ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λέμε αντίο στα Μνημόνια και μπαίνουμε σε τετραετή ενισχυμένη εποπτεία

Λέμε αντίο στα Μνημόνια και μπαίνουμε σε τετραετή ενισχυμένη εποπτεία
EUROKINISSI

Στις 21 Αυγούστου η Ελλάδα θα εξέλθει από την «εντατική» της ευρωζώνης όπου βρισκόταν για οκτώ επώδυνα χρόνια και θα εισέρθει σε ένα νέο καθεστώς επιτήρησης. Αυτή η εποπτεία θα αντιστοιχεί έως το 2022 σε ένα τέταρτο Μνημόνιο, καθώς θα περιλαμβάνει σκληρές πολιτικές, όπως αυξήσεις φόρων και νέες μειώσεις στις συντάξεις, ενώ μετά το 2022 η τήρηση απαιτητικών δημοσιονομικών στόχων θα γίνει πιο ελαστική και η επιτήρηση πιο κανονική μέχρι η Ελλάδα να εξοφλήσει τουλάχιστον το 75% της χρηματοδοτικής συνδρομής που έχει λάβει από την ευρωζώνη.

Ουσιαστικά η απόφαση ενεργοποίησης του πλαισίου ενισχυμένης εποπτείας έχει ήδη εγκριθεί από τους υπουργούς Οικονομικών της ζώνης του ευρώ κατά τη διάρκεια του Eurogroup της 22ας Ιουνίου, σε συνεργασία με τις ελληνικές αρχές και κατόπιν διαβούλευσης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η ενισχυμένη εποπτεία αφενός θα στηρίξει την ολοκλήρωση, την υλοποίηση και τη συνέχεια των μεταρρυθμίσεων που οι ελληνικές αρχές έχουν δεσμευτεί να εφαρμόσουν βάσει του τρέχοντος προγράμματος στήριξης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), αφετέρου θα καταστήσει ευκολότερο τον εντοπισμό των κινδύνων όταν προκύπτουν και θα διευκολύνει τη λήψη των κατάλληλων μέτρων παρακολούθησης για την ολοκλήρωση, τη συνέχεια και την υλοποίηση της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων σε όλους τους τομείς πολιτικής που καλύπτονται από το πρόγραμμα του ESM.

Αν και στη θεωρία η ενισχυμένη εποπτεία δεν αποτελεί ούτε συνέχεια του τρέχοντος προγράμματος ούτε νέο πρόγραμμα, καθώς δεν περιλαμβάνει νέες προϋποθέσεις, ωστόσο περιλαμβάνει δεσμεύσεις που αφορούν στην ολοκλήρωση μιας σειράς μεταρρυθμίσεων, οι οποίες έχουν ήδη ξεκινήσει από την Ελλάδα στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης της σταθερότητας και οι οποίες παρέχουν τα κίνητρα και τις διασφαλίσεις που θα χρειαστούν, καθώς θα εφαρμόζονται τα μέτρα για το χρέος.

Η επιτήρηση θα επικεντρώνεται σε έξι τομείς, σε σχέση με τους οποίους η Ελλάδα ανέλαβε συγκεκριμένες δεσμεύσεις στο πλαίσιο της συμφωνίας της Ευρωομάδας της 22ας Ιουνίου. Σε αυτούς περιλαμβάνονται η δημοσιονομική πολιτική και η δημοσιονομική διαρθρωτική πολιτική, η κοινωνική πρόνοια, η χρηματοπιστωτική σταθερότητα, οι αγορές εργασίας και προϊόντων, και η δημόσια διοίκηση.

Δεδομένης της διάρκειας της κρίσης στην Ελλάδα και της μακράς περιόδου κατά την οποία η χώρα έλαβε χρηματοδοτική βοήθεια, του ακόμη υψηλού χρέους της και της πρόσφατης συμφωνίας σχετικά με μια άνευ προηγουμένου δέσμη μέτρων για το χρέος, η ενισχυμένη εποπτεία κρίθηκε ως η πλέον κατάλληλη προσέγγιση για να διευκολυνθεί η παροχή στήριξης για την υλοποίηση των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων κατά την περίοδο μετά τη λήξη του προγράμματος.

Στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας, η Ελλάδα θα παρακολουθείται μέσω πιο συχνών αποστολών αξιολόγησης από την Κομισιόν, τον ESM, το ΔΝΤ και την EKT, ενώ η υποβολή εκθέσεων θα πραγματοποιείται σε τριμηνιαία βάση. Σκοπός είναι να συμπίπτει σε μεγάλο βαθμό η εν λόγω παρακολούθηση με αυτήν που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της συνήθους διαδικασίας του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, η οποία θα εφαρμόζεται πλέον στην Ελλάδα όπως και σε όλα τα άλλα κράτη-μέλη. Στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας, οι ελληνικές αρχές θα πρέπει επίσης να παρέχουν λεπτομερέστερα στοιχεία από ότι θα συνέβαινε βάσει της κανονικής εποπτείας μετά τη λήξη προγράμματος.

Αυτό που πρέπει να ξεκαθαριστεί είναι πως η ενεργοποίηση των μέτρων για το χρέος θα βασίζεται σε θετικές εκθέσεις που θα καταρτίζονται από τους θεσμούς βάσει του πλαισίου ενισχυμένης εποπτείας. Συγκεκριμένα, μια θετική έκθεση ενισχυμένης εποπτείας θα καθιστά δυνατή την επιστροφή στην Ελλάδα του δημοσιονομικού ισοδύναμου των εσόδων των εθνικών κεντρικών τραπεζών από την κατοχή ελληνικών ομολόγων (τα λεγόμενα «κέρδη SMP/ANFA»). Τα κέρδη αυτά θα μεταβιβάζονται στην Ελλάδα ισόποσα σε εξαμηνιαία βάση, κάθε Δεκέμβριο και Ιούνιο, αρχής γενομένης το 2018 και έως τον Ιούνιο του 2022, υπό την προϋπόθεση θετικών εκθέσεων ενισχυμένης εποπτείας. Τούτο θα γίνεται επιπροσθέτως της συμφωνηθείσας παραίτησης από την προσαύξηση επιτοκίου («step-upinterestratemargin») όσον αφορά στη δόση για την επαναγορά χρέους του 2ου ελληνικού προγράμματος από το 2018.

Τα μέτρα αυτά από κοινού θα καταστήσουν διαθέσιμα πρόσθετα κεφάλαια για την Ελλάδα κατά τα έτη αμέσως μετά τη λήξη του προγράμματος, παρά το γεγονός ότι η χώρα δεν θα υπόκειται πλέον σε πρόγραμμα.