Καθοριστικό το Washington Group της 20ής Απριλίου για το ελληνικό χρέος
Στην επιβεβαίωση των πληροφοριών πως την προσεχή Παρασκευή θα συγκληθεί στο περιθώριο της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ το λεγόμενο Washington Group προκειμένου να εξετάσει τεχνικά ζητήματα σχετικά με την απομείωση του ελληνικού χρέους προχωρούν πηγές και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού.
Στο Washington Group θα μετέχουν αξιωματούχοι του ΔΝΤ, της ΕΚΤ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ESM, καθώς και οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Ολλανδίας ή οι υφυπουργοί τους.
Τη σχετική προαναγγελία έκανε ανώτατος Γερμανός αξιωματούχος ο οποίος μιλώντας στο Reuters ανέφερε τα εξής: «Την Παρασκευή θα υπάρξει συνεδρίαση του επονομαζόμενου Washington Group, για να συζητηθούν θέματα όπως το πώς να προχωρήσουμε σε ό,τι αφορά την Ελλάδα».
Αν και το Washington Group πλησιάζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης πόρρω απέχουν από μια συμφωνία για το ελληνικό χρέος παρά το ότι έχει καλλιεργηθεί η προσδοκία πως αυτή θα πρέπει να αποκρυσταλλωθεί στο άτυπο Eurogroup της Σόφιας στις 27 Απριλίου.
Μέσα στα επόμενα 24ωρα θα διαφανεί μάλιστα το εάν το ΔΝΤ θα στείλει τελεσίγραφο στους Ευρωπαίους πως χωρίς μια βιώσιμη λύση για το χρέος έως το τέλος Απριλίου εκείνο δεν θα είναι σε θέση να συμμετάσχει στο πρόγραμμα της Ελλάδας.
Οι παρεμβάσεις για το χρέος
Το εξεταζόμενο σήμερα σχέδιο ελάφρυνσης του χρέους περιλαμβάνει ένα μηχανισμό απομείωσης συνδεδεμένο με την ονομαστική ανάπτυξη της χώρας, ένα πακέτο με μεσοπρόθεσμα μέτρα που θα προβλέπει επεκτάσεις ωριμάνσεων δανείων, τη χρησιμοποίηση των αδιάθετων κεφαλαίων του ESM για τη βελτίωση του προφίλ του ελληνικού χρέους, αλλά και την επιστροφή των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που διακρατούν οι κεντρικές τράπεζες.
Για τη «ρήτρα ανάπτυξης» έχει υποβληθεί πρόταση που προβλέπει πως εφόσον η μέση ανάπτυξη της Ελλάδος σε βάθος πενταετίας θα είναι χαμηλότερη από το 2,8%, η χώρα θα απαλλάσσεται πλήρως από την αποπληρωμή χρεολυσίων. Εάν η οικονομία αναπτύσσεται από 2,8% έως και 3,4% τότε θα καταβάλει μέρος των χρεολυσίων. Εάν η μέση ανάπτυξη ξεπερνά το 3,4% τότε θα προβλέπεται πλήρης εξόφληση των δανείων. Επί της πρότασης αυτής δεν υπάρχει συμφωνία.
Για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους έχουν κατατεθεί διάφορες προτάσεις για τις επεκτάσεις των ωριμάνσεων των δανείων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF). Για τα δάνεια αυτά, συνολικού ύψους 130,9 δισ. ευρώ και σταθμισμένης μέσης διάρκειας 32,45 έτη, ο ESM πρότεινε την επέκταση της σταθμισμένης μέσης διάρκειας στα 39,45 χρόνια, δηλαδή την επιμήκυνσή τους κατά μια επταετία.
Η γαλλική κυβέρνηση κατέθεσε μια πιο φιλόδοξη πρόταση για το ίδιο θέμα, η οποία προβλέπει την επέκταση της σταθμισμένης μέσης διάρκειας των δανείων του EFSF στα 44,45 χρόνια, δηλαδή κατά 12 έτη. Η πρόταση του ESM συνεπάγεται πως η εξόφληση των δανείων του EFSF θα εκκινήσει το 2030 αντί το 2023 που προβλέπεται σήμερα και θα ολοκληρωθεί το 2063, ενώ η πρόταση της γαλλικής πλευράς συνεπάγεται πως η εξόφληση των δανείων του EFSF θα εκκινήσει το 2035 και θα ολοκληρωθεί το 2068.
Η αποπληρωμή ΔΝΤ και κεντρικών τραπεζών
Όπως πρώτο έχει μεταδώσει το CNN Greece οι βασικές παρεμβάσεις απομείωσης του χρέους που βρίσκονται στο τραπέζι προβλέπουν την πρόωρη εξόφληση των δανείων του ΔΝΤ ύψους 11 δισ. ευρώ περίπου και την εξαγορά των ελληνικών ομολόγων που έχουν στα χέρια τους οι κεντρικές τράπεζες (SMPs) συνολικού ύψους 9,5 δισ. ευρώ, με τα αδιάθετα κεφάλαια του τρέχοντος προγράμματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας τα οποία αναμένεται να διαμορφωθούν στα 27 δισ. ευρώ.
Μια τέτοια κίνηση θα περιόριζε σημαντικά τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδος για την προσεχή επταετία και θα βελτίωνε το προφίλ του ελληνικού χρέους καθώς θα αντικαθιστούσε δάνεια που έχουν επιτόκιο 4%-5% με δάνεια επιτοκίου έως 1,5%.
Δεδομένου ότι τα χρήματα του τρίτου Μνημονίου θα είναι διαθέσιμα έως τις 20 Αυγούστου, οπότε και λήγει η δανειακή σύμβαση, για να δρομολογηθούν αυτές οι εισηγήσεις που προβλέπουν θα πρέπει οι αποφάσεις από την ευρωζώνη να ληφθούν ταχύτατα.