Αύριο κρίνεται η διαδικασία για την πώληση των λιγνιτικών σταθμών της ΔΕΗ
Σε κρίσιμη καμπή είναι η διαγωνιστική διαδικασία της ΔΕΗ για την πώληση των λιγνιτικών σταθμών της Μεγαλόπολης και της Μελίτης, με τις εξελίξεις για την έκβασή της να παραπέμπονται σε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας που θα πραγματοποιηθεί αύριο το απόγευμα, οπότε και θα ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις.
Πιο συγκεκριμένα χθες το μεσημέρι υπέβαλαν δεσμευτικές προσφορές η κοινοπραξία «SEV. ΕΝ ENERGY (Τσέχοι) – ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ» και σύμφωνα με πληροφορίες και η «Μυτιληναίος». Δεν κατέβηκε στον διαγωνισμό το τρίτο κοινοπρακτικό σχήμα της «CHN Energy (Κινέζοι) – όμιλος Κοπελούζος». Η κοινοπραξία των Τσέχων με τον ελληνικό κατασκευαστικό όμιλο με επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε επιβεβαιώνει την κατάθεση δεσμευτικής προσφοράς, διευκρινίζοντας ουσιαστικά ότι αυτή δεν είναι με βάση τις τελικές Συμβάσεις Αγοραπωλησίας Μετοχών, όπως αυτές ανακοινώθηκαν από τη ΔΕΗ. Επί της ουσίας, δηλαδή, θέτουν εκτός εαυτούς από τον διαγωνισμό. Από την άλλη πλευρά πηγές της «Μυτιληναίος» επιβεβαιώνουν την κατάθεση δεσμευτικής προσφοράς, χωρίς όρους και αιρέσεις, και αυτή αφορά μόνο τον έναν από τους δύο λιγνιτικούς σταθμούς, τη Μελίτη στη Φλώρινα. βελτιωμενη προσφορα.
Πηγές της ΔΕΗ, αργά χθες το απόγευμα, έκαναν γνωστό ότι ζητήθηκε βελτιωμένη προσφορά μόνο από τη «Μυτιληναίος» καθώς εκείνη της κοινοπραξίας «SEV. EN ENERGY – ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ» είναι εκτός των όρων και των προϋποθέσεων του διαγωνισμού. Η ΔΕΗ που πραγματοποιεί τον διαγωνισμό, δεν βγήκε με επίσημη ανακοίνωση, παρά μόνο κύκλοι της εταιρείας σημείωναν χθες το μεσημέρι: «Δυο προσφορές κατατέθηκαν σήμερα (σ.σ. χθες) στον διαγωνισμό για την αποεπένδυση των λιγνιτικών μονάδων Μελίτης και Μεγαλόπολης. Ζητήθηκε βελτίωση των προσφορών.
Το ΔΣ της ΔΕΗ θα συνεδριάσει την Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου για την αξιολόγηση των προσφορών». Αργότερα το απόγευμα, όπως προαναφέρθηκε, κύκλοι της δημόσιας εταιρείας διευκρίνιζαν ότι βελτιωμένη προσφορά ζητήθηκε μόνο από τη «Μυτιληναίος».
Η κοινοπραξία «SEV. EN ENERGY – ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ» εξηγεί στην ανακοίνωσή της για τους τρέχοντες όρους και τις ισχύουσες προϋποθέσεις της συναλλαγής πως «όπως αυτές έχουν αποτυπωθεί στις εν λόγω συμβάσεις αγοραπωλησίας μετοχών και εγκριθεί από το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ στις 20 Δεκεμβρίου 2018, σε συνδυασμό με έναν αριθμό επιπρόσθετων αστάθμητων παραγόντων, εξακολουθούν να επιβαρύνουν με σημαντικούς κινδύνους τον αγοραστή, γεγονός το οποίο δεν θα μπορούσε να γίνει αποδεκτό από την κοινοπραξία».
«Η κοινοπραξία αποφάσισε να υποβάλει δεσμευτική προσφορά στη βάση εναλλακτικής εκδοχής της σύμβασης αγοραπωλησίας μετοχών, η οποία περιλαμβάνει μια πιο ισορροπημένη κατανομή κινδύνων μεταξύ του πωλητή και του αγοραστή, καθώς γεφυρώνει το κενό μεταξύ των προσδοκιών του πωλητή και του αγοραστή σε σχέση με την εξέλιξη της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Θεωρούμε ότι η εναλλακτική εκδοχή της σύμβασης αγοραπωλησίας μετοχών είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη με τις αρχές ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης και, ως εκ τούτου, μπορεί να οδηγήσει στο κλείσιμο της συναλλαγής».
Τέλος η «SEV. EN ENERGY – ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ» καταλήγει πως «παραμένει προσηλωμένη στο εγχείρημα και υποβάλει αυτήν την πρόταση προκειμένου να διασφαλίσει την επιτυχή έκβαση της διαγωνιστικής διαδικασίας και τη βιωσιμότητα των μονάδων προς συμφέρον όλων των εμπλεκόμενων μερών, συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων και των τοπικών κοινωνιών». Πρέπει να τονιστεί ότι η πώληση των δύο λιγνιτικών σταθμών ήταν αντικείμενο συμφωνίας μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών στο πλαίσιο των δημοσιονομικών προγραμμάτων της χώρας. Το γεγονός ότι ουσιαστικά υπάρχει μόνο ένας υποψήφιος επενδυτής για τον έναν από τους δύο σταθμούς δεν διασφαλίζει την απόλυτη τήρηση της προαναφερόμενης συμφωνίας.
Όλα θα κριθούν αύριο την Παρασκευή και ιδίως από το κατά πόσο η βελτιωμένη πρόταση που κλήθηκε να υποβάλει η «Μυτιληναίος» θα είναι στα όρια της αποτίμησης της Μελίτης και φυσικά το αν η εισηγμένη θα προτείνει και την εξαγορά της Μεγαλόπολης. Με πιο απλά λόγια η προβληματική διαδικασία της πώλησης των λιγνιτικών μονάδων αρχίζει να φανερώνεται όλο και πιο πολύ όσο πλησιάζουμε προς το τέλος της. Δεν αποκλείεται τελικά να κηρυχθεί και άγονος αν το τίμημα δεν είναι ικανοποιητικό.