ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με ρυθμούς χελώνας οι επιστροφές φόρου - Πού σκοντάφτουν

Με ρυθμούς χελώνας οι επιστροφές φόρου - Πού σκοντάφτουν
(EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)

Μπορεί το Δημόσιο να ζητά εδώ και τώρα την πληρωμή φόρων από τους πολίτες, αλλά όταν το ίδιο πρέπει να επιστρέψει χρήματα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις δεν επιδεικνύει την ίδια συνέπεια. Εκατοντάδες είναι τα τηλεφωνήματα που δέχονται καθημερινά οι εφορίες από φορολογουμένους που αγανακτισμένοι ρωτούν πότε θα λάβουν πίσω το φόρο που τους χρωστάει το Δημόσιο.

Ωστόσο, ελάχιστοι κλείνουν το τηλέφωνο έχοντας λάβει μια ικανοποιητική απάντηση και οι περισσότεροι εξ αυτών θα πρέπει να επισκεφτούν τη ΔΟΥ τους για να βγάλουν άκρη. Οι επιστροφές φόρου έχουν τα τελευταία έτη γίνει κομμάτι του «δημοσιονομικού αφηγήματος».

Τι σημαίνει αυτό; Πως συμμετέχουν στον εξωραϊσμό του δημοσιονομικού αποτελέσματος. Πιο απλά το Δημόσιο παρακρατεί αυτά που έπρεπε να αποδώσει για να εμφανίζει μεγαλύτερο το πρωτογενές πλεόνασμα. Αυτό συμβαίνει και εφέτος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, οι επιστροφές εσόδων έως τις αρχές Οκτωβρίου είχαν ανέλθει στα 2,951 δισ. ευρώ, ήτοι ήταν μειωμένες κατά 507 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου 9μηνου που ήταν στα 3,458 δισ. ευρώ.

Όπως δείχνουν τα στοιχεία που κατατέθηκαν προσφάτως στη Βουλή, το Δημόσιο πρέπει να πληρώσει 228,51 εκατ. ευρώ σε νοικοκυριά ως επιστροφή φόρου εισοδήματος, 875,65 εκατ. ευρώ σε επιχειρήσεις για τον ίδιο λόγο, πρέπει να επιστρέψει για ΦΠΑ 474,03 εκατ. ευρώ και για λοιπούς φόρους 249 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί πως από το σύνολο των 6,23 εκατομμυρίων φορολογουμένων που έκαναν φορολογική δήλωση, επιστροφή φόρου δικαιούνταν 785.364 φορολογούμενοι οι οποίοι και πρέπει να πάρουν πίσω το ποσό των 364,3 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, επιστροφή φόρου έλαβαν λίγοι και τυχεροί που υπέβαλαν πολύ νωρίς τις δηλώσεις τους. Συγκεκριμένα στις 10 Ιουλίου δόθηκαν οι επιστροφές σε όσους είχαν κάνει φορολογική δήλωση μέχρι και τις 20 Ιουνίου. Η πληρωμή μέσω των τραπεζών αφορούσε σε 269.459 δικαιούχους επιστροφής με συνολικό ποσό πληρωμής 80,9 εκατ. ευρώ.

Στα μέσα Αυγούστου έγινε μια μικρότερη εκταμίευση, η οποία αφορούσε σε όσους είχαν κάνει δήλωση μέχρι και τις 30 Ιουλίου. Ένα πολύ μεγάλο μέρος των επιστροφών φόρων το απορρόφησε ο ΕΝΦΙΑ. Δηλαδή η φορολογική διοίκηση συμψήφισε την επιστροφή φόρου με την οφειλή του φορολογουμένου που προέκυψε από την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ.

Στις περιπτώσεις αυτές, μάταια οι δικαιούχοι επιστροφής φόρου περιμένουν να δουν το χρώμα του χρήματος. Μόνο όσοι ήταν τυχεροί και η επιστροφή φόρου που δικαιούνται είναι μεγαλύτερη από την οφειλή του ΕΝΦΙΑ θα εισπράξουν τη διαφορά.

Το ποσό θα επιστραφεί στους φορολογούμενους με πίστωση στον τραπεζικό λογαριασμό που έχουν δηλώσει στη φετινή τους φορολογική δήλωση. Ωστόσο, υπάρχουν και πάμπολλες περιπτώσεις που οι φορολογούμενοι απαιτείται να μεταβούν οι ίδιοι στις εφορίες τους είτε για να ζητήσουν την επιστροφή φόρου είτε για να αιτηθούν τον συμψηφισμό της επιστροφής με πιθανές οφειλές τους.

Στα Τμήματα Εσόδων των εφοριών συνήθως λύνονται οι περισσότερες απορίες για τους λόγους μη επιστροφής των φόρων.

Σε κάποιες περιπτώσεις οι καθυστερήσεις μπορεί να οφείλονται στο ότι κάποιοι παρέλειψαν να δηλώσουν ΙΒΑΝ τραπεζικού λογαριασμού και θα πρέπει να πάνε απευθείας στην τράπεζα με το εκκαθαριστικό τους για να πληρωθούν.

Σε άλλες περιπτώσεις οι επιστροφές φόρου είναι μεγάλες και θα πρέπει να προσκομιστούν τα παραστατικά στην εφορία για να γίνει η εκταμίευση. Υπάρχουν και περιπτώσεις που η ασυμφωνία στοιχείων «κτυπάει» στο σύστημα και θα πρέπει να διορθωθούν στοιχεία του φορολογουμένου για να προχωρήσει η διαδικασία.

Στις περιπτώσεις που θεωρούνται «αρνητικές εκπλήξεις, η επιστροφή φόρου δεν γίνεται διότι ο φορολογούμενος είχε χρέος προς το Δημόσιο από απλήρωτο φόρο ή αρρύθμιστη οφειλή. Το ίδιο ισχύει και για όσους έχουν οφειλές στον ΕΦΚΑ από ασφαλιστικές εισφορές ή οφείλουν πρόστιμα, από κλήσεις της τροχαίας, από κυρώσεις Δήμων, κ.α.. Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις η επιστροφή φόρου συμψηφίζεται αυτόματα με την οφειλή του φορολογούμενου.