ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο «οδικός χάρτης» της κυβέρνησης για την ενίσχυση της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας

Ο «οδικός χάρτης» της κυβέρνησης για την ενίσχυση της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας
EUROKINISSI

Τριπλασιάστηκε την τελευταία διετία ο αριθμός των φορέων Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας που είναι εγγεγραμμένοι στο ειδικό μητρώο του υπουργείου Εργασίας, και οι οποίοι ήδη ανέρχονται σε περίπου 1.200.

Η Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία αποτελεί οριζόντια και στρατηγικής σημασίας επιλογή για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με στόχο να αναλάβει το μερίδιο που της αναλογεί διπλά στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα με χαρακτηριστικά την συνεργασία, την αλληλεγγύη, την ισότητα τη δημοκρατική λήψη αποφάσεων και την ισορροπημένη διάχυση του οφέλους.

Για το λόγο αυτό η κυβέρνηση θέσπισε το 2016 νέο νομικό πλαίσιο, ύστερα από εκτεταμένη διαβούλευση με τους φορείς του χώρου, διαμορφώνοντας ένα περιβάλλον στο οποίο η Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία απευθύνεται σε όλους τους πολίτες και αναφέρεται σε όλες τις παραγωγικές δραστηριότητες. Η προσπάθεια αυτή φαίνεται να αποδίδει καρπούς.

Μετά τη δημιουργία του ηλεκτρονικού μητρώου για τους φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας η κυβέρνηση προχωρεί στη δημιουργία Κέντρων Στήριξης Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας. Τα εν λόγω Κέντρα θα υποστηρίξουν και θα καθοδηγήσουν τους πολίτες που επιθυμούν να δημιουργήσουν μια επιχείρηση Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας.

Η πρόσκληση βγήκε τον Αύγουστο και έκλεισε πριν λίγες ήμερες. Το κάθε εγκεκριμένο σχήμα θα λάβει συνολική ενίσχυση 127.000 ευρώ για δαπάνες εξοπλισμού, μισθοδοσίας και λειτουργικά έξοδα για 18 μήνες. Τα κέντρα θα ενημερώνουν τους πολίτες για το πώς μπορεί να στηθεί μια επιχείρηση Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας, πως μπορεί να εγγράφει στο μητρώο και θα βοηθούν εν συνεχεία τις υπό διαμόρφωση επιχειρήσεις να συγκροτήσουν το επιχειρηματικό τους σχέδιο ώστε να είναι βιώσιμες και ανταγωνιστικές.

Τα κέντρα θα υλοποιούν δράσεις προβολής και δημοσιότητας ώστε να μεταλαμπαδεύεται η ιδέα της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας στον ευρύτερο πληθυσμό. Σε δεύτερη φάση τα κέντρα στήριξης Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας θα συνενωθούν ώστε να διασυνδεθούν οι επιχειρήσεις μεταξύ τους και να καταστούν βασικός εμπλεκόμενος φορέας της οικονομικής δραστηριότητας της χώρας.

Τον Δεκέμβριο θα ενεργοποιηθεί η πρώτη δράση επιχορήγησης και υποστήριξης των υφιστάμενων φορέων Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας. Η δράση αυτή έχει προϋπολογισμό 27 εκατ. ευρώ. Οι φορείς που είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Φορέων Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας, θα μπορούν να λάβουν επιχορήγηση για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, κάλυψη λειτουργικών δαπανών, αγορά εξοπλισμού κ.λπ..

Η λειτουργία των επιχειρήσεων προβλέπεται να υποστηριχθεί για 18 μήνες. Ανάλογα με τον κύκλο εργασιών που έχουν οι επιχειρήσεις θα λάβουν από 25.000 ευρώ έως 250.000 ευρώ οικονομικής ενίσχυσης. Για τις επιχειρήσεις που έχουν υψηλότερο τζίρο, προϋπόθεση για να λάβουν την οικονομική ενίσχυση θα είναι να δημιουργήσουν επιπλέον θέσεις εργασίας.

Παράλληλα, η κυβέρνηση σχεδιάζει ένα νέο πρόγραμμα επιχορήγησης των υφιστάμενων δομών Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας αποκλειστικά για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Το πρόγραμμα θα είναι συνολικού ύψους 11 εκατ. ευρώ.

Σε συνεργασία με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων το υπουργείο Εργασίας διαμορφώνει το πλαίσιο ώστε να χορηγούνται εύκολα εγγυητικές επιστολές στους φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας για τη συμμετοχή και εκτέλεση έργων σε διαγωνισμούς του Δημοσίου.

Στα σχέδια της κυβέρνησης βρίσκεται και η δημιουργία Ταμείου Κοινωνικής Οικονομίας, ενός ΝΠΙΔ υπό την εποπτεία του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης που θα υποστηρίζει τους φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας.

Το εν λόγω Ταμείο θα έχει ως σκοπό τη χρηματοδότηση προγραμμάτων και δράσεων για την ενίσχυση των Φορέων Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας, μέσα από την χορήγηση μικρο-πιστώσεων, μικρο-δανείων για επενδυτικές δαπάνες και κεφάλαια κίνησης.