ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με αυξημένο κόστος δανεισμού αποχαιρετά τα Μνημόνια η Ελλάδα

Με αυξημένο κόστος δανεισμού αποχαιρετά τα Μνημόνια η Ελλάδα
Reuters

Δεκαέξι ημέρες πριν από τη λήξη του τρίτου Μνημονίου και του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) οι αγορές δείχνουν να μην εμπιστεύονται την Ελλάδα και οι πιέσεις που δέχονται τα ελληνικά ομόλογα, δίνουν μία πρώτη γεύση όσων θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα.

Η κυβέρνηση πόνταρε ότι με τη λήξη του τρίτου προγράμματος οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων θα επέτρεπαν στο Δημόσιο να βγει στις αγορές ανά πάσα στιγμή και μάλιστα με λογικά επιτόκια. Το σενάριο αυτό δεν επιβεβαιώθηκε. Τις δύο τελευταίες ημέρες η απόδοση του δέκατους ομολόγου ξεπέρασε το 4% για πρώτη φορά από το τέλος Ιουνίου. Χθες βρέθηκε να κινείται στα επίπεδα του 4,1%, όσο ήταν στα τέλη του προηγούμενου μήνα.

Η Ελλάδα από την επόμενη ημέρα της λήξης του τρίτου προγράμματος θα βρεθεί μόνη της απέναντι στις αγορές. Το μαξιλάρι ασφαλείας, όταν θα εκταμιευτεί και το ποσό της δόσης των 15 δισ. ευρώ, θα διαμορφωθεί στα επίπεδα των 46 δισ. ευρώ. Αυτό θα μπορούσε να συμβάλει στο να δοθεί χρόνος για την ανάκτηση βιώσιμης πρόσβασης στις αγορές, αφού δεν υπάρχει άμεση ανάγκη δανεισμού για την κάλυψη αναγκών.

Ωστόσο, το μεγάλο πρόβλημα, όπως λένε οι αναλυτές, είναι ότι η Ελλάδα δεν έχει συνηθίσει να στέκεται στα πόδια της με όρους αγορών και πάντα υπάρχει κίνδυνος σταδιακά να αντικαθιστά το «φθηνό» χρέος των εταίρων της με το «ακριβό» των αγορών.

Οι επενδυτές και οι αγορές αξιολογούν σε κάθε περίπτωση συνολικά τη συνεργασία μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών και την αποτελεσματικότητα της ακολουθούμενης πολιτικής. Στο ενδεχόμενο να υπάρξουν διαφωνίες σε επιμέρους θέματα, όπως η μη εφαρμογή του μέτρου των περικοπών στις συντάξεις, δύναται να επηρεάσουν αρνητικά στον βαθμό που καθίσταται πιθανή κάποια ρήξη στα συμφωνηθέντα με τους δανειστές, εφόσον κάποιος συμβιβασμός δεν είναι εφικτός.

Για το κατά πόσο ο εκλογικός κύκλος που έχει ανοίξει στην Ελλάδα θα μπορούσε να επηρεάσει τις αγορές, οι απόψεις είναι διφορούμενες. Το «Economist» στο άρθρο του για την επόμενη ημέρα στην Ελλάδα εκτιμά ότι με τις επόμενες εκλογές να πλησιάζουν υπάρχει ο φόβος η ελληνική κυβέρνηση να μην εφαρμόσει ακόμα περισσότερες μεταρρυθμίσεις προκειμένου κερδίσει την υποστήριξη ορισμένων κοινωνικών ομάδων.