ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ναρκοπέδιο τα προαπαιτούμενα

Ναρκοπέδιο τα προαπαιτούμενα
Ο Ε. Τσακαλώτος συζητά με τον Λουίς ντε Γκίντος ΑΜΠΕ

Τα μέτρα «ορόσημα» η εφαρμογή των οποίων θα ξεκλειδώσει την εκταμίευση δόσεων 3 δισ. ευρώ έως τις αρχές Νοεμβρίου θα βρεθούν σήμερα στο επίκεντρο του Eurogroup στις Βρυξέλλες.

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα ενημερώσει τους ομολόγους του για την πορεία εφαρμογής των προαπαιτούμενων και το συμφωνημένο χρονοδιάγραμμα οριστικοποίησης των εκκρεμοτήτων. Ακόμη, θα παρουσιάσει το προσχέδιο προϋπολογισμού 2016 και θα ενημερώσει την Ευρωομάδα σχετικά με τις προτεραιότητες πολιτικής της νέας ελληνικής κυβέρνησης.Το Eurogroup θα αξιολογήσει ακολούθως την πρόοδο των εργασιών και θα καθορίσει τα επόμενα βήματα όσον αφορά στην εφαρμογή του νέου προγράμματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας της Ελλάδας.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές οι κρίσιμες ημερομηνίες έχουν ως εξής:

Μέχρι τις 15 Οκτωβρίου θα πρέπει να δρομολογηθούν 49 προαπαιτούμενα ώστε να λάβει η Ελλάδα εγκαίρως χρηματοδότηση 2 δισ. ευρώ.

Μέχρι τις 31 Οκτωβρίου θα πρέπει να δρομολογηθούν οι δράσεις που προβλέπει το Μνημόνιο για τον Οκτώβριο. Έτσι θα ξεκλειδώσει η δόση 1 δισ. ευρώ.

Μέχρι τις 25 Οκτωβρίου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί και το νομοθετικό πλαίσιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Έτσι -υπό την προϋπόθεση ότι θα υλοποιηθούν όλα τα προαπαιτούμενα έως τα τέλη Οκτωβρίου- θα καταστούν διαθέσιμα και τα 15 δισ. ευρώ που απαιτούνται για να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Σημειώνεται πως χθες το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής εξέτασε τις διαδικασίες και τα χρονοδιαγράμματα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και αποφάσισε τη συγκρότηση επιτροπής με στόχο την παρακολούθηση του εγχειρήματος και την υποβολή προτάσεων προς την κυβέρνηση. Στην εν λόγω επιτροπή θα συμμετέχουν με εκπροσώπους τους η Αντιπροεδρία της Κυβέρνησης, το υπουργείο Οικονομικών, η Τράπεζα της Ελλάδος, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και το Ταμείο Εγγυήσεων Καταθέσεων και Επενδύσεων. Εξάλλου εντός της εβδομάδας αναμένονται στην Αθήνα και τεχνικά κλιμάκια των θεσμών που θα επικουρήσουν τεχνικά στο θέμα της ανακεφαλαιοποίησης.

Σημειώνεται πως η νέα Ομάδα Δράσης της Κομισιόν για την Ελλάδα, επικεφαλής της οποίας είναι ο Ολλανδός Μάρτιν Φερφέι έχει ήδη στηρίξει την κυβέρνηση σε θέματα σχετικά με τα φορολογικά προαπαιτούμενα. Ειδικά, δόθηκε τεχνογνωσία σε ζητήματα που άπτονται των νέων ποινικών διατάξεων για τη φοροδιαφυγή και την απάτη, τον εκσυγχρονισμό και τη διεύρυνση του ορισμού της φορολογικής απάτης και της φοροδιαφυγής, στις παραβάσεις του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, στην επέκταση του μητρώου τραπεζικών συναλλαγών ώστε να παρέχεται το ιστορικό συναλλαγών σε βάθος 10 ετών, αλλά και στην προώθηση και τη διευκόλυνση της χρήσης ηλεκτρονικών πληρωμών και τη μείωση της χρήσης μετρητών.

Η πρώτη αξιολόγηση

Πρέπει να υπογραμμιστεί πως εάν και εφόσον εξελιχθούν όλα ομαλά με τα προαπαιτούμενα έως τις 15 Νοεμβρίου, θα αρχίσει και η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος από τους θεσμούς. Η αξιολόγηση αυτή είναι συνδεδεμένη με δόση ύψους 5 δισ. ευρώ, η οποία θα εκταμιευθεί τον Ιανουάριο του 2016.

Μιλώντας στο «Πρώτο Θέμα» ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Πιερ Μοσκοβισί ξεκαθάρισε πως χρειάζονται νέα μέτρα μετά την ψήφιση των προαπαιτούμενων, που θα εμπεριέχουν επιπλέον βήματα σταθεροποίησης των δημόσιων χρηματοοικονομικών.

«Χρειαζόμαστε νέα μέτρα μετά την ψήφιση των προαπαιτούμενων που εμπεριέχουν επιπλέον βήματα σταθεροποίησης των δημόσιων χρηματοοικονομικών, εμπροσθοβαρή μεταρρύθμιση του τραπεζικού τομέα, παροχή βοήθειας στις ελληνικές αρχές για τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης και βελτιώσουμε το επενδυτικό κλίμα. Αυτό είναι το μήνυμα που θα μεταφέρω στον Ευκλείδη Τσακαλώτο κατά το Eurogroup της Δευτέρας. Πρόκειται για αμοιβαία επωφελή κατάσταση για όλους, καθώς όσο πιο γρήγορα ψηφιστούν και εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις του προγράμματος τόσο πιο αποτελεσματικά θα συνεχίσει το πρόγραμμα», δήλωσε σχετικά.

Η συγκεκριμένη αναφορά του Επίτροπου Μοσκοβισί καθιστά σαφές ότι η πρώτη αξιολόγηση των θεσμών θα παράξει και νέα προαπαιτούμενα. Άγνωστο παραμένει προς στιγμή το εάν αυτά θα συσχετιστούν και με την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