ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τσακαλώτος: Ορισμένες μεταρρυθμίσεις μπορούν να εφαρμοστούν μόνο σταδιακά

Τσακαλώτος: Ορισμένες μεταρρυθμίσεις μπορούν να εφαρμοστούν μόνο σταδιακά
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η «μεταρρυθμιστική κόπωση» είναι ο μεγαλύτερος φόβος του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο οποίος σε συνέντευξή του στον Guardian υποστήριξε πως οι πιστωτές πρέπει να δεχτούν ότι κάποιες μεταρρυθμίσεις μπορούν να προχωρήσουν μόνο σταδιακά.

Ο ίδιος χαρακτήρισε ως «πολύ δύσκολο συμβιβασμό» τη νέα συμφωνία, αναφέροντας πως ότι η κυβέρνηση υπέγραψε με την «πλάτη στον τοίχο». Σημειώνει δε πως ακόμη και τώρα δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι η Αθήνα θα βγει από την κρίση με τον τρόπο που θα ήθελε η αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ακόμα και ο Σόιμπλε έχει παραδεχθεί ότι δεν υπάρχει αμφιβολία πως η ελληνική κυβέρνηση εφαρμόζει αυτά που έχει υποσχεθεί και ότι διαπραγματεύεται με τους δανειστές με έναν πολύ πιο εποικοδομητικό τρόπο» σημειώνει ο κ. Τσακαλώτος.

Ο Guardian παρατηρεί όντως ότι το κλίμα απέναντι στην Ελλάδα έχει αλλάξει σημαντικά τουλάχιστον σε σχέση με τις αρχές του καλοκαιριού, αναφέροντας ως παράδειγμα την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η οποία ολοκληρώθηκε πολύ καλύτερα από ότι αρχικά είχε σχεδιαστεί.

«Το επιχείρημα ότι τα πράγματα θα ήταν καλύτερα αν είχαμε φύγει από την ευρωζώνη τον Ιούλιο μοιάζει να βασίζεται στην υπόθεση ότι δε θα είχαμε χρηματοδοτικές ανάγκες και ότι δε θα υποχρεωνόμασταν να πάμε στο ΔΝΤ για ένα νέο δάνειο και ότι το ΔΝΤ δε θα επέβαλε όρους. Αυτή η ιδέα, ότι εκτός ευρωζώνης είσαι τελείως ελεύθερος να κάνεις ότι θέλεις, δεν υποστηρίζεται από την οικονομική θεωρία ή την οικονομική ιστορία», υποστηρίζει ο κ. Τσακαλώτος, τονίζοντας ότι κλειδί για την επιτυχία του προγράμματος είναι η ελάφρυνση του χρέους.

«Είναι αναγκαία για να δώσει στους επενδυτές το πράσινο φως για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, ενώ παράλληλα θα προσφέρει την απαραίτητη ασφάλεια για να εξαλειφθεί η πιθανότητα του Grexit» υποστηρίζει ο υπουργός, διατυπώνοντας την επιθυμία η συζήτηση αυτή να αρχίσει τον Φεβρουάριο μετά την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων και την πρώτη αξιολόγηση.

Όπως επισημαίνει, «το πραγματικό τεστ για την κυβέρνηση δεν είναι αν θα εφαρμόσει το πρόγραμμα, που οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση θα μπορούσε να το κάνει. Κάναμε αυτόν τον συμβιβασμό και έχουμε υποχρέωση να εφαρμόσουμε τη συμφωνία, αλλά πρέπει αυτή να αφήσει περιθώριο για ριζοσπαστικές πρωτοβουλίες στην υγεία και την παιδεία – την κοινωνική σφαίρα για την οποία η αριστερά θα ήταν περήφανη».

Ο κ. Τσακαλώτος παραδέχεται ότι δεν έχουν πολλά στην αντιμετώπιση μιας «ολιγαρχικής ελίτ», με τον Guardian να υποστηρίζει ότι περισσότερα από 100 δις ευρώ έχουν φύγει από την Ελλάδα από την αρχή της κρίσης, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα να επιβληθούν capital controls για να αποτραπεί η κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος.

Δηλώνει, επίσης, αποφασισμένος να χρησιμοποιήσει καρότο και μαστίγιο για να κυνηγήσει την ανώτερη τάξη που απέφυγε να βοηθήσει τη χώρα, μεταξύ άλλων βγάζοντας τα χρήματά της στο εξωτερικό στο απόγειο της κρίσης. «Δεν είχαμε τον χρόνο να κυνηγήσουμε τους πλούσιος και να δημιουργήσουμε μία αίσθηση δικαιοσύνης. Κάνουμε σημαντική δουλειά συγκρίνοντας εκροές από ελληνικές τράπεζες με φορολογικά έσοδα και κοιτάζουμε όλες τις λίστες, συμπεριλαμβανομένης της λίστας των Ελλήνων που έχουν ακίνητα στο Λονδίνο», προσθέτει.

Τέλος, εκφράζει την ανησυχία του για το ενδεχόμενο «μεταρρυθμιστικής κόπωσης». «Συνεχώς ψηφίζονται νέοι νόμοι και οι πολίτες δε βλέπουν φως στην άκρη του τούνελ. Είχαμε ήδη 12 περικοπές στις συντάξεις». Οι δανειστές πρέπει να αποδεχθούν ότι ορισμένες μεταρρυθμίσεις μπορούν να εφαρμοστούν μόνο σταδιακά», σημειώνει, εξηγώντας ότι είναι σημαντικό οι Έλληνες να αρχίσουν να νιώθουν τα οφέλη της αλλαγής. «Είναι σημαντικό οι Έλληνες να νιώσουν ότι οι θυσίες τους αποδίδουν», καταλήγει ο υπουργός Οικονομικών.