρώ το 2014.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο δείκτης ξηρού φορτίου (BDI) έχει υποχωρήσει σήμερα στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1985 (363 μονάδες). Το Νοέμβριο του 2015 ο εν λόγω δείκτης ήταν στις 581 μονάδες, όταν το Νοέμβριο του 2014 βρισκόταν στις 1.150 μονάδες!

Θετικά πάντως νέα έρχονται από τον τουρισμό. Την περίοδο Ιανουαρίου - Νοεμβρίου 2015, οι συνολικές αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 7,5% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2014 και οι αντίστοιχες εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 5,9% (13,9 δισ. ευρώ).

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος την περίοδο Ιανουαρίου - Νοεμβρίου 2015, οι καθαρές απαιτήσεις των κατοίκων από άμεσες επενδύσεις στο εξωτερικό σημείωσαν αύξηση κατά 340,7 εκατ. ευρώ, ενώ οι αντίστοιχες υποχρεώσεις, οι οποίες αντιπροσωπεύουν άμεσες επενδύσεις μη κατοίκων στην Ελλάδα, σημείωσαν μείωση κατά 411,3 εκατ. ευρώ.

Στην κατηγορία των επενδύσεων χαρτοφυλακίου, η καθαρή αύξηση κατά 1,6 δισ. ευρώ των απαιτήσεων κατοίκων έναντι του εξωτερικού οφείλεται κυρίως στην άνοδο των τοποθετήσεών τους σε μετοχές αλλοδαπών επιχειρήσεων κατά 7,0 δισ. ευρώ, η οποία αντισταθμίστηκε εν μέρει από τη μείωση κατά 5,7 δισ. ευρώ των τοποθετήσεων κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια εξωτερικού.

Τέλος, οι καθαρές υποχρεώσεις κατοίκων έναντι του εξωτερικού μειώθηκαν κατά 2,4 δισ. ευρώ, κυρίως λόγω της μείωσης των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου, η οποία αντισταθμίστηκε από την άνοδο των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε μετοχές ελληνικών επιχειρήσεων.