ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κτηματολόγιο: Μη ρεαλιστικό το χρονοδιάγραμμα που συμφώνησαν κυβέρνηση-θεσμοί

Κτηματολόγιο: Μη ρεαλιστικό το χρονοδιάγραμμα που συμφώνησαν κυβέρνηση-θεσμοί
EUROKINISSI

Την ολοκλήρωση της κτηματογράφησης και των δασικών χαρτών έως τα μέσα του 2021 προβλέπει το κείμενο του Συμπληρωματικού Μνημονίου Κατανόησης που συνομολόγησαν Ελλάδα και θεσμοί, χρονοδιάγραμμα που χαρακτηρίζεται ως μη ρεαλιστικό τόσο από τους εμπλεκομένους στη διαδικασία όσο και από την Παγκόσμια Τράπεζα που είναι ο τεχνικός σύμβουλος του Δημοσίου.

Το Κτηματολόγιο, είναι το 47ο από τα 88 προαπαιτούμενα της τέταρτης αξιολόγησης. Η αρχική συμφωνία κυβέρνησης και θεσμών ανέφερε πως μέχρι τον Απρίλιο του 2018 οι ελληνικές αρχές θα έπρεπε να συντάξουν και να συμφωνήσουν με τους θεσμούς τον οδικό χάρτη και το χρονοδιάγραμμα με τα βασικά βήματα για την ολοκλήρωση της χαρτογράφησης του κτηματολογίου και των δασικών χαρτών έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020. Τελικά αποφασίσθηκε η εξάμηνη μετάθεση των καταληκτικών προθεσμιών.

Έτσι, το επικαιροποιημένο Μνημόνιο που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα αναφέρει χαρακτηριστικά τα εξής για το συγκεκριμένο θέμα: «Σε σχέση με το κτηματολόγιο οι αρχές θα καταρτίσουν και θα συμφωνήσουν με του θεσμούς έναν οδικό χάρτη και ένα χρονοδιάγραμμα με τα βασικά βήματα για α) την ολοκλήρωση της κτηματογράφησης και β) την ολοκλήρωση και επικύρωση των δασικών χαρτών με τελική προθεσμία τις 31/06/2021 και για τα δύο».

Πέραν του γεγονότος ότι ο Ιούνιος έχει 30 και όχι 31 ημέρες η συμφωνία κυβέρνησης και θεσμών για χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της κτηματογράφησης μέσα σε 1.225 ημέρες από σήμερα προκαλεί ερωτηματικά.

Πρέπει να σημειωθεί πως από τις 4 Μαΐου η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος έχει στα χέρια της έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας που κατακεραυνώνει την κυβέρνηση για λάθη και παραλείψεις στο θέμα του Κτηματολογίου και υποστηρίζει πως ο σχεδιασμός του υπουργού Περιβάλλοντος Γιώργου Σταθάκη για την ολοκλήρωση των συμβάσεων κτηματογράφησης το 2020 είναι στο «αέρα» και πως με τα σημερινά δεδομένα το Κτηματολόγιο θα ολοκληρωθεί με έως δέκα χρόνια καθυστέρηση, δηλαδή το 2030!

Το υπόμνημα της Παγκόσμιας Τράπεζας για την τρέχουσα κατάσταση των συμβάσεων κτηματογράφησης και την ανάλυση κινδύνου για το χρόνο ολοκλήρωσης του Κτηματολογίου είναι κόλαφος για την κυβέρνηση και προσωπικά για τον υπουργό Περιβάλλοντος Γιώργο Σταθάκη, καθώς μιλάει για συγκεκριμένες παραλείψεις και λάθη κατά τη νομοθέτηση της Ελληνικό Κτηματολόγιο, του φορέα που διαδέχθηκε την Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση (ΕΚΧΑ ΑΕ).

