Στοίχημα για την κυβέρνηση η εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος
Η χορήγηση σε πανελλαδικό επίπεδο του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος σε άτομα και οικογένειες που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας βρίσκεται στον πυρήνα τον κοινωνικών πολιτικών της κυβέρνησης για το 2016.
Το συγκεκριμένο μέτρο παρέχει ένα εισόδημα σε αντάλλαγμα του οποίου ο δικαιούχος υποχρεούται να συμμετάσχει σε προγράμματα κοινωνικής ενσωμάτωσης. Η δε βαθμιαία εθνική εφαρμογή του σχεδιάζεται από την 1η Απριλίου του 2016 με στόχο την πλήρη υλοποίησή του μέχρι τα τέλη του έτους.
Η κυβέρνηση λαμβάνει για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα τεχνική βοήθεια από την Παγκόσμια Τράπεζα και αναμένεται πως έως τα μέσα Φεβρουαρίου η δομή του σχετικού προγράμματος θα έχει αποκρυσταλλωθεί πλήρως.
Σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί με το νέο Μνημόνιο από τη συνολική επανεξέταση του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας θα πρέπει να προκύπτει εξοικονόμηση της τάξης του 0,50% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση.
Το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα εκτιμάται πως θα συμβάλει σημαντικά στον εξορθολογισμό της συνολικής δαπάνης για τη στήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και στον ανασχεδιασμό των παροχών σε χρήμα και σε είδος.
Πρόθεση της κυβέρνησης είναι στην πλήρη του εφαρμογή το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα να αντικατασταθεί από το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης, μέσω του οποίου θα παρέχεται εισοδηματική στήριξη και υπηρεσίες σε είδος, όπως στέγη, υγεία και μετακίνηση, στο κομμάτι του πληθυσμού που έχει πληγεί περισσότερο από τις συνέπειες της κρίσης.
Το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης θα διατίθεται σε δικαιούχους οι οποίοι θα επιλεγούν σε εθνικό επίπεδο με βάση το φορολογητέο τους εισόδημα.