Μηνύματα για χρέος και μεταπρογραμματική επιτήρηση από το ΔΝΤ
Κρίσιμη είναι η εβδομάδα που ξεκινάει για την ελληνική οικονομία, καθώς όλα τα βλέμματα στρέφονται στη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΔΝΤ την προσεχή Παρασκευή στην Ουάσιγκτον, όπου θα συζητηθεί η έκθεση του άρθρου 4 του Ταμείου για την Ελλάδα και ειδικά η ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους (DSA). Από τη συνεδρίαση αυτή θα διαφανεί ο ρόλος που θα έχει το ΔΝΤ στο νέο πλαίσιο ενισχυμένης εποπτείας της χώρας μας, αλλά και τις προτεραιότητες που θα θέσει κατά την επόμενη κάθοδο των κλιμακίων του στην Ελλάδα στις αρχές Οκτωβρίου, στο πλαίσιο της πρώτης «μεταπρογραμματικής επισκόπησης» (Post-Program Monitoring) της ελληνικής οικονομίας.
Σύμφωνα με όσα είχε αναφέρει ο επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ για την Ελλάδα Πίτερ Ντόλμαν σε δημοσιογράφους στις 29 Ιουνίου στην Αθήνα, η ελάφρυνση χρέους η οποία συμφωνήθηκε στο Eurogroup στις 21 Ιουνίου βελτιώνει σε σημαντικό βαθμό τη βιωσιμότητα του χρέους μεσοπρόθεσμα, αλλά οι περισσότερο μακροπρόθεσμες προοπτικές παραμένουν αβέβαιες.
Το ΔΝΤ ανησυχεί ότι η όποια βελτίωση στους δείκτες του χρέους μπορεί να διατηρηθεί μακροπρόθεσμα μόνο υπό φαινομενικά πολύ φιλόδοξες παραδοχές αναφορικά με την αύξηση του ΑΕΠ και την ικανότητα της Ελλάδας να επιτύχει υψηλά πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα, γεγονός που υποδεικνύει ότι θα ήταν δύσκολο να διατηρηθεί πρόσβαση στις αγορές περισσότερο μακροπρόθεσμα χωρίς περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους.
Το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ εκτιμάται πως θα επιμείνει στην εφαρμογή του νομοθετημένου δημοσιονομικού πακέτου για το 2019-2020 που περιλαμβάνει τις μειώσεις συντάξεων και την περικοπή του αφορολογήτου. Άλλωστε ο Πίτερ Ντόλμαν είχε ξεκαθαρίσει προ εικοσαημέρου πως το 2019 η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει σε στοχευμένη κοινωνική προστασία με χρηματοδότηση που θα προέλθει από τις εξοικονομήσεις στο συνταξιοδοτικό σύστημα και πως το 2020 θα πρέπει να μειώσει τους υψηλούς φορολογικούς συντελεστές, διευρύνοντας τη φορολογική βάση του φόρου εισοδήματος.