Τζον Πόλσον: Με πολιτική σταθερότητα θα έρθουν επενδύσεις στην Ελλάδα
Την άποψη πως είναι στο χέρι της ελληνικής κυβέρνησης και του Ελληνικού Κοινοβουλίου να συνεννοηθούν για να δημιουργήσουν το κατάλληλο περιβάλλον ώστε να δημιουργηθούν επενδύσεις, ανάπτυξη και αύξηση της απασχόλησης εκφράζει ο μεγαλοεπενδυτής Τζον Πόλσον.
Σε συνέντευξη του στο «Βήμα» ο Πόλσον, με επενδυτική παρουσία στην Alpha Bank, στην Τράπεζα Πειραιώς, στην ΕΥΔΑΠ, στην Εθνική Τράπεζα, στην Jumbo, στον ΟΠΑΠ, στον ΟΤΕ και στην Ελληνικά Χρηματιστήρια δηλώνει ικανοποιημένος από την πρόοδο που έχει σημειώσει η ελληνική κυβέρνηση, χαρακτηρίζει τον Αλέξη Τσίπρα «επιδέξιο πολιτικό αρχηγό», ενώ δηλώνει έτοιμος να επενδύσει και άλλα κεφάλαια αν συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις υπέρ της αγοράς, επισημαίνοντας πως μεταρρυθμίσεις και αναδιάρθρωση χρέους πάνε χέρι-χέρι.
«Είμαστε ικανοποιημένοι σε μεγάλο βαθμό από την πρόοδο που έχει σημειώσει η κυβέρνηση μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου. Έχει αποδείξει την ισχυρή δέσμευση που ανέλαβε να διατηρήσει την Ελλάδα στο ευρώ με την εφαρμογή σκληρών αλλά σημαντικών μεταρρυθμίσεων. Αν δούμε ότι συνεχίζει να εφαρμόζει μεταρρυθμίσεις που στηρίζουν την ανάπτυξη, την απασχόληση και είναι υπέρ της αγοράς, θα εξετάσουμε πρόσθετες επενδύσεις», ανέφερε.
Κατά τον ίδιο η Ελλάδα θα μπορούσε να έχει την ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία στην Ευρώπη το 2016 και το 2017 και η χρηματιστηριακή αγορά τα μεγαλύτερα κέρδη το 2016 σε όλη την Ευρώπη. «Αυτό είναι όχι μόνο δυνατό αλλά νομίζουμε πιθανό. Τώρα που η καταιγίδα έχει περάσει, αρχίζουμε να βλέπουμε μικρά ανοίγματα στα σύννεφα. Για να λάμψει όμως ο ήλιος η κυβέρνηση πρέπει να ολοκληρώσει την πορεία των μεταρρυθμίσεων και κυρίως να περάσει από το Κοινοβούλιο το ασφαλιστικό και τη φορολογική μεταρρύθμιση, να υλοποιήσει τις προγραμματισμένες ιδιωτικοποιήσεις, να εφαρμόσει όλες τις δράσεις που έχει συμφωνήσει και να ολοκληρώσει ικανοποιητικά την πρώτη αξιολόγηση», τόνισε.
Σύμφωνα με τον Πόλσον τόσο οι μεταρρυθμίσεις του συνταξιοδοτικού συστήματος όσο και η αναδιάρθρωση του χρέους είναι σημαντικά για την Ελλάδα. «Όλοι γνωρίζουν ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο και ως εκ τούτου η αναδιάρθρωσή του είναι απαραίτητη. Ολα τα μέρη φαίνεται να είναι πρόθυμα να εξετάσουν το ζήτημα από τη στιγμή που οι προϋποθέσεις έχουν επιτευχθεί και υπάρχει μια θετική πρώτη αξιολόγηση. Έτσι η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και η αναδιάρθρωση του χρέους είναι άρρηκτα συνδεδεμένες», ανάφερε σχετικά.
Κατά τον ίδιο η αναδιάρθρωση θα καθιστούσε το χρέος βιώσιμο και έθετε τέλος μια για πάντα στο ζήτημα της συμμετοχής της Ελλάδας στο ευρώ. Αυτό από μόνο του θα ενισχύσει τη σταθερότητα της χώρας και θα την καταστήσει πιο ευνοϊκό επενδυτικό προορισμό. Επίσης θα αυξήσει την αξία όλων των ελληνικών περιουσιακών στοιχείων και θα μειώσει το ασφάλιστρο κινδύνου που ζητούν οι επενδυτές.
Τέλος, υποστήριξε πως ανεξάρτητα από το αν ο κυβερνητικός συνασπισμός διευρυνθεί ή όχι, ο ελληνικός λαός χρειάζεται όλα τα πολιτικά κόμματα να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους και να εγγυηθούν τη θετική πρώτη αξιολόγηση τον Ιανουάριο».