ΔΝΤ: Έσοδα 1 τρισ. δολάρια διεθνώς εάν αντιμετωπιστεί η διαφθορά
Τη θέση πως η καταπολέμηση της διαφθοράς θα μπορούσε να ενισχύσει σημαντικά τα δημόσια έσοδα διεθνώς διατυπώνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα.
Οι αναλυτές του ΔΝΤ υποστηρίζουν πως η μείωση της διαφθοράς θα μπορούσε να αυξήσει τα συνολικά φορολογικά έσοδα διεθνώς κατά 1 τρισ. δολάρια ή περίπου 1,25% του παγκόσμιου ΑΕΠ.
Το ΔΝΤ ορίζει τη δωροδοκία ως «κατάχρηση δημόσιου αξιώματος για ιδιωτικό κέρδος» και αναφέρει πως μπορεί να εκδηλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως απευθείας πληρωμές, ως υπεξαίρεση, ως νεποτισμός, αλλά και με τη μορφή σύγκρουσης συμφερόντων.
Αν και το ΔΝΤ δεν συνέταξε κατάταξη με τις πιο διεφθαρμένες χώρες, ωστόσο χαρακτήρισε τη διαφθορά ως παγκόσμιο πρόβλημα που απαιτεί μεγαλύτερη διεθνή συνεργασία για την αντιμετώπισή του.
Το ΔΝΤ σημειώνει πως η μέτρηση του οικονομικού κόστους της διαφθοράς είναι δύσκολη, καθώς μπορεί να συμβεί σε διάφορα επίπεδα διακυβέρνησης, από τη συλλογή φόρων έως τη διαπραγμάτευση συμβάσεων μεταξύ ιδιωτικών εταιρειών και του δημόσιου τομέα.
Στο σημείο αυτό επικαλείται στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις επιδόσεις των κρατών μελών στον τομέα της κατάρτισης δημοσίων συμβάσεων, υπογραμμίζοντας πως σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Ισπανία καταγράφονται μη ικανοποιητικές βαθμολογίες.
«Τα κέρδη θα είναι μεγάλα δεδομένου ότι η μείωση της διαφθοράς θα αυξήσει την οικονομική ανάπτυξη, ενισχύοντας περαιτέρω τα έσοδα», αναφέρει η έκθεση.
Ενδεικτικά το ΔΝΤ υπογραμμίζει πως στις προηγμένες οικονομίες, οι χώρες με τα χαμηλότερα επίπεδα διαφθοράς συγκέντρωσαν σχεδόν 5% του ΑΕΠ περισσότερα φορολογικά έσοδα κατά μέσο όρο από τις χώρες με τα υψηλότερα επίπεδα διαφθοράς.