Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής: Ο προϋπολογισμός σηκώνει τις παροχές Τσίπρα
Την άποψη πως οι παροχές στις οποίες προχώρησε η κυβέρνηση μετά τις 7 Μαΐου κινούνται εντός του προβλεπόμενου δημοσιονομικού χώρου του 2019 διατυπώνει το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή στη τριμηνιαία έκθεση που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή Φραγκίσκο Κουτεντάκη, λαμβάνοντας υπόψη τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου, αλλά τις εκτιμήσεις του υπουργείου, κοστολογεί το πακέτο παροχών στο 0,55% του ΑΕΠ, ήτοι οριακά χαμηλότερα του 0,6% που είναι ο εκτιμώμενος δημοσιονομικός χώρος για εφέτος.
Το μέγεθος των 0,55% του ΑΕΠ, αναλύεται ως εξής:
- 830 εκατ. ευρώ ήταν το κόστος της λεγόμενης 13ης σύνταξης.
-441 εκατ. ευρώ η προβλεπόμενη εξαμηνιαία επίπτωση από τις μετατάξεις προϊόντων και υπηρεσιών από υψηλότερους σε χαμηλότερους συντελεστές ΦΠΑ.
-80 εκατ. ευρώ είναι η επίπτωση των αλλαγών στις συντάξεις χηρείας.
Την ίδια στιγμή το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους αναφέρει πως αναμένεται αύξηση των δημοσίων εσόδων κατά 59 εκατ. ευρώ εξαιτίας της ρύθμισης των 120 δόσεων στα ασφαλιστικά ταμεία και 233 εκατ. ευρώ εξαιτίας της αντίστοιχης ρύθμισης στην εφορία.
«Τα πρόσφατα επεκτατικά μέτρα ευνοούν κατά κύριο λόγο τους συνταξιούχους αλλά και τους συναλλασσόμενους στις αγορές αγαθών που μειώνεται ο ΦΠΑ. Ειδικά για το δεύτερο, η κατανομή του οφέλους μεταξύ καταναλωτών και παραγωγών θα εξαρτηθεί από την επίπτωση στις τελικές τιμές των αγαθών, η οποία με τη σειρά της εξαρτάται από τις συνθήκες που επικρατούν σε κάθε αγορά. Τα επεκτατικά μέτρα αναμένεται να επιδράσουν θετικά στην ιδιωτική κατανάλωση η οποία, κατά το μέρος που δεν καταλήξει σε εισαγωγές, θα ενισχύσει τον ετήσιο ρυθμό μεγέθυνσης. Αυτό θα αντισταθμίσει εν μέρει το δημοσιονομικό τους κόστος, ωστόσο δεν θα πρέπει να υπάρχει η εσφαλμένη εντύπωση ότι η αντιστάθμιση θα είναι πλήρης και τα επεκτατικά μέτρα είναι αυτοχρηματοδοτούμενα», σημειώνεται στην έκθεση.
Στην ίδια βάση, Το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή σημειώνει πως η καλύτερη του αναμενόμενου πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών το 2018 για τέταρτο συνεχόμενο έτος δείχνει ότι η δημοσιονομική σταθερότητα έχει επιτευχθεί με διατηρήσιμο τρόπο.
«Αυτό είναι κρίσιμος παράγοντας δημιουργίας θετικών προσδοκιών και περιορισμού της αβεβαιότητας για την μελλοντική πορεία της οικονομίας και οδηγεί στην αποκλιμάκωση των επιτοκίων δανεισμού επιτρέποντας την επιστροφή της χώρας στις διεθνείς αγορές. Επιπλέον, παρότι το άμεσο αποτέλεσμα της δημοσιονομικής προσαρμογής ήταν η αφαίρεση πόρων από την ιδιωτική οικονομία, η βελτίωση της εμπιστοσύνης που προκάλεσε συνεισέφερε στην επικράτηση γενικότερων συνθηκών ομαλότητας που ωφέλησε εμμέσως και την ιδιωτική οικονομική δραστηριότητα», σημειώνεται στην έκθεση.