Eurogroup: Θετικές οι αναφορές για την Ελλάδα στις πρώτες δηλώσεις
Με θετικές αναφορές στην Ελλάδα προσήλθαν στο άτυπο Eurogroup της Σόφιας οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης και οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, κάνοντας αναφορές τόσο στο ζήτημα της μεταμνημονιακής εποπτείας όσο και στο ζήτημα του χρέους.
Ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο προσερχόμενος στη συνεδρίαση ανέφερε πως υπάρχουν θετικά σημάδια για την Ελλάδα και αναφέρθηκε στα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα της χώρας μας.
«Σήμερα θα εστιάσουμε στο τέλος του προγράμματος της Ελλάδος και οι θεσμοί θα ενημερώσουν για τις τελευταίες εξελίξεις», είπε και προσέθεσε πως στο επίκεντρο θα βρεθεί το αναπτυξιακό σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης που θα παρουσιάσει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.
«Ο Έλληνας υπουργός θα παρουσιάσει το μοντέλο ανάπτυξης που η Ελλάδα επιθυμεί να εφαρμόσει μετά το τέλος του προγράμματος, που αποτελεί κλειδί για το μέλλον, όπως επίσης και η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων», σημείωσε ο Σεντένο.
Εύσημα για τη δημοσιονομική πορεία της Ελλάδος και τα ψηλά πρωτογενή πλάσματα απέδωσε και ο Ευρωπαίος Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί ο οποίος τόνισε πως θα πρέπει να σχεδιασθεί με προσοχή η μετάμνημονιακή πορεία της Ελλάδος.
Αρχικά ο Επίτροπος ανέφερε πως αγωνίζεται ήδη από το 2012 για να μείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη και δήλωσε πως θα είναι πολύ χαρούμενος τη μέρα που θα ολοκληρωθεί το ελληνικό πρόγραμμα καθώς θα είναι η απόδειξη για την Ευρώπη πως ότι η κρίση είναι πλέον πίσω μας.
Στο σημείο αυτό ο Επίτροπος Μοσκοβοσί είπε πως θα πρέπει να σχεδιαστεί ένας κατάλληλος μηχανισμός παρακολούθησης της Ελλάδος μετά το πρόγραμμα.
Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις δήλωσε από την πλευρά του πως το Eurogroup του Ιουνίου είναι κρίσιμο καταληκτικό ορόσημο. «Πάμε για αποφάσεις τον Ιούνιο και δεν έχουμε καιρό να χάσουμε. Μέσα στους επόμενους δύο μήνες, πρέπει να έχουμε λύσεις τόσο για το τι θα ακολουθήσει του τέλους του προγράμματος όσο και για το χρέος», είπε.
Στο ζήτημα του ελληνικού χρέους αναφέρθηκε προσερχόμενος του Eurogoup ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λε Μέρ, ο οποίος ζήτησε σαφήνεια κάτι που όπως τόνισε θα επικροτήσουν οι αγορές. «Η λύση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους πρέπει να είναι σαφής, ξεκάθαρη και αξιόπιστη», τόνισε.
Τέλος, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σόλτς αρκέστηκε να δηλώσει πως πλέον η Ελλάδα είναι σε καλύτερη θέση σε σχέση με πριν δύο έτη. «Μπορούμε να έχουμε πιο αισιόδοξες απόψεις για την Ελλάδα σήμερα σε σχέση με πριν από μερικά χρόνια», ανέφερε.