ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Μαχαίρι» ΔΝΤ στις εκτιμήσεις για την παγκόσμια ανάπτυξη: Στο 3,3% το 2019

«Μαχαίρι» ΔΝΤ στις εκτιμήσεις για την παγκόσμια ανάπτυξη: Στο 3,3% το 2019
EPA

Μπορεί προ τριμήνου στο Νταβός της Ελβετίας το ΔΝΤ να είχε προσγειώσει τις εκτιμήσεις του για την παγκόσμια οικονομία, ωστόσο σήμερα «πετσόκοψε» εκ νέου τις σχετικές προβλέψεις, στέλνοντας πλήθος προειδοποιητικών μηνυμάτων.

Στην έκθεσή του ΔΝΤ για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές (World Economic Outlook) που παρουσιάσθηκε σήμερα στην Ουάσινγκτον από τη νέα επικεφαλής οικονομολόγο του ΔΝΤ Γκίτα Γκοπίνατ στο πλαίσιο της Εαρινής Συνόδου του Ταμείου, ο διεθνής οργανισμός προβλέπει πως το παγκόσμιο ΑΕΠ θα αυξηθεί εφέτος κατά 3,3%, όταν προ 90 ημερών τοποθετούσε την παγκόσμια ανάπτυξη για το 2019 στο 3,5%. Να σημειωθεί πως τον Οκτώβριο του 2018 το Ταμείο ανέμενε για εφέτος ανάπτυξη 3,7%, ήτοι έχει μετακινηθεί 0,4% χαμηλότερα σε σχέση με τη συγκεκριμένη πρόβλεψη.

Για την ευρωζώνη το ΔΝΤ αναθεώρησε από το 1,6%, στο 1,3% την εκτίμηση του για την εφετινή ανάπτυξη και στο 1,5% από 1,7% την πρόβλεψη για το ΑΕΠ του 2020.Σε μεγάλο βαθμό αυτό οφείλεται στην επί τα χείρω αναθεώρηση των προβλέψεων για την Γερμανία. Το ΔΝΤ θεωρεί πως εφέτος η Γερμανία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 0,8%, έναντι 1,3% που έβλεπε τον Ιανουάριο και πλέον θεωρεί πως το 2020 θα αναπτυχθεί κατά 1,4% (από 1,6% προηγουμένως).

Για τις ΗΠΑ το ΔΝΤ αναμένει πως θα αναπτυχτούν με ρυθμό 2,3% εφέτος και με ρυθμό 1,9% το 2020. Να σημειωθεί πως τον Ιανουάριο το Ταμείο έβλεπε ανάπτυξη 2,5% εφέτος για τις ΗΠΑ. Για την Κινά το Ταμείο θεωρεί πως θα αναπτυχθεί κατά 6,3% εφέτος και κατά 6,1% το 2020. Για την Ιαπωνία θεωρεί πως θα αναπτυχθεί κατά 1% εφέτος και κατά 0,5% το 2020. Για τη Ρωσία προβλέπει πως θα αναπτυχθεί κατά 1,6% εφέτος και κατά 1,7% το 2020.

Η Γκίτα Γκοπίνατ δικαιολογώντας τις μεγάλες αυτές αποκλίσεις σε σχέση με τις πρότερες προβλέψεις του Ταμείου τόνισε πως η παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα επιβραδύνθηκε σημαντικά το δεύτερο εξάμηνο του 2018, αντανακλώντας μια σειρά από παράγοντες που επηρέασαν τις μεγάλες οικονομίες.

Όπως είπε, η οικονομία της ζώνης του ευρώ έχασε πολύ μεγαλύτερη δυναμική από ό, τι αναμενόταν, καθώς η εμπιστοσύνη των καταναλωτών και των επιχειρήσεων αποδυναμώθηκε. Ενδεικτικά ανέφερε πως η παραγωγή αυτοκινήτων στη Γερμανία διαταράχθηκε από την εισαγωγή νέων προτύπων για τις εκπομπές ρύπων, οι επενδύσεις στην Ιταλία μειώθηκαν, εν μέσω αναταραχής στην αγορά ομολόγων της χώρας και η εξωτερική ζήτηση, ειδικά από την Ασία, υποχώρησε.

Σύμφωνα με την Γκοπίνατ και η ανάπτυξη της Κίνας υποχώρησε εν μέσω πιο αυστηρού ρυθμιστικού περιβάλλοντος, επιβράδυνσης της σκιώδους τραπεζικής, αλλά και αύξησης των εμπορικών εντάσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες. «Οι εμπορικές εντάσεις επιβάρυναν την επιχειρηματική εμπιστοσύνη και, επομένως, το κλίμα των χρηματοπιστωτικών αγορών επιδεινώθηκε, ενώ οι οικονομικές συνθήκες έγιναν αυστηρότερες για τις ευάλωτες αναδυόμενες αγορές και στη συνέχεια για τις προηγμένες οικονομίες περιορίζοντας την παγκόσμια ζήτηση», υπογράμμισε σχετικά.

Η ίδια είπε πάντως πως η αλλαγή στάσης από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ με την υιοθέτηση πιο ευνοϊκής νομισματικής πολιτικής, αλλά και η αύξηση της αισιοδοξίας για μια εμπορική συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, βελτίωσαν το κλίμα στις αρχές του 2019, αν και αυτό παραμείνει λίγο πιο περιοριστικό από ό, τι το φθινόπωρο του 2018. Στη βάση αυτή το ΔΝΤ προβλέπει πως το 2020 το παγκόσμιο ΑΕΠ θα επεκταθεί κατά 3,6%.

Στη βάση αυτή η επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ ανέφερε πως η παγκόσμια ανάπτυξη θα μπορούσε να αναταχθεί ταχύτερα εάν οι εμπορικές διαφορές επιλυθούν γρήγορα. «Η εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων θα ανακάμψει και το επενδυτικό κλίμα θα ενισχυθεί περαιτέρω. Αντίθετα μια περαιτέρω κλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων και μια αύξηση της πολιτικής αβεβαιότητας θα μπορούσαν να αποδυναμώσουν περαιτέρω την ανάπτυξη», ανέφερε η Γκόπινατ. «Σε πολυμερές επίπεδο, η κύρια προτεραιότητα είναι οι χώρες να επιλύουν τις εμπορικές διαφωνίες συνεργαζόμενες, χωρίς να δημιουργούν στρεβλώσεις και εμπόδια που θα αποσταθεροποιούσαν και θα επιβράδυναν την παγκόσμια οικονομία», τόνισε με νόημα.

Η ίδια απαντώντας σε ερωτήσεις εστίασε και στις αρνητικές επιπτώσεις από το Brexit, ειδικά εάν αυτό θα είναι «άτακτο», ήτοι χωρίς να υπάρξει συντονισμός με την ΕΕ. «Η αποφυγή πολιτικών σφαλμάτων που θα μπορούσαν να βλάψουν την οικονομική δραστηριότητα πρέπει να είναι η κύρια προτεραιότητα», είπε με νόημα και προσέθεσε πως η μακροοικονομική και χρηματοπιστωτική πολιτική διεθνώς θα πρέπει να στοχεύει στην αποφυγή μιας περαιτέρω επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας.

«Αν η τρέχουσα επιβράδυνση αποδειχθεί πιο σοβαρή και παρατεταμένη από ότι αναμένεται, οι μακροοικονομικές πολιτικές θα πρέπει να καταστούν πιο ευνοϊκές», υποστήριξε καταλήγοντας η Γκοπίνατ, δίνοντας ένα διαφορετικό στίγμα από αυτό που έχει συνηθίσει να δίνει το ΔΝΤ.