ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

120 δόσεις: Κατασχέσεις για όσους δεν μπουν ή δεν τηρήσουν τη ρύθμιση

Πηγή: Pixabay

Αντίστροφα πλέον μετρούν όσοι περιμένουν με αγωνία την ρύθμιση των 120 δόσεων για χρέη προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία. Σύμφωνα με πληροφορίες η τροπολογία αναμένεται να κατατεθεί στη βουλή μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας και θα έρθει προς ψήφιση λίγες ημέρες μετά το Πάσχα.

Δύο σημαντικά σημεία που πρέπει να γνωρίζουν όσοι χρωστούν είναι ότι, πρώτον ο αριθμός των δόσεων δεν θα είναι ίδιος για όλους και δεύτερον ότι, όποιος δεν πληρώσει τις πρώτες τρεις δόσεις θα χάνει τη ρύθμιση.

Παράλληλα, όσοι δεν μπουν στην σχετική ρύθμιση, τότε θα βρεθούν αντιμέτωποι με ελέγχους και αναγκαστικά μέτρα είσπραξης από το Κέντρο Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), καθώς η ευνοϊκή ρύθμιση θεωρείται ως η ύστατη ευκαιρία να ενταχθούν σε αυτήν όσοι χρωστούν σε ΕΦΚΑ και ΕΤΕΑΕΠ.

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι οφειλέτες:


• Όσο μεγαλύτερο είναι το εισόδημα ενός οφειλέτη, τόσο μικρότερος θα είναι ο αριθμός των δόσεων

• δεν θα υπάρχει δόση κάτω των 50 ευρώ

• δεν συνδέονται οι τρέχουσες οφειλές με την ρύθμιση 120 δόσεων

• οι τρέχουσες οφειλές πρέπει να πληρώνονται κανονικά, διαφορετικά ο οφειλέτης κινδυνεύει να βρεθεί εκτός ρύθμισης

• στη ρύθμιση εντάσσονται όλες οι οφειλές μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2018

• δεν πρέπει να ξεχνούν οι ασφαλισμένοι ότι για να ενταχθούν πρέπει να έχουν καταβάλλει κανονικά τις ασφαλιστικές εισφορές του 2019

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως αναφορικά με τη ρύθμιση των 120 δόσεων προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία οι οφειλέτες θα πρέπει να επιλέξουν από τρία συγκεκριμένα πεδία για το «τι θέλουν», ώστε να ενταχθούν σε αυτή.

ΠΕΔΙΟ 1ο

Επανυπολογισμός ή μη απλήρωτων εισφορών κύριας ασφάλισης της περιόδου 2002-2016

ΠΕΔΙΟ 2ο

Βάση επανυπολογισμού

ΠΕΔΙΟ 3ο

Ύψος ασφαλιστικών εισφορών

Πώς θα μπορούν να «διαχειριστούν» οι οφειλέτες τα χρέη τους

1) Επανυπολογισμός ληξιπροθέσμων εισφορών του (μεταξύ 2002-2006) ή όχι; Και στις δύο περιπτώσεις μπορεί να εξοφλήσει τις οφειλές του σε 120 δόσεις

2) Επανυπολογισμός με βάση το ελάχιστο ασφαλιστέο του 2017 ή το κατ΄ έτος καθαρό δηλωτέο εισόδημα; Ό,τι και αν επιλέξει ο ασφαλισμένος θα πρέπει να γνωρίζει ότι θα επηρεάσει μελλοντικά τη σύνταξη που θα λάβει (χαμηλότερη ή υψηλότερη)

3) Επανυπολογισμός με εισφορές 13,3% ή 20%; Εκείνος ο οφειλέτης που θα επιλέξει τον επανυπολογισμό των εισφορών του με ποσοστό άνω του 13,3%, θα λάβει μελλοντικά χαμηλότερη σύνταξη σε σχέση με εκείνη την οποία θα λάβει όποιος οφειλέτης επιλέξει τον επανυπολογισμό των εισφορών με ποσοστό 20%.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης