Πέντε ημέρες για να βρεθεί λύση στο ζήτημα της προστασίας της πρώτης κατοικίας
Το προωθούμενο από την κυβέρνηση νομοσχέδιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας, συνεχίζει να προκαλεί ισχυρές ενστάσεις από τους θεσμούς. Κυβέρνηση και θεσμοί διαμηνύουν πως επιδιώκεται συμφωνία, αλλά η κυβέρνηση, όπως προκύπτει από αρμόδιες πηγές, περιμένει να βάλουν νερό στο κρασί τους οι δανειστές. Οι θεσμοί από την πλευρά τους όχι μόνο δεν φαίνονται διατεθειμένοι να υποχωρήσουν.
Εγχώριες τραπεζικές πηγές εκτιμούν πως συμφωνία θα μπορούσε να υπάρξει κοντά στα προτεινόμενα από την κυβέρνηση όρια προστασίας πρώτης κατοικίας, μόνο εάν συνοδευόταν από την αναίρεση όλου του νόμου Κατσέλη. Τέτοιες όμως προθέσεις δεν έχει δείξει η κυβέρνηση. Στον βαθμό που δεν υπάρξει συμφωνία έως τις 5 Απριλίου οπότε συνεδριάζει το Eurogroup, δεν αποκλείεται στη συνέχεια, ακόμα και το σενάριο της μονομερούς ενέργειας.
Οι θεσμοί εμφανίζονται αμετακίνητοι στο ζήτημα της επικάλυψης των προωθούμενων διατάξεων με τις ισχύουσες διατάξεις του νόμου Κατσέλη, του εξωδικαστικού μηχανισμού και των διατάξεων του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας που διέπουν κατασχέσεις και πλειστηριασμούς. Δεν είναι ένας νόμος σχετικός, αλλά επτά διαφορετικές δέσμες διατάξεων. Το ζήτημα αυτό είχε αναδείξει κατά την έκφραση γνώμης επί του κυβερνητικού σχεδίου η ΕΚΤ σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «το σχέδιο νόμου δεν εισάγεται υπό συνθήκες νομικού και δικαστικού κενού».
Αναφορές για το θέμα αναμένονται σήμερα από τον επικεφαλής του κλιμακίου της Κομισιόν για την Ελλάδα Ντέκλαν Κοστέλο, ο οποίος θα είναι ομιλητής σε εκδήλωση στην Αθήνα.
Αν υπάρξει τελικά συμφωνία έως το EuroWorking Group της 25ης Μαρτίου το νομοσχέδιο θα μπορούσε να κατατεθεί έως τις 5 Απριλίου, οπότε συνεδριάζει το Eurogroup, αλλιώς η εκταμίευση της δόσης απειλείται να μεταφερθεί για μία ακόμα φορά για αργότερα.