ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι αλλαγές στο ασφαλιστικό ξεκλειδώνουν ανακεφαλαιοποίηση και χρέος

Τις αλλαγές στο ασφαλιστικό και στην διακυβέρνηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Ελλάδας έθεσε ο επικεφαλής του Εurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ως βασικές προϋποθέσεις για να προχωρήσει η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος από τους θεσμούς και να ξεκλειδώσει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους.

Στην συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε του Eurogroup ο Γερούν Ντάισελμπλουμ τόνισε πως οι υπουργοί Οικονομικών της ζώνης του ευρώ χαιρέτησαν το γρήγορο σχηματισμό κυβέρνησης στην Ελλάδα και την ισχυρή δέσμευση της νέας κυβέρνησης για να προχωρήσει η συμφωνία.

Ωστόσο, ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως τους επόμενους μήνες πρέπει να γίνει πολλή δουλειά εκ μέρους της ελληνικής κυβερνήσεως προσθέτοντας πως είναι σημαντικό να διατηρηθεί το υφιστάμενο μεταρρυθμιστικό μομέντουμ για να επανακτηθεί η εμπιστοσύνη εντός και εκτός Ελλάδος.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε πως το Eurogroup ενέκρινε σήμερα τα πρώτα προαπαιτούμενα που προσδιόρισε το EWG και τα οποία πρέπει να υλοποιηθούν μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου για να ξεκλειδώσει η πρώτη υπο-δόση των 2 δισ ευρώ. Όπως αποσαφήνισε το επόμενο σύνολο προαπαιτούμενων θα πρέπει να συμφωνηθεί και να εφαρμοσθεί με μεγάλη ταχύτητα, με στόχο να ξεκλειδώσει εν συνεχεία και η υπό -δόση του 1 δισ. ευρώ.

«Είναι σημαντικό η αξιολόγηση του τρίτου ελληνικού προγράμματος να γίνει το συντομότερο δυνατό», είπε και ξεκαθάρισε πως για να γίνει αυτό πρέπει να υπάρξει «σαφήνεια» σχετικά με την μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό και στην διακυβέρνηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος

Απαντώντας σε ερώτηση για το πότε θα εκκινήσει η συζήτηση για το ελληνικό χρέος ο επικεφαλής του Eurogroup σημείωσε ότι θα προηγηθεί η πρώτη δέσμη προαπαιτούμενων, μετά η δεύτερη δέσμη, εν συνεχεία θα κλείσει η πρώτη αξιολόγηση ώστε να ακολουθήσει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και εν συνεχεία θα εξετασθεί το θέμα του χρέους.

«Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε στην ανακεφαλαιοποίηση και τη συζήτηση για το χρέος αν δεν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση», είπε και προσέθεσε πως «μετά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε με την κυβέρνηση Τσίπρα οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της κυβέρνησης είναι πολύ ισχυρές».

Ο ίδιος επανειλημμένα ανέφερε την μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού ως προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ενώ ειδική αναφορά έκανε και στο σχεδιασμό του ταμείου αποκρατικοποιήσεων.

Στην ανάγκη να προχωρήσουν γρήγορα οι μεταρρυθμίσεις αναφέρθηκε και ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί ο οποίος προσέθεσε ότι η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης πρέπει να έχει συντελεστεί μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου.

«Ήλθε ο καιρός για την ταχεία εφαρμογή των προαπαιτούμενων και αυτό είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας. Αυτό θα ενισχύσει την αξιοπιστία της και θα ανοίξει τον δρόμο για να γίνει η εκταμίευση της δόσης των 2 δισ. ευρώ. Έχουμε πολύ δουλειά μπροστά μας, αλλά μπορούμε να πετύχουμε μια θετική ορμή», υπογράμμισε ο Γάλλος Επίτροπος.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινκ σημείωσε ότι η εφαρμογή του προγράμματος είναι το κλειδί για να εμπεδωθεί η εμπιστοσύνη και να εκταμιευθούν νέες δόσεις. Υπενθύμισε δε ότι 10 δισ. ευρώ για τις τράπεζες βρίσκονται ήδη σε ειδικό τραπεζικό λογαριασμό στο Λουξεμβούργο και επιπλέον 15 δισ. ευρώ, αν απαιτηθεί, θα διατεθούν εφόσον ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης