Έως το τέλος Οκτωβρίου στη Βουλή η διάταξη για το περιουσιολόγιο
Έως το τέλος Οκτωβρίου αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή διάταξη νόμου για τη δημιουργία βάσης δεδομένων που θα καταγράφει την κινητή και ακίνητη περιουσία όλων των φορολογουμένων.
Με τη διάταξη αυτή αναμένεται να γίνει ξεκάθαρο ποια περιουσιακά στοιχεία θα περιλαμβάνει το περιουσιολόγιο και το πώς θα γίνεται η ενημέρωση των αρχείων. Αν δηλαδή θα συμπληρώνεται από τους ίδιους τους φορολογουμένους ή θα γίνεται αυτοματοποιημένα.
Ουσιαστικά μέσω του περιουσιολογίου το κράτος θα γνωρίζει ανά πάσα στιγμή την κινητή και την ακίνητη περιουσία του φορολογουμένου προκειμένου να προχωρήσει στους απαραίτητους ελέγχους. Παράλληλα μέσω αυτού του εργαλείου θα μπορεί να ασκήσει και φορολογική πολιτική.
Σύμφωνα με πληροφορίες, θα προβλέπεται ότι θα μπορούν οι αρμόδιες υπηρεσίες να αντλούν στοιχεία σε πραγματικό χρόνο από το Κτηματολόγιο, τα υποθηκοφυλακεία, τα λιμεναρχεία, το υπουργείο Μεταφορών, τις τράπεζες και όπου αλλού υπάρχει καταγραφή περιουσιακών στοιχείων φορολογουμένων προκειμένου να ομαδοποιηθούν και να μπορεί ανά πάσα στιγμή να γίνει σύγκριση με αυτά που δηλώνει σε ετήσια βάση ο πολίτης στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος.
Το σχέδιο είναι τα στοιχεία του περιουσιολογίου να αντλούνται αυτόματα από τις παραπάνω υπηρεσίες και να μη χρειάζεται οι πολίτες κάθε τόσο να συμπληρώνουν έντυπα για την επικαιροποίηση της περιουσιακής τους κατάστασης.
Μέσω ειδικής ηλεκτρονικής εφαρμογής που θα δημιουργηθεί στην πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, οι πολίτες με τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης του Taxisnet θα εισέρχονται στην εφαρμογή και το μόνο που θα έχουν να κάνουν είναι να διαπιστώνουν αν τα στοιχεία που έχει αντλήσει η εφορία από διάφορες πηγές ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
Να σημειωθεί πως η δημιουργία περιουσιολογίου θα καταργήσει τα τεκμήρια όπως υφίστανται σήμερα, ενώ θα μπορούσε να ανοίξει ακόμη και το δρόμο για αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ και αντικατάσταση του από έναν ενιαίο φόρο περιουσίας.