ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η εκλογική αβεβαιότητα φρενάρει την οικονομία

Η εκλογική αβεβαιότητα φρενάρει την οικονομία
EUROKINISSI

Η αβεβαιότητα για το μέλλον της κυβέρνησης και τον χρόνο των εκλογών αναστέλλουν κρίσιμες αποφάσεις για την οικονομία και ειδικά για αποκρατικοποιήσεις όπως ο διαγωνισμός για την άδεια καζίνου στο Ελληνικό, η παράταση της σύμβασης παραχώρησης του «Ελευθέριος Βενιζέλος» και η πώληση του 30% της συμμετοχής του Δημοσίου, η πώληση του 50,1% των ΕΛΠΕ, κ.α..

Και οι αποκρατικοποιήσεις αυτές θεωρούνται σημαντικές, καθώς θα αποτελέσουν και απόδειξη ότι οι μεταρρυθμίσεις συνεχίζονται, κάτι που είναι απαραίτητο για μια βιώσιμη επάνοδο της Ελλάδας στις αγορές.

Έτσι, παρά το γεγονός ότι όλα είναι έτοιμα από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους για την έκδοση του επομένου ομολόγου της Ελληνικής Δημοκρατίας, οι πολιτικές εξελίξεις φρενάρουν τις όποιες αποφάσεις.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο ΟΔΔΗΧ είχε σχεδιάσει την έκδοση νέου πενταετούς ομολόγου ύψους 1-1,5 δισ. ευρώ εντός του Ιανουαρίου. Η έκδοση είχε ήδη αποφασιστεί και γινόταν η προετοιμασία έτσι ώστε το βιβλίο προσφορών να ανοίξει την ερχόμενη εβδομάδα ή το αργότερο τη μεθεπόμενη.

Στις προθέσεις των στελεχών του ΟΔΔΗΧ ήταν η ίδια έκδοση να ανοίξει και τον Φεβρουάριο, ενδεχομένως και τον Μάρτιο, ανάλογα με τις συνθήκες που θα επικρατούσαν στις αγορές, ώστε να συγκεντρωθούν συνολικά από το πενταετές πάνω από 3 δισ. ευρώ. Με ανάλογο τρόπο ήθελε να κινηθεί ο ΟΔΔΗΧ και με την έκδοση ομολόγου επταετούς διάρκειας η οποία, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, θα ακολουθούσε.

Στον σχεδιασμό για το 2019 μένει τελευταία η έκδοση δεκαετούς ομολόγου καθώς οι αποδόσεις του τίτλου εξακολουθούν να κινούνται πάνω από το 4,3%, επίπεδο που θεωρείται απαγορευτικό.

Η συνέντευξη του Πρωθυπουργού την περασμένη Τετάρτη, κατά τη διάρκεια της οποίας ανήγγειλε ότι θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης προτού προχωρήσει στην επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών ανέτρεψε τα δεδομένα.

Πλέον κανείς σε επίπεδο πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών δεν μπορεί να πάρει μια τέτοια απόφαση καθώς οι εξελίξεις τρέχουν. Έτσι, όλα πάνε πίσω λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας.