Πώς θα χορηγείται επιδότηση σε «κόκκινους» δανειολήπτες
Στην οριζόντια εξωδικαστική ρύθμιση χρεών (δάνεια, οφειλές σε εφορία, ασφαλιστικές οφειλές, χρέη σε ∆ΕΗ, ΕΥ∆ΑΠ) µέσω της πλατφόρµας του εξωδικαστικού, βασίζεται ο νέος πτωχευτικός νόµος ιδιωτών, ο οποίος και θα αντικαταστήσει το νόµο Κατσέλη.
Σε πρώτη φάση θα επιδοτείται η μηνιαία δόση του στεγαστικού δανείου από το κράτος για τα πλέον, όµως, ευάλωτα οικονοµικά νοικοκυριά.
Πίεση προς τους δανειολήπτες για να επιλέξουν την εξωδικαστική ρύθµιση µέσω της πλατφόρµας θα ασκήσει η κατάργηση της δυνατότητας που δίνει σήµερα ο νόµος στον δικαστή να αποφασίζει την προστασία της πρώτης κατοικίας από τον πλειστηριασµό (άρθρο 9, παράγραφος 2 του νόµου Κατσέλη).
Πώς θα λειτουργεί η επιδότηση της δόσης
Σε ό,τι αφορά την κρατική επιδότηση της δόσης, πληροφορίες αναφέρουν ότι το κονδύλι ανέρχεται στα 200 εκατ. ευρώ και τα εισοδηµατικά κριτήρια για τη συγκεκριµένη κατηγορία -των πλέον ασθενέστερων οικονοµικά- προκύπτουν µε βάση τους άξονες των εύλογων δαπανών διαβίωσης της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής και κυµαίνονται από τα 8.180 ευρώ ετήσιο εισόδηµα για ένα άτοµο έως τα 24.000 ευρώ για οικογένεια µε τρία παιδιά.
Η κυβέρνηση πιέζει το ελάχιστο εισόδηµα -αυτό του µονοπρόσωπου νοικοκυριού- να αυξηθεί κοντά στα 10.000 ευρώ, ωστόσο αυτό θα κριθεί στις διαβουλεύσεις και µε τους δανειστές.
Το ∆ηµόσιο αναµένεται να καταβάλλει έως το 1/3 της µηνιαίας δόσης του δανείου -το οποίο πρέπει να είναι συνδεδεµένο µόνο µε την πρώτη κατοικία- και, σύµφωνα µε πηγές, το ποσό της επιδότησης θα κυµαίνεται από 50 έως 70 ευρώ τον µήνα.