ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι «συμβιβαστικές» λύσεις για το χρέος απομακρύνουν τη συμμετοχή του ΔΝΤ

Οι «συμβιβαστικές» λύσεις για το χρέος απομακρύνουν τη συμμετοχή του ΔΝΤ
European Union

«Παραδοσιακά» η ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους που συντάσσει το ΔΝΤ υιοθετεί πιο «διστακτικές» παραδοχές για τους αναπτυξιακούς ρυθμούς της ελληνικής οικονομίας, αλλά και για τη δημοσιονομική πορεία της χώρας μας, σε σχέση με τις εκτιμήσεις των Ευρωπαίων.

Οι αποκλίσεις αυτές εξακολουθούν να υφίστανται και για το λόγο αυτό δεν έχει ακόμη καταστεί εφικτό να κλειδώσει η συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα. Το Eurogroup ζήτησε χθες από τους θεσμούς να καταρτίσουν μια νέα ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους ενσωματώνοντας τα πλέον πρόσφατα δεδομένα σε αυτή.

Ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ δήλωσε χθες μετά το Eurogroup πως οι θεσμοί ανέλαβαν να προετοιμάσουν την «τελική ανάλυση» βιωσιμότητας του χρέους με βάση τη συμφωνία που επετεύχθη σε επίπεδο στελεχών το προηγούμενο Σάββατο στην Αθήνα και τις προβλέψεις που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο αυτό. Όπως είπε, αυτή η ανάλυση θα αποτελέσει τη βάση για να προσδιοριστεί το τι χρειάζεται για να επιτευχθεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Αλλά και για το πώς θα επιτευχθεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους το χθεσινό Eurogroup έδωσε σαφείς απαντήσεις. Ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Ευρωομάδας ξεκαθάρισε πως η ελάφρυνση του χρέους θα λαμβάνει υπόψη τα όσα μέτρα αποφασίσθηκαν τον Ιούνιο του 2017.

«Έχουμε δώσει εντολή στους θεσμούς να εκπονήσουν την τελική ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους - για να μπορέσουμε να συντονίσουμε τα πιθανά μέτρα για το χρέος. Όλα αυτά, εντός των ορίων που καθορίστηκαν τον περασμένο Ιούνιο και εγκρίθηκαν από το Eurogroup», τόνισε.

Πάντως ούτε ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο ούτε και ο αρμόδιος Επίτροπος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Πιέρ Μοσκοβισί ήταν σε θέση μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Ευρωομάδας να απαντήσουν στο εάν το ΔΝΤ θα ενεργοποιήσει το πρόγραμμα του για την Ελλάδα.

Αυτό που είναι ήδη γνωστό από καιρό είναι πως το Ταμείο δεν θεωρεί πως τα μέτρα που αποφάσισε πέρυσι το Eurogroup αρκούν για να διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Και τη θέση αυτή θα την εκφράσει και μετά τη σύνταξη της αναθεωρημένης ανάλυσης της βιωσιμότητας του χρέους, παρά την ύπαρξη του αναπτυξιακού σχεδίου της κυβέρνησης, το οποίο «θεωρητικά» θα μπορούσε να επηρεάσει τα σενάρια του Ταμείου.

Αλλά οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών θέλουν να έχουν μαζί τους το ΔΝΤ έως το τέλος του Μνημονίου ανεξαρτήτως εάν αυτό θα ενεργοποιήσει ή όχι το πρόγραμμα του για την Ελλάδα. Γιατί; Για να μπορέσουν να απευθυνθούν στα εθνικά τους κοινοβούλια ζητώντας μείωση του ελληνικού χρέους, με το βασικό επιχείρημα πως η ελάφρυνση αυτή είναι εντός των ήδη συμφωνημένων ορίων και σε κάθε περίπτωση πολύ μικρότερη από αυτή που ζητούσε το ΔΝΤ.

Παράλληλα, εάν το ΔΝΤ παραμείνει έως το τέλος θα έχει την αρμοδιότητα να γνωμοδοτήσει και για το εάν η Ελλάδα θα χρειαστεί μεσοπρόθεσμα πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα, όπως η πρόωρη μείωση του αφορολογήτου ορίου από το 2019.