«Φυγή προς τα εμπρός» επιχειρεί ο Τσίπρας με έμφαση στην οικονομία και την καθημερινότητα
Φυγή προς τα εμπρός επιχειρεί ο Αλέξης Τσίπρας, σε μια προσπάθεια να ξεφύγει από το αρνητικό κλίμα στο οποίο έχει περιέλθει η κυβέρνησή του εξαιτίας όχι μόνο της Συμφωνίας των Πρεσπών, αλλά και των τελευταίων εξελίξεων σε ό,τι αφορά τα θέματα της τρέχουσας επικαιρότητας με επίκεντρο τα στοιχεία για την υπόθεση Πετσίτη για την οποία η κυβέρνηση αντεπιτέθηκε με την υπόθεση Novartis.
Ο πρωθυπουργός, θέλοντας να ξεφύγει από το ασφυκτικό πλαίσιο που βρίσκεται, σκέφτεται την εξωστρέφεια με πρωτοβουλίες και κινήσεις που θα δίνουν διαφορετική εικόνα από την σημερινή και κυρίως θα στέλουν το μήνυμα στην κοινωνία αλλά και τους ευρωπαίους εταίρους ότι η χώρα αλλάζει προς το καλύτερο.
Το συγκεκριμένο αφήγημα είναι, άλλωστε, απαραίτητο στο δρόμο προς τις εκλογές.
Έτσι οι επόμενες κινήσεις που σχεδιάζονται είναι ο νόμος για τις 120 δόσεις και ταυτόχρονα δυναμικό «come-back» στην κοινωνία. Αμέσως μετά την ψήφιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας, με ρυθμίσεις, βέβαια που αφήνουν εκτός πολλά νοικοκυριά, ο κ. Τσίπρας κινείται πλέον με έμφαση την καθημερινότητα του πολίτη κάνοντας πράξη την «εκκαθάριση» από τα Εξάρχεια στοιχείων που κινούνται στο αντιεξουσιαστικό χώρο, ενώ ταυτόχρονα θέλει να ενισχύσει την εικόνα στον οικονομικό τομέα. Το «πράσινο φως» που έδωσαν οι δανειστές για την εκταμίευση των 1 δισ. ευρώ που αφορούν στα κέρδη των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα λένε στην κυβέρνηση ότι δίνει άλλον «αέρα».
Πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ
Όπως άλλωστε είχε αναφέρει στις 8 Μαρτίου το CNN Greece με τίτλο: «Μήνυμα Τσίπρα στις αγορές με πρόωρη αποπληρωμή δανείων» ο πρωθυπουργός εντατικοποιεί τις συναντήσεις του με ευρωπαίους εταίρους θέτοντας με ποιο ηχηρό τρόπο το ζήτημα της πρόωρης αποπληρωμής των δανείων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Κάτι στο οποίο αναφέρθηκε και ο υπουργός οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Ο Αλέξης Τσίπρας έχει ήδη ενημερώσει την Γερμανίδα Καγκελάριο Ανγκέλα Μέρκελ και τον Πιερ Μοσκοιβισί για τη πρόθεσή του καθώς στην ουσία θέλει να βγάλει τον βραχνά από πάνω του.
Τα δάνεια του ΔΝΤ είναι σε σύγκριση με εκείνα του ESM είναι μεγαλύτερα σε κόστος αφού το επιτόκιο των πρώτων διαμορφώνεται στο 5% περίπου, ενώ του δεύτερου στο 1,5%.
Σε ό,τι αφορά στη θέση του ΔΝΤ για το συγκεκριμένο θέμα, ο εκπρόσωπός του, Τζέρι Ράις, δήλωσε πως είναι απόφαση των ελληνικών αρχών σε συνεργασία με άλλους επίσημους πιστωτές αν χρειάζεται.
«Χέρι» στο μαξιλάρι
Η Ελλάδα διαθέτει τα κεφάλαια για τη συνολική εξόφληση των δανείων του ΔΝΤ, καθώς το «μαξιλάρι» ασφαλείας υπερβαίνει τα 37 δισ. ευρώ.
Το θέμα φαίνεται ότι το χειρίζεται προσωπικά ο πρωθυπουργός σε απόλυτη συνεργασία με το οικονομικό επιτελείο γιατί γνωρίζει άριστα ότι σε πολιτικό επίπεδο η πρόωρη αποπληρωμή του δανείου θα του προσφέρει καλύτερη εικόνα στην οικονομία της χώρας.
Παράλληλα όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το CNN.gr, ο πρωθυπουργός θέτει και το θέμα της αναδιαπραγμάτευσης των υψηλών πλεονασμάτων με βασικό επιχείρημα, πως «η κυβέρνηση αποδέχτηκε το συγκεκριμένο ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων λόγω της άκαμπτης στάσης του ΔΝΤ».
Ωστόσο τώρα που η Ελλάδα βγήκε από το μνημόνιο και το πρόγραμμα προστασίας μπορεί πιστεύει να ανοίξει η συζήτηση στους δανειστές για το συγκεκριμένο θέμα. Το θέμα είναι το κατά πόσο το θέλουν στην Γερμανική κυβέρνηση, εκτός και αν η Γερμανίδα καγκελάριος αποφασίσει να κάνει δώρο στον Έλληνα πρωθυπουργό μια τόσο σημαντικής απόφασης πάνω στην οποία στηρίζει και το δικό του πολιτικό αφήγημα ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενόψει των εκλογών.
Πολύ κοντά επίσης λένε οι πληροφορίες βρίσκονται οι συζητήσεις για την επόμενη έξοδο στις αγορές ίσως και πριν από το καλοκαίρι κάτι που επίσης θα σηματοδοτούσε για την κυβέρνηση η πρόωρη άνοιξη έστω και αν ο χειμώνας επιμένει…