Με υπογραφή των θεσμών το νομοσχέδιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας
Σωρεία αλλαγών στο νομοσχέδιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας που θα αντικαταστήσει το νόμο Κατσέλη έχουν ζητήσει οι θεσμοί, με τις ανταλλαγές mail μεταξύ Βρυξελλών και Αθήνας να είναι διαρκείς.
Αν και οι θεσμοί αποδέχθηκαν χωρίς αντιδράσεις τη συμφωνία πλαίσιο κυβέρνησης- τραπεζιτών για την προστασία της πρώτης κατοικίας, ωστόσο όσον αναφορά στο σχέδιο νομού που την αποκρυσταλλώνει είναι εξαιρετικά παρεμβατικοί, καθώς δεν θέλουν να αφήσουν χώρο για παρερμηνείες.
Πληροφορίες από την πλευρά των θεσμών αναφέρουν πως ακόμη και χθες απεστάλησαν πρόσθετες διευκρινήσεις από τα συναρμόδια υπουργεία ώστε να ξεκαθαριστούν διατάξεις που είχαν μια αμφισημία.
Το νομοσχέδιο που θα ψηφισθεί από τη Βουλή πριν τις 8 Μαρτίου προβλέπει μια σαφώς προσδιορισμένη προστασία της πρώτης κατοικίας με σφιχτά όρια αναφορικά με τα εισοδηματικά κριτήρια των δανειοληπτών, την αντικειμενική αξία του ακινήτου τους και το ύψος της οφειλής και με μειωμένο χρονικό ορίζοντά μόλις ενός έτους.
Το ύψος της εμπορικής αξίας έχει συμφωνηθεί στα 250.000 ευρώ, κάτι για το οποίο εκφράζουν ενστάσεις οι θεσμοί, και το υπόλοιπο της οφειλής στις 130.000 ευρώ. Όσο για τα εισοδηματικά κριτήρια, αυτά έχει συμφωνηθεί να ανέρχονται στις 12.500 ευρώ για ένα άτομο, στις 21.000 ευρώ για το ζευγάρι και επιπλέον 5.000 ευρώ ανά τέκνο έως τα τρία.
Με επιμονή των θεσμών αναμένεται να μπει στη ρύθμιση χρονικός περιορισμός μέχρι του οποίου κάποιος μπορεί να ζητήσει υπαγωγή σε ρύθμιση προστασίας ώστε να μην ανακόπτονται εσκεμμένα πλειστηριασμοί, κάτι που γινόταν, σύμφωνα με τους ίδιους, κατά κόρον το προηγούμενο διάστημα.
Στη βάση αυτή σήμερα αναμένεται να υπάρξει νέα συνάντηση μεταξύ κυβερνητικών στελεχών και τραπεζιτών για τη διευθέτηση των τελευταίων λεπτομερειών του σχεδίου νόμου.