ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χορήγηση εθνικής και επικουρικής σύνταξης με εισοδηματικά κριτήρια ζητούν οι θεσμοί

Χορήγηση εθνικής και επικουρικής σύνταξης με εισοδηματικά κριτήρια ζητούν οι θεσμοί
Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος ΑΠΕ-ΜΠΕ

Την πλήρη κατάργηση του εφάπαξ, τη χορήγηση της εθνικής και της επικουρικής σύνταξης με εισοδηματικά κριτήρια, τη κατάργηση του ΕΚΑΣ και μειώσεις στις συντάξεις των ασφαλισμένων των ευγενών ταμείων ζητούν οι θεσμοί από την ελληνική κυβέρνηση σύμφωνα με την ενημέρωση που παρείχε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Μιλώντας στο ΒΗΜΑfm ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ απεκάλυψε το περιεχόμενο της ενημέρωσης του κ. Κατρούγκαλου προς τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος χθες το απόγευμα για το ασφαλιστικό.

Όπως τόνισε ο υπουργός Εργασίας απεκάλυψε στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ πως ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ και ESM ζητούν τα εξής για το ασφαλιστικό:

  • Τη χορήγηση της Εθνικής Σύνταξης των 384 ευρώ με εισοδηματικά κριτήρια.
  • Τη χορήγηση της επικουρικής σύνταξης με εισοδηματικά κριτήρια.
  • Την κατάργηση του εφάπαξ και του ΕΚΑΣ.
  • Την περικοπή των συντάξιμων αποδοχών στα ευγενή ταμεία.
  • Την εισαγωγή χαμηλότερων ποσοστών αναπλήρωσης για τις χορηγούμενες συντάξεις.

Ο κ. Μιχελογιαννάκης τόνισε ειδικά για την κατάργηση του εφάπαξ και την εισαγωγή εισοδηματικών κριτηρίων στη χορήγηση της Εθνικής Σύνταξης πως είναι προτάσεις που δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές.

Δηλώσεις στην Wall Street Journal

Εξάλλου τη θέση πως οι δημοσιονομικοί στόχοι της Ελλάδας μπορούν να επιτευχθούν καλύτερα με την ανάπτυξη της οικονομίας και όχι με τη συρρίκνωσή της εξέφρασε ο υπουργός κ. Κατρούγκαλος σε συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα Wall Street Journal, τονίζοντας ότι για την κυβέρνηση αποτελεί «κόκκινη γραμμή» να μη μειωθούν οι συντάξεις.

«Για εμάς αποτελεί κόκκινη γραμμή να μη μειωθούν οι συντάξεις για 12η συνεχόμενη φορά», δήλωσε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι οι συντάξεις έχουν ήδη μειωθεί κατά περίπου 40% κατά μέσο όρο από την έναρξη των μνημονίων το 2010. «Ο καλύτερος τρόπος για να καλυφθεί αυτό το κενό (στον προϋπολογισμό της Ελλάδας) δεν είναι με τη συρρίκνωση, αλλά με τη μεγέθυνση της οικονομίας», δήλωσε ο υπουργός.

Ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε ότι η μόνιμη επωδός του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για μειώσεις των συντάξεων δεν είναι εναρμονισμένη με την πίστη της Ευρώπης σε ένα ισχυρό δίχτυ κοινωνικής ασφάλειας. «Η ζωή μας θα ήταν πολύ ευκολότερη, εάν θα μπορούσαμε να συζητάμε μόνο με τους Ευρωπαίους, αυτό είναι σαφές», είπε ο υπουργός, αλλά αναγνώρισε ότι ορισμένοι Ευρωπαίοι πιστωτές, με επικεφαλής την Γερμανία, θεωρούν καθοριστικής σημασίας το ΔΝΤ για την επιβολή δημοσιονομικής πειθαρχίας στην Ελλάδα σε αντάλλαγμα για τα δάνεια που δίνουν σε αυτήν.