Ολιγωρία στην προετοιμασία του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος διαπιστώνουν οι πιστωτές
Δυσφορία προκαλεί στους πιστωτές η ολιγωρία που έχει επιδεχθεί από ελληνικής πλευράς στην προετοιμασία για την εισαγωγή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.
Το θέμα εξετάσθηκε χθες στην συνάντηση του αντιπροέδρου της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο, με τον Έλληνα υπουργό να συσχετίζει την εφαρμογή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος με την αξιολόγησή του πιλοτικού προγράμματος από την Παγκόσμια Τράπεζα.
Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα , εφαρμόζεται στην Ελλάδα από τις 24 Οκτωβρίου του προηγούμενου έτους, πιλοτικά σε 13 Δήμους -έναν από κάθε περιφέρεια- της χώρας μας, με δεσμευμένους πόρους ύψους 24 εκατ. ευρώ.
Αν και ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε την καθολική εφαρμογή του συστήματος μέχρι το τέλος του 2015, με στόχο να καλύψει το 7% του συνολικού πληθυσμού της χώρας μας, ήτοι περίπου 700.000 άτομα, τελικά το χρονοδιάγραμμα αυτό εγκαταλείφθηκε.
Το νέο Μνημόνιο αναφέρει ξεκάθαρα πως η Ελλάδα θα πρέπει να βελτιώσει τον σχεδιασμό του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας, έτσι ώστε να υπάρχει ένα «μαξιλάρι» κοινωνικής ασφάλειας, το οποίο θα διοχετεύει στοχοθετημένα τους πενιχρούς πόρους σε εκείνους που τους έχουν περισσότερο ανάγκη. Στη βάση αυτή προβλέπει μέτρα για την παροχή πρόσβασης στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους (συμπεριλαμβανομένων των ανασφάλιστων), καθώς και ένα βασικό δίχτυ κοινωνικής ασφάλειας με τη μορφή Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.
Ως προαπαιτούμενο, η κυβέρνηση ανέλαβε τη δέσμευση να συμφωνήσει σχετικά με τους όρους αναφοράς και να δρομολογήσει τη συνολική επανεξέταση του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας, συμπεριλαμβανομένων των παροχών τόσο σε μετρητά όσο και σε είδος, των φορολογικών πλεονεκτημάτων, των παροχών κοινωνικής ασφάλισης και άλλων κοινωνικών παροχών, σε ολόκληρο τον τομέα της γενικής κυβέρνησης, με την υποστήριξη της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Το Μνημόνιο προβλέπει πως τα πρώτα επιχειρησιακά αποτελέσματα θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το Δεκέμβριο του 2015, με στόχο να προκύπτει εξοικονόμηση ύψους 0,5% τοις εκατό του ΑΕΠ σε ετήσια βάση (850 εκατ. ευρώ), η οποία θα αποτελέσει το υπόβαθρο για τον επανασχεδιασμό ενός στοχοθετημένου συστήματος πρόνοιας, συμπεριλαμβανομένης της δημοσιονομικά ουδέτερης εθνικής εφαρμογής του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.
Ωστόσο, η όλη προετοιμασία έχει καθυστερήσει. Έως τον Σεπτέμβριο του 2015 οι ελληνικές αρχές θα έπρεπε να προσδιορίσουν τις λεπτομερείς προετοιμασίες τους για τη βαθμιαία εθνική εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος από 1ης Απριλίου 2016, μεταξύ άλλων και για τη σύσταση ενός μητρώου παροχών και την κατάρτιση στρατηγικής για να εξασφαλίζεται η ένταξη των ευάλωτων ομάδων και να αποφεύγεται η απάτη.
Ακόμη, έως τον Σεπτέμβριο του 2015, οι ελληνικές αρχές θα έπρεπε να είχαν καταρτίσει ένα θεσμικό πλαίσιο παροχών για τη διαχείριση, την παρακολούθηση και τον έλεγχο του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και άλλων παροχών, αλλά και να έχουν αξιολογήσει τις επιδόσεις του συστήματος, με στόχο την πλήρη εθνική εφαρμογή του.
Ο εν λόγω σχεδιασμός του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος θα πρέπει να βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στις παραμέτρους των πιλοτικών σχεδίων μετά την αξιολόγηση της Παγκόσμιας Τράπεζας (με ενδεχόμενη πρόσθετη στόχευση των αναγκών προτεραιότητας σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, προκειμένου να τηρηθούν οι δημοσιονομικοί περιορισμοί). Μέχρι σήμερα τίποτα από αυτά δεν έχει γίνει με την ελληνική πλευρά να πετά την μπάλα στην εξέδρα και να επικαλείται ως λόγο της καθυστέρησης την αξιολόγηση της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Παγκόσμιας Τράπεζας, μεταξύ των οποίων ο εκτελεστικός διευθυντής για την Ελλάδα, Πατρίτσιο Παγκάνο, και ο αντιπρόεδρος του IFC Δημήτρης Τσιτσιράγγος, πρόκειται να συμμετέχουν σε μία αποστολή στην Ελλάδα που σχεδιάζεται για τα τέλη Οκτωβρίου και η οποία εκτιμάται πως θα κλείσει τις εκκρεμότητες στο μέτωπο του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος. Ωστόσο, οι πιστωτές θεωρούν πως ήδη η Ελλάδα βρίσκεται πίσω από το πρόγραμμα και στο συγκεκριμένο θέμα.