Για πιθανές επιπτώσεις στα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους μιλούν οι Ολλανδοί
Πιθανές επιπλοκές στα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους θα προκαλέσει η αρνητική επίδοση της χώρας μας, στο πλαίσιο της τρίτης μεταμνημονιακής έκθεσης εποπτείας των θεσμών. Αυτό προκύπτει από ενημέρωση που έγινε στις 14 Ιουλίου στην ολλανδική Βουλή.
«Η τρίτη ενισχυμένη έκθεση εποπτείας της Ελλάδας θα συζητηθεί στον Eurogroup τον Ιούλιο και ενδέχεται να έχει επιπτώσεις στις αποφάσεις ελάφρυνσης του χρέους», αναφέρει κείμενο που διανεμήθηκε στους Ολλανδούς βουλευτές.
Σημειώνεται πως το επόμενο Eurogroup είναι προγραμματισμένο για τις 8 Ιουλίου, ήτοι μια ημέρα μετά τις εθνικές εκλογές. Το γεγονός ότι – κατά τους Ολλανδούς- οι θεσμοί θα προβούν σε ενημέρωση για την Ελλάδα στο συγκεκριμένο Eurogroup, δείχνει πως η επομένη κυβέρνηση δεν θα έχει «περίοδο χάριτος» από τους Ευρωπαίους εταίρους.
Πριν από ένα χρόνο και συγκεκριμένα, στις 22 Ιουνίου 2018, το Eurogroup συμφώνησε ότι η δέσμη μέτρων ελάφρυνσης του χρέους για την Ελλάδα θα πρέπει να περιλαμβάνει κίνητρα για να εξασφαλιστεί η αποφασιστική και διαρκής εφαρμογή των μεταρρυθμιστικών μέτρων που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος.
Για τον σκοπό αυτόν, αποφασίσθηκε η εφαρμογή ορισμένων από τα συμφωνηθέντα μέτρα για το χρέος να τεθεί στη διάθεση της Ελλάδας υπό την προϋπόθεση της συμμόρφωσής της με τις δεσμεύσεις της για συνέχιση και ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων, βάσει θετικών εκθέσεων στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας, σε εξαμηνιαίες δόσεις έως τα μέσα του 2022.
Μετά τη συνεδρίαση της Ευρωομάδας της 5ης Απριλίου 2019, αποδεσμεύτηκε η πρώτη δόση των μέτρων για το χρέος που εξαρτώνται από την εφαρμογή συγκεκριμένων πολιτικών, αφού λήφθηκε υπόψη η αξιολόγηση της υλοποίησης των ελληνικών δεσμεύσεων για τα τέλη του 2018, σε επικαιροποιημένη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας, η οποία εγκρίθηκε από την Επιτροπή στις 3 Απριλίου 2019.
Προκειμένου να γίνει το ίδιο το Σεπτέμβριο, θα πρέπει να υπάρχει θετική γνώμη θεσμών και Eurogroup, κάτι που όμως δεν είναι πιθανόν , καθώς οι παροχές της ελληνικής κυβέρνησης που ψηφίστηκαν στις 15 Μαΐου, αλλά και οι εκκρεμότητες σε πολλά προαπαιτούμενα, δεν επιτρέπουν στους θεσμούς να δώσουν θετική γνώμη.
Αυτό σημαίνει πως θα καθυστερήσει η προεξόφληση δανείων του ΔΝΤ ύψους 3,7 δισ. ευρώ, αλλά και η επιστροφή κερδών των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα (SMPs και ANFAs) ύψους περίπου 600 εκατ. ευρώ.