ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Τροχιοδεικτικές» δηλώσεις Ρέγκλινγκ για την υπόθεση του χρέους

«Τροχιοδεικτικές» δηλώσεις Ρέγκλινγκ για την υπόθεση του χρέους
European Union

«Τροχιοδεικτικές» δηλώσεις για τα ζητήματα που άπτονται του ελληνικού χρέους αναμένονται την επόμενη εβδομάδα από τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ. Ο Γερμανός αξιωματούχος θα πραγματοποιήσει τριήμερη επίσκεψη στην Αθήνα, στην διάρκεια της οποίας θα μιλήσει σε συνέδριο του Economist, στη Γενική Συνέλευση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και θα έχει επαφές με κυβερνητικά στελέχη.

Αν και πληροφορίες υποστήριζαν πως στο μεθαυριανό EuroWorking Group που θα γίνει στο Παρίσι θα ληφθούν αποφάσεις για το ελληνικό χρέος αυτές δεν επιβεβαιώνονται. Στο EWG αναμένεται να διατυπωθούν συστάσεις προς την ελληνική πλευρά για επίσπευση των προαπαιτούμενων και ταχύτερη αποπληρωμή των ληξιπροθέσμων οφειλών του Δημοσίου.

Εκεί θα εξεταστούν για ακόμη μια φορά τα τεχνικά ζητήματα της ελάφρυνσης του χρέους και ειδικά το τι θα ισχύσει με την επιμήκυνση του χρόνου εξόφλησης των δανείων του EFSF, χωρίς όμως να ληφθούν τελικές αποφάσεις.

Μάλιστα, αν και ο υφυπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Γιέργκ Κούκις, που μετέχει στο EWG, εμφανίζεται ευέλικτος στις συζητήσεις επί των τεχνικών ζητημάτων απομείωσης του χρέους, αναμένεται για ακόμη μια φορά να κρατήσει κλειστά τα χαρτιά του, δεδομένου ότι οι οριστικές αποφάσεις θα είναι αμιγώς πολιτικές και θα ληφθούν στις 21 Ιουνίου στο Λουξεμβούργο.

Οι αποφάσεις για την ελάφρυνση του χρέους θα ληφθούν στη βάση της ανάλυσης βιωσιμότητας (DSA) που θα παρουσιάσουν οι θεσμοί. Η ανάλυση δεν θα είναι κοινή, δηλαδή δεν θα φέρει την υπογραφή όλων των θεσμών. Ο ESM και η Κομισιόν θα καταρτίσουν το δικό τους DSA, ενώ το ΔΝΤ θα παρουσιάσει δική του ανάλυση έως τις 21 Ιουνίου, ενταγμένη στο πλαίσιο της έκθεσης του «άρθρου 4» που θα καταρτίσει για την Ελλάδα.

Το CNN Greece απευθύνθηκε στο ΔΝΤ για το πότε θα καταρτιστεί η εν λόγω έκθεση, ωστόσο εκπρόσωπος του Ταμείου ήταv φειδωλός: «Η έκθεση του άρθρου 4 πρέπει κανονικά να παράγεται μια φορά το χρόνο. Προς το παρόν δεν μπορώ να προσδιορίσω κάποια ημερομηνία», ανέφερε.

Ανεξαρτήτως του πώς θα παρουσιαστεί η ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους αυτό που έχει σημασία είναι τα σενάρια που θα περιλαμβάνονται σε αυτή και οι παραδοχές που θα υιοθετηθούν. Αυτό που θεωρείται σχεδόν βέβαιο είναι πως το βάρος θα πέσει στο βασικό σενάριο του ΔΝΤ για το χρέος.

Αυτό το σενάριο θα παρουσιάζει τον τρόπο με τον οποίο οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδος, δηλαδή τα χρήματα που θα δίνει η χώρα μας για την εξυπηρέτηση του χρέους της, θα μπορέσουν να διατηρηθούν χαμηλότερα του 15% του ΑΕΠ έως το 2040 και χαμηλότερα του 20% του ΑΕΠ έως το 2060.

Το εάν ωστόσο η ευρωζώνη θα ικανοποιήσει σε κάποιο βαθμό το ΔΝΤ, αυτό είναι κάτι που θα γίνει γνωστό στις 21 Ιουνίου ή λίγο αργότερα. Το μόνον σίγουρο είναι πως ο όποιος συμβιβασμός θα είναι «επώδυνος» για την Ελλάδα, η οποία θα αναγκαστεί να δεχθεί αυστηρές ρήτρες, ώστε να πετύχει μια μελλοντική απομείωση του χρέους της.