Στο μικροσκόπιο της ΕΛΤΕ οι Επιτροπές Ελέγχου μεγάλων επιχειρήσεων
Νέες δικλείδες ασφαλείας δημιουργεί η Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων (ΕΛΤΕ), προκειμένου να περιορίσει τις πιθανότητες μιας νέας περίπτωσης σαν εκείνης της Folli Follie, όπου στην Επιτροπή Ελέγχου της εισηγμένης προήδρευε ο πεθερός του Διευθύνοντα Συμβούλου και ο έλεγχος του ορκωτού δεν ήταν καν επιδερμικός!
Απόφαση που εξέδωσε σήμερα ο Αντιπρόεδρος της ΕΛΤΕ Παναγιώτης Γιαννόπουλος προβλέπει πως η ΕΛΤΕ θα προβεί στη διενέργεια ελέγχων για να διαπιστώσει το εάν οι Επιτροπές Ελέγχων στις οντότητες δημοσίου συμφέροντος λειτουργούν όπως προβλέπει ο νόμος.
Ο έλεγχος αναμένεται να εστιάσει στις μεγάλες εισηγμένες επιχειρήσεις και προς το σκοπό αυτό θα ζητηθούν – μεταξύ άλλων- και τα πρακτικά των συνεδριάσεων των Επιτροπών Ελέγχων για να διαπιστωθεί «από πρώτο χέρι» το εάν έχουν υπάρξει συνεπείς στα εποπτικά τους καθήκοντα.
Στη βάση αυτή, η Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων θα αξιολογήσει το πώς οι Επιτροπές Ελέγχων παρακολουθούν τον υποχρεωτικό έλεγχο των ετήσιων και ενοποιημένων χρηματοοικονομικών καταστάσεων των οντοτήτων δημοσίου συμφέροντος, το πώς οι Επιτροπές αξιολογούν τη συμπληρωματική έκθεση ελέγχου του άρθρου 11 του Κανονισμού 537/2014, το πώς γίνεται η διαδικασία επιλογής ορκωτών ελεγκτών λογιστών ή ελεγκτικών εταιρειών, αλλά και το εάν διασφαλίζεται η ανεξαρτησία των ορκωτών ελεγκτών λογιστών ή των ελεγκτικών εταιρειών.
Διαβάστε επίσης:
Φορολογικές δηλώσεις 2019: Φόρους - «φωτιά» κρύβουν τα τεκμήρια διαβίωσης
Όπως, αποσαφηνίζει η απόφαση του Αντιπροέδρου της ΕΛΤΕ «σε περιπτώσεις διαπίστωσης παραβάσεων προβλέπονται κυρώσεις, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία».
Να σημειωθεί πως η υπόθεση της Folli Follie ανέδειξε πολλά ζητήματα πλημμελούς ελέγχου και έθεσε σε συναγερμό το Διοικητικό Συμβούλιο της Επιτροπής Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων, στο οποίο συμμετέχουν εκπρόσωποι του υπουργείου Οικονομικών, της Τράπεζας της Ελλάδος και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Και η προαναφερόμενη διερεύνηση των πρακτικών των Επιτροπών Ελέγχων είναι το δεύτερο βήμα.
Είχε προηγηθεί προ τετράμηνου ειδικό ερωτηματολόγιο προς τις Επιτροπές Ελέγχου Οντοτήτων Δημοσίου Συμφέροντος (ΟΔΣ), ώστε να διαπιστωθεί εάν συμμορφώνονται με νέο θεσμικό πλαίσιο που αφενός ενισχύει τον ρόλο και τις αρμοδιότητες τους, αφετέρου διευρύνει και τις ευθύνες τους.
Το συγκεκριμένο ερωτηματολόγιο της ΕΛΤΕ, στο οποίο απάντησαν οι επιχειρήσεις, συντάχθηκε από την Επιτροπή Ευρωπαϊκών Φορέων Εποπτείας Ελεγκτών (ΕΕΦΕΕ) – Committee of European Authority Oversight Boards (CEAOB) και από αυτό έχουν ήδη εξαχθεί σοβαρά συμπεράσματα για τις διαδικασίες των Επιτροπών Ελέγχων σε αρκετές εισηγμένες.