ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προσχηματική η «πολιτική» μάχη της κυβέρνησης για το αφορολόγητο

Προσχηματική η «πολιτική» μάχη της κυβέρνησης για το αφορολόγητο
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Η μείωση του αφορολογήτου ορίου από την Πρωτοχρονιά του 2020 είναι το επόμενο οικονομικό μέτωπο, στο οποίο θα «αναμετρηθεί» η κυβέρνηση τόσο με τους θεσμούς, όσο και με τη Νέα Δημοκρατία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ψήφισε το σχετικό μέτρο το Μάρτιο του 2017, έρχεται τώρα, λίγους μήνες πριν τις εκλογές, να υποσχεθεί την επαναδιαπραγμάτευσή του. Ωστόσο, αυτό είναι κάτι που το κάνει με σχετική «ελαφρότητα», καθώς όπως όλα δείχνουν δεν θα είναι αυτός στην κυβέρνηση, την 1η Ιανουαρίου του 2020. Αυτό που είναι προφανές είναι πως η «μάχη του αφορολογήτου» δίνεται από την κυβέρνηση συγκυριακά και προσχηματικά, καθώς εφόσον περικοπεί το αφορολόγητο οι αυξήσεις 11% που δόθηκαν στον κατώτατο μισθό, πάνε περίπατο και έτσι χάνει το φιλολαϊκό της αφήγημα.

Πιο συγκεκριμένα, στο σενάριο της μείωσης του αφορολογήτου στα 5.685-6.591 ευρώ από την Πρωτοχρονιά του 2020, ένας μισθωτός του ιδιωτικού τομέα που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό (ετήσιο εισόδημα 9.100 ευρώ) θα κληθεί να πληρώσει φόρο 730 ευρώ για το εισόδημά του. Ο ίδιος εργαζόμενος έως σήμερα δεν πλήρωνε φόρο.

Εφόσον λοιπόν ισχύσει η μείωση του αφορολογήτου ορίου από την 1η Ιανουαρίου 2020, το καθαρό όφελος για όσους αμείβονται με τον κατώτατο μισθό θα είναι σε μηναία βάση μόλις 13,8 ευρώ, ενώ σε ημερήσια βάση μόλις 55 σεντς! Έτσι, με μειωμένο το αφορολόγητο ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να υποστηρίξει πως ήταν εκείνος που με τις φιλολαϊκές πολιτικές του ενίσχυσε το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών, καθώς κάτι τέτοιο δεν θα είναι αλήθεια.

Υπενθυμίζεται πως σε λιγότερο από 11 μήνες από σήμερα, το αφορολόγητο όριο θα μειωθεί για τον άγαμο από τα 8.636 ευρώ, στα 5.685 ευρώ και ακολούθως θα μειωθεί η έκπτωση φόρου από τα 1.900 ευρώ στα 1.250 ευρώ. Για τον έγγαμο με ένα παιδί η έκπτωση φόρου θα μειωθεί από την 1η Ιανουαρίου 2020 από τα 1.950 ευρώ στα 1.300, ενώ για τον έγγαμο με δύο παιδιά η μείωση του φόρου θα περιοριστεί από τα 2.000 ευρώ στα 1.350 ευρώ. Για φορολογούμενους με τρία παιδιά και άνω η έκπτωση φόρου θα συρρικνωθεί από τα 2.100 ευρώ στα 1.450 ευρώ.

Στις συναντήσεις που είχε προ δύο εβδομάδων η κυβέρνηση με τους θεσμούς στην Αθήνα η ελληνική πλευρά δεν έκανε καμία νύξη στο ζήτημα του αφορολογήτου. Αντιθέτως οι θεσμοί ξεκαθάρισαν πως η περικοπή του είναι προϋπόθεση για να χρηματοδοτηθεί η στοχευμένη μείωση φόρων και εισφορών.

Το ΔΝΤ μάλιστα στην ανακοίνωση που εξέδωσε μετά το τέλος της αξιολόγησης ανέφερε πως «η κυβέρνηση θα πρέπει να θέσει ως προτεραιότητα την μείωση των συντελεστών φορολογίας σε μισθούς και κέρδη, η οποία θα χρηματοδοτηθεί από την -προγραμματισμένη για την επόμενη χρονιά- διεύρυνση της φορολογικής βάσης στη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων». Και αυτό είναι μια άποψη την οποία συμμερίζονται όλοι οι θεσμοί.

Χθες, πάντως ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας στην εφημερίδα «Αυγή της Κυριακής» και ερωτηθείς για τους στόχους για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα και για τη μείωση του αφορολογήτου, συνέδεσε το όλο ζήτημα με τους πολιτικούς συσχετισμούς δυνάμεων στην Ευρώπη.

«Είναι ένας ακόμα λόγος που οι ευρωεκλογές είναι σημαντικές. Γιατί σε αυτές δεν παίζεται μόνο η άνοδος της Ακροδεξιάς, αλλά και η πολιτική της Ευρώπης τα επόμενα χρόνια. Το αν δηλαδή η λιτότητα θα συνεχίσει να είναι η απάντηση σε όλες τις ερωτήσεις. Όσο για το αφορολόγητο, έχουμε αποδείξει, όπως και με τις συντάξεις, ότι, όταν λέμε "κάθε πράγμα στην ώρα του", αυτό δεν σημαίνει υπεκφυγή αλλά σοβαρότητα και σχεδιασμό», ανέφερε.

Σε κάθε περίπτωση η απάντηση του κ. Τσακαλώτου είναι υπεκφυγή, καθώς ο χρόνος εφαρμογής του μέτρου που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ, ξεπερνάει τον ορίζοντα αυτής της κυβέρνησης και το αφορολόγητο θα είναι μια καυτή πατάτα που θα τη διαχειριστεί ως κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία.