Μικρότερο βγάζει ο Στουρνάρας τον λογαριασμό των παροχών Τσίπρα
Χαμηλότερα, από ότι οι θεσμοί, αποτιμά η Τράπεζας της Ελλάδος το δημοσιονομικό κενό που προκάλεσαν οι παροχές Τσίπρα στον φετινό προϋπολογισμό.
Μιλώντας στο συνέδριο 2nd InvestGR Forum με θέμα τις ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα, ο Διοικητής της κεντρικής τράπεζας Γιάννης Στουρνάρας είπε πως με τα μέχρι τώρα διαθέσιμα στοιχεία η πρόβλεψη για το 2019 είναι πως το πρωτογενές πλεόνασμα θα διαμορφωθεί στο 2,9% του ΑΕΠ έναντι στόχου 3,5% του ΑΕΠ.
Η απόκλιση αυτή κατά 0,60% ισοδυναμεί με δημοσιονομικό κενό 1,1 δισ. ευρώ, ποσό που θα πρέπει με κάποιο τρόπο να βρεθεί μέσα στους επόμενους έξι μήνες.
«Παρά τα πλεονεκτήματα που έχει η Ελλάδα, βρίσκεται αντιμέτωπη και με μεγάλες προκλήσεις, μεταξύ των οποίων και το μεγάλο επενδυτικό κενό. Προκειμένου να εμπεδωθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και να διασφαλιστεί η επίτευξη ταχύτερων ρυθμών ανάπτυξης, απαιτείται προώθηση και όχι αναστολή και κατάργηση των μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη η χώρα», είπε ο κ. Στουρνάρας.
Πρέπει πάντως να σημειωθεί πως η εκτίμηση της Τράπεζας της Ελλάδος είναι αρκετά πιο αισιόδοξη από εκείνη των θεσμών. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην τρίτη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα που έδωσε στη δημοσιότητα την προηγούμενη εβδομάδα διατύπωνε την εκτίμηση ότι οι προεκλογικές παροχές που ψήφισε η κυβέρνηση Τσίπρα το Μάιο θα κοστίσουν μεταξύ 1,1% και 1,4% του ΑΕΠ το 2019 και μεταξύ 1,2% και 1,5% του ΑΕΠ το 2020 διατυπώνει Αυτό σημαίνει πως το κόστος των παροχών για φέτος μπορεί να αγγίξει τα 2,5 δισ. ευρώ και να αυξηθεί στα 2,7 δισ. ευρώ το 2020.
Τα μέτρα που έχουν κοστολογήσει ΤτΕ και θεσμοί περιλαμβάνουν νέα συστήματα δόσεων για τα χρέη προς εφορία και ταμεία κοινωνικής ασφάλισης και τους δήμους, μειώσεις σε επιλεγμένους συντελεστές ΦΠΑ, εισαγωγή 13ης σύνταξης και αναστροφή προηγούμενων μεταρρυθμίσεων στις συντάξεις.
Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί πως έχει ήδη διευκρινιστεί πως οι εκτιμήσεις των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων για το δημοσιονομικό κόστος των μέτρων αυτών ποικίλλουν ανάλογα με τον αντίκτυπό που θα έχουν οι ρυθμίσεις οφειλών και είναι υψηλότερες από εκείνες των ελληνικών αρχών.