ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έως τις 25 Μαρτίου οι αποφάσεις για την προστασία της πρώτης κατοικίας

Έως τις 25 Μαρτίου οι αποφάσεις για την προστασία της πρώτης κατοικίας
European Counsil

Τα περιουσιακά όρια των δανειοληπτών που θα μπορούν να μπουν στον νέο νόμο για την προστασία της πρώτης κατοικίας, η ένταξη και των μικρομεσαίων, αλλά και οι επιπτώσεις των νέων ρυθμίσεων στα κεφάλαια των τραπεζών, αποτελούν τα μεγάλα αγκάθια και τα σημεία διαφωνίας που παραμένουν μεταξύ της κυβέρνησης και των θεσμών, οι οποίοι έχουν μπλοκάρει το νέο θεσμικό πλαίσιο που θα πρέπει σύντομα να θεσμοθετηθεί.

Η κυβέρνηση τρέχει να βρει συμβιβαστική λύση για τον διάδοχο του νόμου Κατσέλη έως το επόμενο EuroWorking Group στις 25 Μαρτίου, ωστόσο οι προσδοκίες που δημιουργήθηκαν από τις αρχικές εξαγγελίες κυβερνητικών στελεχών δείχνουν να συρρικνώνονται καθώς, όπως όλα δείχνουν, δύσκολα οι θεσμοί θα υποχωρήσουν, αν αναλογιστεί μάλιστα κανείς ότι έχουν συνδέσει τη συμφωνία υλοποίησης των μεταμνημονιακών προαπαιτουμένων και την αλλαγή του νόμου για την προστασία της πρώτης κατοικίας με την καταβολή της δόσης του 1 δισ. ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων και το σχέδιο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Από την πλευρά των θεσμών έχει γίνει σαφές ότι το όποιο προστατευτικό πλαίσιο θα πρέπει να αφορά μόνο τους ευάλωτους δανειολήπτες, για τον λόγο αυτόν και θεωρούν υψηλά τα περιουσιακά όρια που παρουσίασε η κυβέρνηση, καθώς δεν μπορούν να κατανοήσουν πώς είναι δυνατόν κάποιος που έχει καταθέσεις και ακίνητη περιουσία να μην πληρώνει τις δανειακές του υποχρεώσεις. Η τελευταία εκδοχή της ελληνικής πρότασης που παρουσιάστηκε περιελάμβανε στα κριτήρια επιλεξιμότητας των δανειοληπτών να έχουν οικογενειακό εισόδημα με ταβάνι τα 36.000 ευρώ, να μπορούν να έχουν καταθέσεις έως 30% της δανειακής οφειλής τους και ακίνητη περιουσία με αντικειμενική αξία που να μην ξεπερνά το 200% της οφειλής τους.

Οι Ευρωπαίοι εξακολουθούν να θεωρούν ανοικτό το θέμα, θεωρώντας ότι ο κύκλος προστασίας θα πρέπει να είναι μικρότερος από αυτόν που επιδιώκει η κυβέρνηση, κάτι που επιβεβαίωσε με δήλωσή του και ο επίτροπος Μοσκοβισί λέγοντας ότι θα πρέπει να υπάρχει «προστασία στους πιο αδύναμους και για κανέναν άλλο». Ταυτόχρονα όμως αγκάθι παραμένει και το θέμα της ένταξης στο νέο πλαίσιο προστασίας και επιχειρηματικών δανείων τα οποία η κυβέρνηση υπολογίζει στα 2 δισ. ευρώ.

Οι θεσμοί θεωρούν ότι το νέο πλαίσιο δεν θα πρέπει να διευρυνθεί και σε επιχειρηματικά δάνεια, έστω και αν αυτά είναι συνδεδεμένα με την πρώτη κατοικία, καθώς ήδη υπάρχει ο εξωδικαστικός μηχανισμός στον οποίο μπορούν να ενταχθούν ελεύθεροι επαγγελματίες, επιχειρηματίες αλλά και αγρότες, φοβούμενοι ότι θα μεγαλώσει σημαντικά ο αριθμός όσων ζητήσουν προστασία δεδομένου ότι 9 στους 10 δηλώνουν εισοδήματα κάτω των 10.000 ευρώ. Ενστάσεις πάντως έχουν εκφράσει και σε σχέση με το πόσο σύντομα θα μπορέσουν να προχωρήσουν οι διαδικασίες καθώς μέχρι σήμερα η εμπειρία έχει δείξει σημαντικές καθυστερήσεις και για τον λόγο αυτόν θεωρούν ότι μόνο μια πλήρως αυτοματοποιημένη διαδικασία θα μπορούσε να είναι αποτελεσματική.