Ποιοι εξαιρούνται από τη χρήση κάρτας για το κτίσιμο του αφορολόγητου
Νέες κατηγορίες φορολογουμένων που εξαιρούνται από την υποχρέωση χρήσης ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής για το κτίσιμο του αφορολόγητου ορίου προσέθεσε η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου με υπουργική απόφαση που υπέγραψε σήμερα.
Πρόκειται για τους πολίτες των οποίων το ετήσιο πραγματικό εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των 6.000 ευρώ και το ετήσιο τεκμαρτό τους εισόδημα δεν υπερβαίνει τα 9.500 ευρώ, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και οι περιστασιακά απασχολούμενοι, αλλά και οι υπήκοοι τρίτων χωρών που αιτούνται ή/και λαμβάνουν διεθνή προστασία από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Υπενθυμίζεται πως έως σήμερα έκτιζαν το αφορολόγητο χωρίς να υποχρεώνονται να έχουν χρησιμοποιήσει ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, όσοι:
- Είναι από 70 ετών και πάνω (γεννηθέντες έως 31-12-1948).
- Έχουν αναπηρία από 80% και πάνω.
- Βρίσκονται σε δικαστική συμπαράσταση.
- Ανήλικοι που υποβάλλουν δήλωση με εισόδημα από μισθούς ή συντάξεις.
- Κατοικούν μόνιμα σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων (εκτός από τουριστικούς τόπους).
- Δεν έχουν εισόδημα από καμία κατηγορία ή έχουν εισόδημα μόνο από κεφάλαιο ή/και από υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου και το τεκμαρτό τους εισόδημα δεν είναι πάνω από 9.500 ευρώ.
- Οι φορολογούμενοι που είναι γραμμένοι στο Μητρώο Ανέργων του ΟΑΕΔ για τη διαφορά που προκύπτει μεταξύ του τεκμαρτού και του συνολικού εισοδήματός τους.
- Οι φορολογούμενοι που είναι δικαιούχοι Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ).
- Οι φορολογούμενοι που υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία.
- Οι φορολογούμενοι που είναι ασθενείς με μακροχρόνια νοσηλεία (άνω των 6 μηνών).
- Οι δημόσιοι λειτουργοί και δημόσιοι υπάλληλοι υπηρετούν στο εξωτερικό, καθώς και φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας που ζουν ή εργάζονται στο εξωτερικό.
- Οι φορολογικοί κάτοικοι της Ε.Ε. ή του ΕΟΧ υποχρεώνονται να υποβάλλουν δήλωση στην Ελλάδα και φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών. Προϋπόθεση είναι να έχουν τη φορολογική κατοικία τους σε άλλο κράτος-μέλος της Ε.Ε. και τουλάχιστον το 90% του παγκόσμιου εισοδήματός τους να αποκτάται στην Ελλάδα, καθώς και όταν το εισόδημα που αποκτάται σε άλλο κράτος-μέλος Ε.Ε. είναι ιδιαίτερα χαμηλό, ώστε θα δικαιούνται την απαλλαγή του φόρου με τη φορολογική νομοθεσία του κράτους της κατοικίας.