Σε θέση «μάχης» οι ξένοι για τα κόκκινα δάνεια
Η εγχώρια αγορά των κόκκινων δανείων αποτελεί πόλο έλξης για ηγέτιδες εταιρείες του κλάδου σε παγκόσμιο επίπεδο. Και καθώς οι ελληνικές τράπεζες εντατικοποιούν τις ενέργειες τους για την πώληση ή την τιτλοποίηση προβληματικών χαρτοφυλακίων τόσο εντείνεται ο ανταγωνισμός μεταξύ των ενδιαφερόμενων εταιρειών, ενώ την ίδια στιγμή κάποιες από τις αδειοδοτημένες εταιρείες εγκαταλείπουν την προσπάθεια.
Η δευτερογενής αγορά απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις έχει εισέλθει σε νέα φάση μετά την απόφαση της Eurobank και της Πειραιώς να αναθέσουν τη διαχείριση του συνόλου των μη εξυπηρετούμενων πιστωτικών τους ανοιγμάτων (Non Performing Exposures - NPEs). Με τις δυο παραπάνω κινήσεις θα μεταβιβαστούν μέχρι το τέλος του έτους, απαιτήσεις αξίας περίπου 53 με 54 δισ. ευρώ. Μαζί με τα χαρτοφυλάκια που έχουν βγει προς πώληση, η πίτα φθάνει τα 60 δισ. ευρώ.
Τα projects που «τρέχουν»
Ήδη η Πειραιώς ανακοίνωσε συμφωνία με τον σουηδικό όμιλο Intrum για τη 10ετή ανάθεση διαχείρισης τόσο των NPEs της, ονομαστικής αξίας περίπου 27 δισ. ευρώ, όσο και του συνόλου ανακτηθέντων ακινήτων, η αξία των οποίων ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ. Όπως προβλέπει η συμφωνία που αναμένεται να ολοκληρωθεί τον προσεχή Οκτώβριο, η τράπεζα θα αποσχίσει και θα εισφέρει σε νεοσύστατη θυγατρική τη Διεύθυνση διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων (μαζί με όσους εργαζόμενους αποδεχθούν τη μετακίνηση.
Στη συνέχεια, αφού η θυγατρική λάβει άδεια από την ΤτΕ για διαχείριση απαιτήσεων, θα υπογράψει με την Πειραιώς 10ετή σύμβαση διαχείρισης του συνόλου των NPEs της τράπεζας. Έπειτα η Intrum θα αγοράσει το 80% της εταιρείας, έναντι προσυμφωνημένου τιμήματος 328 εκατ. ευρώ, ενώ η τράπεζα θα διατηρήσει το 20%.
Η παραπάνω συμφωνία καθιστά την Intrum το πρώτο επενδυτή που αποκτά σημαντικό μερίδιο στην αγορά. Σημειώνεται ότι ο σουηδικός όμιλος δραστηριοποιείται ήδη στη δευτερογενή αγορά. Ήταν ο πρώτος που αγόρασε χαρτοφυλάκιο από ελληνική τράπεζα - δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις από Eurobank-, η διαχείριση του οποίου ανατέθηκε στη θυγατρική της τράπεζας FPS. Επιπλέον, αγόρασε μαζί με την CarVal από την Εθνική χαρτοφυλάκιο δανείων χωρίς εξασφαλίσεις, οφειλόμενου κεφαλαίου 2 δισ. ευρώ και συνολικής απαίτησης 5,2 δισ. ευρώ (project Earth). Η διαχείριση του χαρτοφυλακίου ανατέθηκε στην Q Quant.
Προβάδισμα PIMCO στη μάχη για την FPS
Εκτός από την Intrum, δυνατά στην αγορά θα μπει όποιος παίκτης καταλήξει σε συμφωνία με τη Eurobank. Oι τελευταίες εξελίξεις φέρνουν την Pimco να αποκτά προβάδισμα για να αποκτήσει το 80% της FPS, αναλαμβάνοντας ταυτόχρονα τη διαχείριση του συνόλου των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της τράπεζας.
Αν η PIMCO αξιοποιήσει το πλεονέκτημα και συνάψει συμφωνία με την τράπεζα εντός της περιόδου αποκλειστικών διαπραγματεύσεων που λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου, θα αποκτήσει ηγετική θέση στην αγορά, καθώς θα ελέγχει το 80% της εταιρείας, που θα διαχειρίζεται απαιτήσεις ύψους περίπου 26 δισ. ευρώ.
Σημειώνεται πως η PIMCO έχει ήδη παρουσία στην Ελλάδα, μέσω στρατηγικής συνεργασίας με τον όμιλο Qualco, ο οποίος, μέσω της Q Quant, διαθέτει έχει σημαντική παρουσία στην αγορά διαχείρισης. Πάντως η Pimco , έχει πει πως το σχήμα διαχείρισης της FPS θα παραμείνει αυτόνομο.
Σε ό,τι αφορά στη Q Quant διαχειρίζεται απαιτήσεις 6,7 δισ. ευρώ και κατέχει την τέταρτη θέση σε μερίδιο αγοράς υπηρεσιών, αποτελώντας συνάμα το μεγαλύτερο ανεξάρτητο παίκτη. Η εταιρεία διαχειρίζεται το χαρτοφυλάκιο Earth, ενώ έχει αναλάβει τα ενυπόθηκα εταιρικά δάνεια που τιτλοποίησε η Τράπεζα Αττική με την PIMCO να αγοράζει τον junior τίτλο.
Τέλος, ανέλαβε πρόσφατα τη διαχείριση μέρους του χαρτοφυλακίου ενυπόθηκων εταιρικών δανείων που αγόρασε η Bain από την Πειραιώς. Η Bain διαθέτει δική της εταιρεία διαχείρισης, η οποία διαχειρίζεται απαιτήσεις ύψους 2,3 δισ. ευρώ.
Στο παιχνίδι και οι μεμονωμένοι παίκτες
Εν τω μεταξύ σκληρός είναι ο ανταγωνισμός μεταξύ των μεμονωμένων χαρτοφυλακίων, που αγοράζουν τα funds από τις τράπεζες.
Καταλύτη των εξελίξεων θα αποτελέσει το project Symbol, για το οποίο αν αναδειχθεί προτιμητέος επενδυτής το σχήμα Elliott – Centerbridge, η διαχείρισή του θα ανατεθεί στη Cepal. Πρόκειται για τη μικτή εταιρεία των Alpha Bank και Centerbridge που διαχειρίζεται ήδη απαιτήσεις 12,4 δισ. ευρώ και με την προσθήκη του Symbol θα ξεπεράσει τα 13,5 δισ. ευρώ.
Και η DK βρίσκεται σε συζητήσεις με servicers για το χαρτοφυλάκιο με προβληματικά ναυτιλιακά δάνεια, που συμφώνησε να αγοράσει από την Πειραιώς. Κύκλοι της αγοράς υποστηρίζουν πως φαβορί για την ανάληψη της διαχείρισης είναι η Q Quant.
Η doBank, από την πλευρά της, έχει αναλάβει τη διαχείριση χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων ονομαστικής αξίας περίπου 1,8 δισ. ευρώ, ιδιοκτησίας των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.
Σημειώνεται ότι από τη δευτερογενή αγορά αποχώρησε η Pillarstone, μετά την αποτυχία πρόσκτησης κρίσιμης μάζας.