ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποινική Δίωξη κατά Λαυρεντιάδη μετά από μήνυση της Alpha Bank

Ποινική Δίωξη κατά Λαυρεντιάδη μετά από μήνυση της Alpha Bank
EUROKINISSI

Και νέες ποινικές διώξεις για σοβαρά κακουργήματα που επισείουν ποινές ακόμη και ισόβιας κάθειρξης ασκήθηκαν από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών κατά του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη και στενών συνεργατών του σε συνέχεια της μηνυτήριας αναφοράς που είχε υποβάλει από το 2016 η Alpha Bank και διερευνούσε επί διετία η Οικονομική Αστυνομία.

Οι διώξεις ασκήθηκαν από τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Στέφανο Μπαξεβάνη και αφορούν στο έγκλημα της απάτης κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα σε βαθμό κακουργήματος υπό τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών Δημοσίου εις βάρος της Alpha Bank και του Ελληνικού Δημοσίου, στο έγκλημα της καταδολίευσης δανειστών εις βάρος της τράπεζας και σε ηθική αυτουργία στις ανωτέρω πράξεις κατά συρροή.

Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες τη δικογραφία την έχει ήδη αναλάβει ειδικός ανακριτής που θα τρέξει τις διαδικασίες.

Να σημειωθεί πως τόσο στη μηνυτήρια αναφορά της Alpha Bank, όσο και σε αγωγές που έχει καταθέσει η τράπεζα διεκδικώντας περίπου 20 εκατ. ευρώ, τεκμηριώνεται πως η μεταβίβαση της όλης επιχειρηματικής (παραγωγικής) δραστηριότητας της εταιρείας Λιπασμάτων ELFE στη Νέα Καρβάλη προς τις εταιρείες ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ και PFIC συμφερόντων του υπόδικού Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, αποτελούσε παράνομη και συμπαικτική μεθόδευση η οποία αποσκοπούσε στο να αποκομίζουν και να απομυζούν τα έσοδα από τη λειτουργία της εταιρείας ELFE οι νέοι φορείς ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ και PFIC.

Το πιστωτικό ίδρυμα υποστήριζε πως σκοπός όλης της μεταβιβάσεως ήταν να αφεθεί η ELFE «κουφάρι» και το Ελληνικό Δημόσιο να κληθεί ως εγγυητής να καταβάλλει τα χρέη της ELFE προς την τράπεζα, ενώ οι νέοι φορείς συμφερόντων και ελέγχου Λαυρέντη Λαυρεντιάδη θα καρπούνταν τα οφέλη επιχειρήσεως χωρίς να υποχρεούνται να καταβάλλουν οποιοδήποτε ποσό για την οφειλή της προς την τράπεζα ή το Δημόσιο.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται «σκοπός της όλης μεταβίβασης ήταν να αφεθεί «το κουφάρι» της ELFE στην τράπεζα και στο Ελληνικό Δημόσιο, που θα κληθεί ως εγγυητής να καταβάλει την οφειλή της ELFE προς την Alpha Bank, ενώ αντιθέτως οι νέοι φορείς συμφερόντων και ελέγχου Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, θα καρπούνται τα οφέλη από τη λειτουργία της πιστούχου επιχειρήσεως (ELFE), χωρίς να υποχρεούνται να καταβάλουν οποιοδήποτε ποσό για την οφειλή προς την τράπεζα».

Αξίζει να τονιστεί πως το σύνολο της μηνυτήριας αναφοράς της Alpha Bank ήλθε στη δημοσιότητα στα τέλη Δεκεμβρίου, όταν και κατατέθηκε στα πρακτικά της Βουλής από τον αντιπρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κωστή Χατζηδάκη.

Η αμαρτωλή ELFE

Η ποινική δίωξη έρχεται σε συνέχεια αντίστοιχων ποινικών διώξεων τον Ιούλιο του 2018 από την Οικονομική Εισαγγελία κατά Λαυρέντη Λαυρεντιάδη και 15 ακόμη προσώπων για κακουργηματική απάτη και σύσταση εγκληματικής οργάνωσης μετά τη μηνυτήρια αναφορά της ΔΕΠΑ, αλλά και σε συνέχεια της πρόσφατης αυτεπάγγελτης ποινικής δίωξης που ασκήθηκε τον Νοέμβριο 2018 επίσης από τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Στέφανο Μπαξεβάνη για τα χρέη 126 εκατ. ευρώ της ELFE προς τη ΔΕΠΑ, κατά του πρώην Διευθύνοντος Συμβούλου της ΔΕΠΑ, Θεόδωρου Κιτσάκου.

Ο κ. Κιτσάκος, που είχε χρηματίσει και ανώτατο στέλεχος εταιρειών του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη πριν αναλάβει να διαχειριστεί ως Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ την υπόθεση των χρεών της ELFE, σε σειρά συνεντεύξεων του μετά την άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον του, κατονόμασε συγκεκριμένους υπουργούς της κυβέρνησης που τήρησαν στάση ανοχής προς τον υπόδικο επιχειρηματία για τα «φέσια» της ELFE.

Υπενθυμίζεται ότι στην πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή για το θέμα, σύσσωμη η αντιπολίτευση επιτέθηκε στην κυβέρνηση κατηγορώντας την για πρωτοφανή ολιγωρία στην προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος.

Τα βέλη της αντιπολίτευσης εστίασαν στην τοποθέτηση του κ. Κιτσάκου στη ΔΕΠΑ, στο ρόλο του Μανώλη Πετσίτη, στενού φίλου του Νίκου Παππά, που ήταν στο μισθολόγιο της ELFE και μπαινόβγαινε στη ΔΕΠΑ ως στέλεχος του Μαξίμου, στην αδικαιολόγητη κωλυσιεργία των διωκτικών αρχών (Αρχή Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες και Οικονομική Αστυνομία) στη διερεύνηση του σκανδάλου της ΔΕΠΑ και των καταγγελιών της Alpha Bank, αλλά και στο ότι μέχρι σήμερα δεν έχει δρομολογηθεί η υπαγωγή της ELFE υπό αναγκαστική διαχείριση, προκειμένου να εισπραχθούν τα 126 εκατ. ευρώ που οφείλει η εταιρεία συμφερόντων Λαυρεντιάδη στην επιχείρηση αερίου.

«Πόρτα» από τις τράπεζες

Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece οι αδιαφανείς τρόποι χρηματοδότησης των εταιρειών συμφερόντων του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη και των συνδεδεμένων με αυτές επιχειρήσεων, έχουν οδηγήσει συγκεκριμένα τραπεζικά ιδρύματα να σταματήσουν – πολύ πρόσφατα- τη συνεργασία τους με αυτές τις οντότητες.

Αυτό έγινε για λόγους κανονιστικής συμμόρφωσης και εσωτερικού ελέγχου των τραπεζών, καθώς σε πολλές περιπτώσεις δεν ήταν δυνατόν ούτε να διαπιστωθεί η πηγή εσόδων των επιχειρήσεων, ούτε ο πραγματικός δικαιούχος τους. Είναι ενδεικτικό πως εταιρείες με τζίρο μερικών δεκάδων χιλιάδων ευρώ εξέδιδαν επιταγές εκατομμυρίων, τις οποίες η ELFE χρησιμοποιούσε για να πληρώνει υποχρεώσεις της. Πολλές δε εξ αυτών των επιταγών είχαν «σκάσει» και είχαν καλυφθεί εκ των υστέρων μετά από απειλές των τραπεζιτών.