Τρίμηνο αξιολόγησης από θεσμούς, πιστοληπτικούς οίκους και Eurogroup για την Ελλάδα
Εξαιρετικά κρίσιμες για την ελληνική οικονομία είναι οι επόμενες 100 ημέρες, καθώς πέραν της αξιολόγησης από τους θεσμούς και τα τρία καθοριστικά Eurogroup, η χώρα θα αξιολογηθεί από τους οίκους Standard & Poors, Moody's και Fitch.
Μέσα στο ίδιο διάστημα η Ελλάδα θα πρέπει να αποπληρώσει 1,4 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ σε τρεις δόσεις, χρησιμοποιώντας μάλιστα ιδίους πόρους, καθώς δύσκολα θα προλάβει έως τις 16 Μαρτίου να λάβει την δόση των 5,7 δισ. ευρώ που συνδέεται με την πρώτη αξιολόγηση.
Σήμερα ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους θα αποπληρώσει στο ΔΝΤ 500 εκατ. ευρώ από το πρώτο δάνειο του 2010. Πρόκειται για την πρώτη από τις 9 δόσεις που θα πρέπει να καταβάλει η Ελλάδα στο Ταμείο μέσα στο 2016. Η επομένη δόση 300 εκατ. ευρώ είναι στις 7 Μαρτίου και θα ακολουθήσει στις 16 Μαρτίου η καταβολή δόσης 600 εκατ. ευρώ.
Έως τις 11 Μαρτίου αναμένεται η αξιολόγηση της Ελλάδας και από τους τρεις μεγάλους διεθνείς οίκους. Με βάση τον υφιστάμενο προγραμματισμό, χωρίς πάντως να αποκλείονται και αλλαγές όπως έχει συμβεί και στο παρελθόν, στις 22 Ιανουαρίου η S&P αναμένεται να δημοσιοποιήσει έκθεση αξιολόγησης για την ελληνική οικονομία. Σειρά θα έχει η Moody’s, στις 26 Φεβρουαρίου, ενώ ο κύκλος των αξιολογήσεων θα κλείσει στις 11 Μαρτίου, οπότε και είναι προγραμματισμένη η αξιολόγηση από τη Fitch.
Σημειώνεται πως η Standard & Poors θα εκδώσει την αξιολόγησή της 4 ημέρες μετά την έναρξη των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς επί ελληνικού εδάφους (18 Ιανουαρίου) και λίγο πριν κατατεθούν τα κρίσιμα νομοσχέδια με τα προαπαιτούμενα στη Βουλή (εκτιμάται πως θα γίνει μεταξύ 23 και 25 Ιανουαρίου). Της έκθεσης της Moody’s (26/2) θα έχει προηγηθεί στις 12 Φεβρουαρίου η ανακοίνωση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για την πορεία του ΑΕΠ στο σύνολο του 2015, κάτι που ενδέχεται να παίξει ρόλο στην αξιολόγηση.
Βαρύνουσας σημασία είναι και τα Eurogroup του πρώτου τριμήνου -αρχής γενομένης με το αυριανό στις Βρυξέλλες-. Πέραν από τα θέματα της αξιολόγησης σε αυτές τις συνόδους των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης θα κριθούν τόσο η ελάφρυνση του χρέους, όσο και η μορφή της μελλοντικής συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.
Η ατζέντα του αυριανού Eurogroup έχει ως εξής:
- Ελλάδα: πορεία των εξελίξεων
Η Ευρωομάδα θα συζητήσει για την πορεία της εφαρμογής του προγράμματος οικονομικών προσαρμογών της Ελλάδας και τον πιθανή πρόβλεψη για την πρώτη επανεξέταση της εφαρμογής του προγράμματος.
- Κύπρος: πορεία των εξελίξεων
Η Ευρωομάδα θα ενημερωθεί για τα αποτελέσματα της 6ης επανεξέτασης του προγράμματος οικονομικών προσαρμογών της Κύπρου. Η επανεξέταση έγινε από τις 3 έως τις 13 Νοεμβρίου 2015 από προσωπικό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
- Διαβούλευση του ΔΝΤ για το άρθρο IV με τη ζώνη του ευρώ
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα ενημερώσει την Ευρωομάδα για τα κυριότερα πορίσματα της ενδιάμεσης αποστολής στο πλαίσιο της διαβούλευσης του ΔΝΤ για την έκθεση του άρθρου IV για την ευρωζώνη, η οποία έγινε το πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου του 2015. Οι υπουργοί θα ανταλλάξουν απόψεις.
Το ΔΝΤ διεξάγει παρόμοιες διαβουλεύσεις με όλα τα μέλη του, είτε πρόκειται για μεμονωμένες χώρες είτε για περιφέρειες, περιλαμβανομένης της ζώνης του ευρώ. Η τελική αποστολή θα πραγματοποιηθεί και η πλήρης έκθεση αναμένεται εντός του έτους.
- Ευρωπαϊκό Εξάμηνο
Η Ευρωομάδα θα εξετάσει απόψεις για την εφαρμογή των συστάσεων για τη ζώνη του ευρώ το 2015 και θα συζητήσει το σχέδιο σύστασης του Συμβουλίου για την οικονομική πολιτική της ζώνης του ευρώ το 2016, που πρόκειται να εγκριθεί από το Συμβούλιο ECOFIN στις 15 Ιανουαρίου 2016.
- Θεματική συζήτηση για την ανάπτυξη και την απασχόληση: εθνικά πλαίσια αφερεγγυότητας
Η Ευρωομάδα θα αρχίσει τη συζήτηση για τα εθνικά πλαίσια αφερεγγυότητας, σύμφωνα με τη σύσταση για τη ζώνη του ευρώ που εκδόθηκε στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου. Οι υπουργοί αναμένεται ότι θα ανταλλάξουν απόψεις για τη μεταρρύθμιση των εθνικών πλαισίων αφερεγγυότητας.