ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Αντίβαρα» για το αφορολόγητο και την προσωπική διαφορά αναζητεί η κυβέρνηση

«Αντίβαρα» για το αφορολόγητο και την προσωπική διαφορά αναζητεί η κυβέρνηση
EUROKINISSI

Το βάρος σε πολιτικές που θα περιορίσουν το μεγάλο πλήγμα που θα δεχθούν τους επόμενους 18 μήνες τα εισοδήματα 5 εκατομμυρίων φορολογουμένων μισθωτών και συνταξιούχων από την περικοπή της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις και τη μείωση του αφορολογήτου δίνει η κυβέρνηση.

Προς την κατεύθυνση αυτή και εν όψει της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης έχουν δοθεί εντολές στα συναρμόδια υπουργεία να προσδιορίσουν τρόπους ελάφρυνσης όσων θα δεχθούν το μεγαλύτερο πλήγμα από τις περικοπές. Τα μέτρα στήριξης θα χρηματοδοτηθούν από το δημοσιονομικό χώρο ύψους 5 δισ. ευρώ που βλέπει η κυβέρνηση έως το 2023 -και τον οποίον όμως το ΔΝΤ αμφισβητεί- και για το λόγο αυτό έχει ζητηθεί τα «αντίμετρα» να είναι στοχευμένα.

Είναι γεγονός πως ακόμη και πολίτες με πενιχρά εισοδήματα θα κληθούν το επόμενο 18μηνο να βάλουν το χέρι στην τσέπη. Απώλειες στο εισόδημα μέσω αύξησης φορολογίας θα δεχθεί όποιος έχει ετήσιο εισόδημα πάνω από 5.682 ευρώ ή τον μήνα 405 ευρώ! Δηλαδή εισόδημα στα όρια της φτώχειας.

Στην περίπτωση που εφαρμοστούν τα αντίμετρα, δηλαδή η μείωση του φορολογικού συντελεστή από το 22% στο 20% για το πρώτο κλιμάκιο φορολογίας εισοδήματος (εισοδήματα έως 20.000 ευρώ) και η απαλλαγή από εισφορά αλληλεγγύης για ετήσια εισοδήματα έως 30.000 ευρώ, τότε οι απώλειες θα ξεκινούν για τον μεν άγαμο από ετήσιο εισόδημα 6.500 ευρώ (464 ευρώ τον μήνα) και για τον μεν έγγαμο με δύο παιδιά από ετήσιο εισόδημα 7.000 ευρώ (500 ευρώ τον μήνα).

Δεδομένου πάντως ότι η επόμενη επίσκεψη των θεσμών στην Αθήνα για την πρώτη μετά- προγραμματική αξιολόγηση της Ελλάδος θα γίνει τον Οκτώβριο - δηλαδή μετά την ΔΕΘ- πολλές από τις παροχές που ενδεχομένως θα κάνει από τη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός είναι πιθανόν να μην υλοποιηθούν εάν οι δανειστές κρίνουν πως θα επηρεάσουν το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του επομένου έτους.