Αρχικά η έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας χαρακτηρίζει ως «εξαιρετικά αισιόδοξη» την εκτίμηση της ελληνικής κυβέρνησης ότι όλες οι συμβάσεις κτηματογράφησης θα έχουν ολοκληρωθεί έως το πρώτο τρίμηνο του 2022.Η Παγκόσμια Τράπεζα αναφέρει πως η εμπειρία με τις πρόσφατες και συνεχιζόμενες συμβάσεις κτηματογράφησης δείχνει ότι θα υπάρξουν καθυστερήσεις που οφείλονται σε παράγοντες που εκφεύγουν του ελέγχου των εργολάβων, όπως π.χ. καθυστερήσεις στον έλεγχο των συμβατικών παραδοτέων. Όπως τονίζει, οι μέσες καθυστερήσεις στις τελικές συμβάσεις κτηματογράφησης από το 2008 έως σήμερα είναι δέκα μήνες χωρίς να ληφθεί υπόψη μία σύμβαση η οποία έχει 44μηνη καθυστέρηση λόγω της καθυστερημένης έγκρισης των δασικών χαρτών! Η δε μέση καθυστέρηση των υφιστάμενων συμβάσεων κτηματολογίου αναμένεται να είναι πέντε μήνες εκτός από μια σύμβαση, η οποία αναμένεται να έχει καθυστέρηση 63 μηνών λόγω ξανά της καθυστερημένης έγκρισης δασικών χαρτών!

Εισερχόμενη στους λόγους των καθυστερήσεων η Παγκόσμια Τράπεζα φωτογραφίζει τους λάθος χειρισμούς του υπουργείου Περιβάλλοντος στη νομοθέτηση της Ελληνικό Κτηματολόγιο ΑΕ, του φορέα που «στα χαρτιά» έχει διαδεχθεί την Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση (ΕΚΧΑ ΑΕ). Όπως αναφέρει η ανάλυση κινδύνου της Παγκόσμιας Τράπεζας, ο μεγαλύτερος κίνδυνος στην ολοκλήρωση του Κτηματολογίου αφορά «στη συνεχιζόμενη αβεβαιότητα σχετικά με το καθεστώς των δικηγόρων της Ελληνικό Κτηματολόγιο και σχετικά με τη διαθεσιμότητα των δικηγόρων για τη στήριξη του υπάρχοντος μεγάλου χαρτοφυλακίου των συμβάσεων κτηματογράφησης».

Ενδεικτικά υπογραμμίζεται πως ο αριθμός των δικηγόρων που τρέχουν τους νόμιμους ελέγχους και τον ποιοτικό έλεγχο τεκμηρίωσης των 72 συμβάσεων κτηματογράφησης που είναι σε εξέλιξη, αλλά και των πέντε συμβάσεων κτηματογράφησης που δεν έχουν ακόμη υπογραφεί «είναι και θα παραμείνει ανεπαρκής». «Η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση των συμβάσεων που θα προκύψει μόνο από αυτό το γεγονός εκτιμάται σε 2 έως 3 χρόνια», τονίζει ξεκάθαρα η Παγκόσμια Τράπεζα και υπογραμμίζει πως βάσει της ανάλυσης της η ημερομηνία ολοκλήρωσης του Κτηματολογίου θα εκταθεί από 2025 έως το 2030!

«Αυτό θα είναι ένα οδυνηρό σοκ για τους υπευθύνους χάραξης πολιτικής», αναφέρει κατά γράμμα η έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Πάντως, παρά τις σχετικές προειδοποιήσεις κυβέρνηση και θεσμοί υιοθέτησαν στη νέα συμφωνία ένα μη ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα, χωρίς μάλιστα να προβλέψουν παρεμβάσεις διόρθωσης της κακονομίας που κινδυνεύει να τινάξει στον αέρα τη «μεταρρύθμιση Σταθάκη». Δεδομένου ότι υποθηκοφύλακες και εργαζόμενοι στην Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση έχουν ήδη προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά του διάτρητου νομοθετικού πλαισίου που επικρίνεται ακόμη και από την Παγκόσμια Τράπεζα, η εξέλιξη της όλης υπόθεσης διαφαίνεται πως θα είναι «φιάσκο».