ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περιπλοκές με την αξιολόγηση και κατάταξη των τουριστικών καταλυμάτων

Περιπλοκές με την αξιολόγηση και κατάταξη των τουριστικών καταλυμάτων
EUROKINISSI

Η αξιολόγηση και κατάταξη των τουριστικών καταλυμάτων σε «αστέρια» και «κλειδιά»  πλέον καθίσταται προβληματική.

Όπως επισημαίνει η Ελληνική Ένωση Διαπιστευμένων Φορέων Πιστοποίησης (Hellas Cert), με το νόμο 4276/2014 θεσπίσθηκε για πρώτη φορά μια ολοκληρωμένη διαδικασία κατάταξης των ξενοδοχείων και camping σε «αστέρια» και των ενοικιαζόμενων επιπλωμένων δωματίων και διαμερισμάτων (ΕΕΔΔ) σε «κλειδιά».

Η διαδικασία αυτή προέβλεπε την έκδοση των αντίστοιχων «πιστοποιητικών κατάταξης» από το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΞΕΕ), έπειτα από αξιολόγηση των καταλυμάτων από ανεξάρτητους Οργανισμούς Πιστοποίησης. Στο πλαίσιο αυτό διαπιστεύτηκαν από το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης (ΕΣΥΔ) περί τους 33 Οργανισμούς Πιστοποίησης, ενώ εκπαιδεύτηκαν περί τους 900 εξειδικευμένους επιθεωρητές και πολυάριθμο διοικητικό προσωπικό, καλύπτοντας το σύνολο της ελληνικής επικράτειας. Μέσω της συγκεκριμένης διαδικασίας πιστοποιήθηκαν ήδη περίπου 3.000 ξενοδοχεία και camping και 2.000 ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια.

Διαβάστε επίσης:
Φορολογικές δηλώσεις: Τι αλλάζει για τα ζευγάρια
Στεγαστικό επίδομα: Δείτε ποιους αφορά και πόσα χρήματα θα λάβουν
ΚΕΑ Φεβρουαρίου 2019: Δείτε πότε θα πληρωθεί και ποιοι δικαιούχοι αποκλείστηκαν

Το υπουργείο Τουρισμού με την πρόσφατη ψήφιση του νόμου 4582/2018, αλλάζει ριζικά την όλη διαδικασία, με αποκορύφωμα την ανάθεση πιστοποίησης των ΕΕΔΔ στις Περιφερειακές Υπηρεσίες Τουρισμού (ΠΥΤ). Αυτό, σύμφωνα με την Hellas Cert, θα οδηγήσει στο μπλοκάρισμα επ’ αόριστον της κατάταξης των ΕΕΔΔ σε «κλειδιά», κυρίως γιατί οι Περιφερειακές Υπηρεσίες Τουρισμού παρουσιάζουν τεράστια κενά προσωπικού (θα απαιτηθούν νέες προσλήψεις, εκπαιδεύσεις), ενώ θα πρέπει να ξεπεραστούν και άλλες αγκυλώσεις του Δημοσίου (π.χ. εκτός έδρας μετακινήσεις, πρόσθετες αμοιβές κ.λπ.).